StoryEditorOCM
ŠibenikKristijan Sladoljev Tumpor

Razgovarali smo s nadarenim maturantom Medicinske škole koji je oduševio na regionalnom natjecanju

Piše Marija Lončar
7. travnja 2022. - 21:02

Kristijan Sladoljev Tumpor iz Vodica maturant je šibenske Medicinske škole i na nedavnom međužupanijskom natjecanju za fizioterapeutske tehničare održanom u Zagrebu osvojio je prvo mjesto, uvjerljivo pobjedivši ostale natjecatelje iz škola Dalmacije, Istre te Zagreba i okolice.

Ovaj uspjeh Kristijanu je osigurao nastup na skorašnjem državnom WorldSkills natjecanju i u povijesti Medicinske škole u Šibeniku bit će prvi učenik koji je otišao na to natjecanje. I dok njegova mentorica Lidija Mačukat s nestrpljenjem i velikom znatiželjom očekuje taj događaj koji će na zagrebačkom Velesajmu okupiti najbolje učenike hrvatskih strukovnih škola, Kristijan je trenutačno vjerojatno više zaokupljen drugim stvarima: za nekoliko dana čeka ga maturalni ples. Odijelo je, smije se, kupljeno i novi outfit isporoban, partnerica izabrana, a uvježbani su i plesni koraci.

No, nakon uskrsnih praznika vraća se u školsku rutinu, ali i pripremama za državno natjecanje. Zadatak je već poznat, a svoje vještine i znanje morat će pokazati i primijeniti na "pacijentu" koji se žali na bolove u križima koji mu se šire i u nogu. Bit će sve to, zna dobro Kristijan, daleko složenije i zahtjevnije, negoli je bilo na međužupanijskom natjecanju, ali ga, čini se, zbog toga nimalo ne hvata trema. Uostalom, i već postignutim vrlo je zadovoljan.

- Nisam očekivao ovakav rezultat na regionalnom natjecanju. Znao sam da ću to dobro odraditi, ali nakon što sam završio nisam baš bio zadovoljan, jer nisam sve napravio onako kako sam zamislio u svojoj glavi – kaže i odmah dodaje kako mnogi fizioterapiju krivo poistovjećuju s masažom.

- Na natjecanju nema uopće masaže. To je totalno kriva predodžba smjera fizioterapeutski tehničar. Na natjecanju pokazujemo vještinu u procjeni kineziologije, kineziterapije, fizioterapije... Imamo čovjeka koji glumi pacijenta i mi mu pokazujemo, odnosno objašnjavamo što treba napraviti u vezi s dijagnozom koju ima. Na primjer: izmjerimo mu pokrete, pokažemo test za mišiće i objasnimo što treba raditi. Na temelju naših komunikacijskih vještina, odnosno kako smo mu to dočarali i kako je on to napravio, dobivamo bodove.

image

Kristijan Sladoljev Tumpor s mentoricom Lidijom Mačukat

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kristijanovo objašnjenje nadopunjava mentorica Lidija Mačkut, prvostupnica fizioterapije koja iza sebe ima dvadesetak godina nastavničkog staža. Predaje skupinu fizioterapeutskih predmeta, a u ovoj školskog godini to su kineziterapija, masaža te dio osnova kineziologije.

- Ono što se od učenika tražilo na međužupanijskom natjecanju zapravo je fizioterapijska procjena, dakle provjerava se funkcionalnost, odnosno mišićna snaga pacijenta, a kada dođu na državno natjecanje osim, procjene, koju će morati ponovi, mora se odraditi i edukacija, izraditi powerpoint prezentacija bolesti, kao i obrasci u koje se unose vrijednosti testiranja te mora provesti kineziterapiju, odnosno osobi dati primjere vježbe i elektroterapijske procedure na aparatu. na kojem će se sami morati snaći – govori Mačukat i dodaje kako sa svojim učenicima redovito odlazi na natjecanja, no do onog na državnoj razini baš i nisu stizali.

Problem je, kaže, što se fizioterapeuti u Medicinskoj školi upisuju svake druge godine. Premda, s obzirom na današnji sjedalački način života i njegove posljedice na lokomotorni sustav i zdravlje ljudi te sve stariju populaciju, potrebe za tim zanimanje i te kako postoje. Uz to fizioterapeuti ne rade samo u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, traženi su i u raznim wellness centrima. Potrebu za njima imaju i razne udruge, a mnogi otvaraju i svoju privatnu praksu.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Baza rada naših učenika je Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice Šibenik gdje imaju i predmet fizioterapije. Često idemo i u šibenski dom za starije i nemoćne gdje su nam korisnici "Cvjetnog doma" "manekeni" za masažu, što njima dobro dođe, a surađujemo i s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama "Kamenčići" – govori Mačukat uvjerena kako svi koji završe za fizioterepeta posao neće dugo tražiti, iako ih bolnice trenutačno uglavnom ne zapošljavaju.

Kristijan pak, razmišljajući o profesiji kojom će se baviti u budućnosti, planira nakon mature studirati kineziologiju, a vjerojatno paralelno nastaviti i s fizioterapijom. Kineziolgija ga zanima i zbog sporta kojim se bavi. Trenira u vodičkom malonogometnom klubu "Heroji" i priželjkuje da jednom postane kondicijski trener, pa bi, ukoliko uspije završiti oba studija, u malom prstu mogao imati znanja i vještine koje pokrivaju sve - i zdravlje i bolest.

15. lipanj 2024 04:11