StoryEditorOCM
ŠibenikTop tema

Evo što Šibenčani kažu o poskupljenjima: ‘Na mene inflacija još uvijek nema utjecaja. Sve san špine zatvorija!‘

Piše Toni Veljača
17. veljače 2022. - 19:19

Novinski stupci posljednjih, evo, mjesec dana u velikoj mjeri su ispunjeni informacijama o poskupljenjima. Najavljene procjene po kojima će nam novčanici odlaskom u trgovinu biti još lakši a kupovna vrećica jednako teška su se i obistinili. Cijene su skočile, od goriva, režija pa do hrane i usluga. Pojam „inflacija“ može se čuti na svakom uglu, pa i na šibenskoj Poljani koju smo posjetili s namjerom da ispitamo potrošački puls građana.

- Razumijem ljude i mislim da su s pravom nezadovoljni. Zato i ima ovoliko bolesnih ljudi. Cijene divljaju, gotovo sve je poskupjelo a mirovine ostaju iste. Otud i frustracija – kaže nam umirovljenik, Luka Viljac koji unatoč rastu cijena nije izgubio naviku odlaska na šibensku pijacu po namirnice. Iako su iste, mnogo jeftinije u trgovačkim centrima.

image
 Luka Viljac
Nikša Stipaničev/Cropix

- Akcije u trgovačkim centrima ne pratim jer su tu cijene u odnosu na pijacu tek nekoliko kuna jeftinije. Nastavit ću po namirnice na pijacu, skuplje je ali barem znam što jedem - zaključuje Viljac.

I dok se šjor Luka ne odriče starih navika, njegov sugrađanin, Stipe Žonja, problem inflacije vidi u neracionalnim potrošačkim navikama.

- S novcima treba znati upravljati, pa i unatoč svim poskupljenjima. Mišljenja sam da mi kao narod to ne znamo, zato se i žalimo na trenutne cijene. Nemamo radne navike, ne volimo raditi i zato nam je ovako – tvrdi Stipe.

image
 Stipe Žonja
Nikša Stipaničev/Cropix

U povratku s ribarnice uhvatili smo i Petra Ćićin Šaina. Petar se dotakao cijene goriva, koje su već davno prešle cijenu od 11 kuna po litri.

- Na mene inflacija još uvijek nije utjecala. Sve sam špine zatvorio. Što se tiče goriva, ono je oduvijek bilo skupo. Trebamo više koristiti javni prijevoz, kao i svugdje u svijetu. Naši ljudi su previše komotni, pa mi palimo auto i kad cestu treba prijeći, toliko o tome – kazao nam je Petar.

image
Petar Čičin Šain
Nikša Stipaničev/Cropix

Cijene goriva, i kako uštedjeti iz ženske perspektive, komentirala nam je Ana Udovičić.

- Ma, ja vam ulivan 200 po 200 kuna – kroz smijeh će simpatična Ana.

image
 Ana Udovičić
Nikša Stipaničev/Cropix

Iako je Vlada bar donekle novim paketom mjera ublažila rast cijene energenata, neki to vide kao bezuspješni pokušaj smirivanja građana.

- Vlada je poduzela određene korake da sve te namete iskontrolira, ali mislim da je to samo mazanje očiju široj javnosti. Ne možemo na ove cijene utjecati, treba stvari pustiti kakve jesu pa kako bude – tvrdi Stevo Branković, te dodaje – s inflacijom se nosim u mjeri u kojoj mi to kućni budžet dozvoli, štipamo gdje možemo. Mirovina, takva kakva je, ne dozvoljava veliko rasipanje i luksuz. Od svega, najveći izdaci su mi za režije, kad dođe račun za struju afanam - zaključuje Branković.

image
Stevo Branković
Nikša Stipaničev/Cropix
30. travanj 2024 15:36