StoryEditorOCM
ŠibenikMDF u Domovinskom ratu

Festival preživio kada je bilo najteže, pokrenuta inicijativa da mu Kolinda Grabar Kitarović dodijeli odličje za "hrabrost i junaštvo"

23. rujna 2017. - 15:00

Djeca i Međunarodni dječji festival u Domovinskom ratu – naziv je izložbe fotografija koja je otvorena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u sklopu programa obilježavanja 26. obljetnice rujanske bitke za Šibenik.

Izložbu je organizirala udruga Volim Šibenik u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku.
-Ova je izložba pregled dramatične opstojnosti šibenskog dječjeg festivala u teškim ratnim okolnostima kada je ne samo opstao nego i zadržao svoj međunarodni karakter. Ratno razdoblje, od 1991. do 1995. godine, prikazano je kronološki na 60 fotografija – kazao je Stanko Ferić iz udruge Volim Šibenik.

Izložene fotografije izabrane su između 2 400 snimaka koje su, tvrde u udruzi Volim Šibenik, zapravo bile bačene na smetlište. Autor većine odbačenih fotografija je poznati šibenski fotoreporter Ante Baranić, no tu su još i radovi fotografkinje Giacinte Mattiazzi, a izložba je upotpunjena i fotografijama fotoreportera Šibenskog lista Vilsona Polića, Radovana Gogera te Darija Perkovića iz Slobodne Dalmacije, kao i radovima Stanka Ferića, u to vrijeme novinara Večernjeg lista.

Na otvorenju izložbe o dramatičnim danima i problemima koji su pratili MDF i prijetili njegovom održavanju, ali kojima je ta šibenska kulturna manifestacija uspješno odolila govorio je Ante Pulić, dugogodišnji ravnatelj šibenskog kazališta. Izložbu je na poziv organizatora otvorio Paško Bubalo prvi šibenski župan i predsjednik Vijeća MDF-a u Domovinskom ratu.

Kao posebni gosti, na izložbu su bili pozvani i predstavnici zbora ratnog zapovjedništva 113. šibenske brigade, a načelnik stožera brigadir Duško Krnić pročitao je i inicijativu koja će biti upućena predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, a kojom se traži da se šibenskom MDF-u dodijeli odličje za „pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti“ i koju je na otvorenju potpisao i Bubalo.

 

26. travanj 2024 10:15