StoryEditorOCM
ŠibenikSvetište Nikole Tavelića

fra Ivan Bradarić: Promijenit ćemo kompletan postav u našem muzeju sv. Frane

11. rujna 2017. - 16:01

Bogati liturgijski program devetnice, trodnevnice i blagdana, novi izložbeni postav u muzeju sv. Frane, Međunarodni znanstveni simpozij i blagoslov novoga postamenta za najstariju sliku sv. Nikole Tavelića obilježit će posljednje tromjesečje prve pripravne godine uoči proslave velikog jubileja-50. obljetnice proglašenja Nikole Tavelića prvim hrvatskim kanoniziranim svetcem, a sva spomenuta događanja posebno će svečanim učiniti 14. studeni, blagdan sv. Nikole Tavelića.

Najavio je to fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. Prvo događanje u sklopu duhovno-liturgijskog programa Velike devetnice pred blagdan sv. Nikole Tavelića je sveta misa u petak, 15. rujna koju će u crkvi sv. Frane predvoditi don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. Svakog narednog petka do samog blagdana, s oltara te crkve vjernicima će se obraćati ponajbolji hrvatski propovjednici-fra Darko Tepert, profesor KBF Zagreb (22. rujna), fra Domagoj Runje, profesor KBF Split (29. rujna), fra Sretan Ćurčić, gvardijan samostana u Tomislavgradu (6. listopada), fra Stipe Nimac, predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata FSR (13. listopada), mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski (20. listopada), vlč. Anton Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj (27. listopada), mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca (3. studenoga) te fra Ivan Bradarić, rektor Svetišta (10. studenoga).

- Promijenit ćemo kompletan postav u našem muzeju sv. Frane i vjerujem da će široj javnosti biti zanimljiva izložba "Jeruzalemski hodočasnik" – Osamdeset godina od posvete oltara bl. Nikole Tavelića u Jeruzalemu koja će biti otvorena nakon svete mise 22. rujna. Riječ je o prvom svehrvatskom hodočašću u svetu zemlju 1937. godine, a vodio ga je tadašnji zagrebački biskup, kasnije kardinal Alojzije Stepinac. Izložbi i misi koja će joj prethoditi bit će prisutni i vitezovi sv. Groba jeruzalemskog. Predstavljanje novog broja časopisa Svetac, glasnika Svetišta sv. Nikole Tavelića i kalendara za 2018. godinu, pak, dogovoreno je 27. listopada nakon svete mise, dok će 3. studenoga, također iza euharistije biti blagoslovljen postament i prijenosna pala-najstarija slika sv. Nikole Tavelića-kazao je fra Ivan Bradarić.

Naglasio je, također, kako će se 20. i 21. listopada u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku u sklopu znanstvenog projekta "Franjevački velikani" održati Međunarodni znanstveni skup o sv. Nikoli Taveliću.

-Veliki broj sudionika ovog znanstvenog simpozija, njih 18, zauzet će se da se sa različitih aspekata i kroz prikaze prostora i vremena što zornije opiše život i mučenička smrt Nikole Tavelića. Iako je i ranije bilo zbornika i skupova posvećenih Taveliću, u posljednjih 30-ak godina kao da je ovaj je hrvatski franjevački velikan pao u zaborav. Stoga će ovaj skup biti svojevrsni uvod i poticaj da se hrvatska javnost više senzibilizira za svoje svece, blaženike i kandidate za oltar-rezimirao je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

04. svibanj 2024 12:04