StoryEditorOCM
Šibenikivan čular

Fizioterapeut HNK Šibenika pokrenuo humanitarnu aukciju za malu Kiaru: na prodaji su dresovi Šife, Ćalete-Cara, Sahitija... Neki kriju sjajnu priču

Piše Krešimir Gulin
29. prosinca 2021. - 19:07

Hvale vrijednu humanitarnu akciju uoči Nove godine pokrenuo je Ivan Čular, fizioterapeut HNK Šibenika. Riječ je o aukciji dresova u kojoj se može sudjelovati na njegovoj Facebook stranici. Sav prihod od pordanih dresova ide za sedmogodišnju djevojčicu iz Šibenika Kiaru Goršić, koja se upravo nalazi na liječenju u San Franciscu, budući da boluje od rijetke zloćudne bolesti.

Pravila su vrlo jednostavna. Početna cijena svakog dresa je 100 kuna, a svako podizanje mora biti za najmanje 50 kuna. Aukcija traje do petka, 31. prosinca do 21 sat.

Među ostalima, na ovoj aukciji možete kupiti dresove Duje Ćalete- Cara u kojem je nastupao za reprezentaciju Hrvatske, nogometaša Šibenika Marija Ćurića, Lovre Rogića, Nike Raka... Zatim bivših igrača Narančastih Marka Bulata, Gordona Schilfenfelda, Mehmeda Alispahića ili Ante Kulušića.

Ponuđeni su i dresovi još nekih igrača iz HNL-a, od kojih izdvajamo hajdukovce Filipa Krovinovića i Emira Sahitija. Tu su i Dinamov Marko Tolić, Šibenčanin Vinko Petković iz HD-a, Slavko Blagojević, legenda HNL-a iz pulske Istre...

Posebno zanimljive priče vezuju se uz dresove Nikole Solde, sina slavnog Vatrenog Zvonimira,iz Lokomotive i Mile Škorića iz Osijeka:

- Ha, da nije bilo Nikole Solde ne bi bilo ni one naše akcije koja je digao na noge cijelu Hrvatsku, odnosno situacije kada je Mario Ćurić nakon pogotka na utakmici s Lokomotivom u Kranjčevićevoj u kamere pokazao poruku kojom poziva sve da uplate novac za liječenje malene Kiare. Moram kazati kako je Soldo na toj utakmici povukao fair-play potez kakav se rijetko viđa. Jedna lopta ga je okrznula, međutim sudac to nije vidio i pokazao je na gol aut. Naši igrači su protestirali i tražili korner. Soldo je priznao da je dirao loptu i sudac je dosudio korner iz kojeg je Šibenik postigao gol i omogućio našem kapetanu Ćuriću da cijelu Hrvatsku upozna s akcijom za Kiaru- priča Ivan Čular i dodaje:

- Što se tiče Osijekovog kapetana Mile Škorića on je u dresu koji je ponuđen na aukciji postao igrač s najviše nastupa u povijesti za 'bijelo-plave'. Nakon utakmice s Goricom, na kojoj je srušio klupski rekord, nikome nije htio dati dres već je čekao utakmicu sa Šibenikom kako bi ga ustupio za našu aukciju- govori fizioterapeut Šibenika.

Na dražbi se nalaze isključivo dresovi nogometaša, osim jednog:

- Da, to je dres koji ima posebnu simboliku. Riječ je dresu košarkašice šibenskog Elemesa Danijele Gulin iz legendarne utakmice u sa Crvenom Zvezdom iz zadarskih Jazina kada su Šibenčanke podigle trofej Kupa bivše Jugoslavije. Tada su za Elemes igrale Danira Nakić, najbolja igračica Europe, ali i nedavno tragično preminula Žana Lelas- otkriva Čular.

Inače, on je sličnu humanitarnu aukciju dresova za liječenje Kiare Goršić već bio organizirao početkom prosinca:

- Tada smo prikupili gotovo 23 tisuće kuna. Očekivao jesan poveći iznos, ali toliki, definitivno ne. Ponosan sam na sve koji su sudjelovali i donirali za našu malu sugrađanku. Posebno zahvalan igračima koji su poklonili dres za aukciju. Meni osobno bilo je to jako zanimljivo i veselo iskustvo, a srce kao kuća. Također, želio bih zahvaliti svim ljudima koji su iz svojih ormara izvadili omiljene dresove i ponudiliih u ovom novogodišnjem krugu humanitarne dražbe- veli Čular.

Fizioterapeut Šibenika otkrio je još jednu pikanteriju vezanu za prvu dražbu:

- Tada je rekordnu cijenu postigao dres Edina Džeke iz vremena dok je igrao za Romu, koji je prodan za 10 tisuća kuna- kaže Čular koji se humanitarnom aukcijom dresova istaknuo i prije godinu dana u vrijeme razornog potresana Baniji.

Premda iznosi nisu toliko bitni, podsjetimo da je Čular tada stradalima u potresu uplatio 9000 kuna:

- Od te akcije mi je u kolekciji ostalo samo 5-6 dresova. U međuvremenu sam skupio još toliko i krenuo organzirati pomoć za Kiaru. Znate kako to ide, sada se ljudi velikog srca sami javljaju. Mogu samo svima reći-veliko hvala- zaključio je Čular.

19. travanj 2024 21:49