StoryEditor
ŠibenikUblažavanje posljedica krize

Evo koje mjere će poduzeti Grad Šibenik kako bi olakšao život poduzetnicima pogođenima pandemijom koronavirusa

Piše šibenski.hr
25. ožujka 2020. - 08:22
Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić održao je sastanak s gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem te njegovim dogradonačelnicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem, te  pročelnicima gradskih Upravnih odjela kako bi razmotrili prijedloge mjera za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i poduzetništvo izazvano pandemijom virusa COVID-19 koje je Županijska obrtnička komora predložila gradskoj upravi.

Na sastanku je dogovoreno da će Grad Šibenik za sve obrtnike i poduzetnike obuhvaćene Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnih djelatnosti koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatek donio 19. ožujka  otpisati najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada Šibenika, otpisati najam javnih površina, otpisati komunalnu naknadu, otpisati porez na potrošnju te otpisati spomeničku rentu.

- Dogovoreno je da će sve navedene obveze Grad Šibenik otpisivati obrtnicima i poduzetnicima od 1. travnja ove godine, pa do opoziva Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se praktički zatvaraju ugostiteljski objekti i prekida rad velikog djela uslužnih djelatnosti- kazao je Smolić.

Što se tiče plaćanja obveze gradskom komunalnom poduzeću 'Zeleni grad' za javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada dogovoreno je da će se pokušati utvrditi model otpisa paušala za one koji trenutačno ne smiju raditi.

Također, postignut je dogovor da za sve ostale obrtnike i poduzetnike, koji trenutačno rade, ali u iznimno otežanim okolnostima, da će oni sve svoje obveze najma poslovnog prostora i javne površine, komunalne naknade, spomeničke rente, poreza na potrošnju i usluge komunalnih poduzeća u vlasništvu Grada Šibenika platiti s odgodom od godine dana.

Nadalje, dogovoreno je da Grad Šibenik ne pripisuje kamatu na odgođena plaćanja, niti će ići s ovrhama. Osim toga, na sastanku je zaključeno da će se svakodnevno pratiti situacija te po potrebi zajedno donositi nove mjere, a sve kako bi opstalo obrtništvo i poduzetništvo u Gradu Šibeniku a Grad sa svojim službama i pripadajućim ustanovama koliko je to moguće normalno funkcionirao te mogao biti na usluzi svim svojim građanima.

- Obrtnička komora Šibensko-kninske županije ovaj dogovor s Gradom Šibenikom smatra izuzetno dobrim primjerom suradnje kako bi se pokušali prevladati nastali problemi, te još jedanput poziva ostale gradove i općine u Šibensko-kninskoj županiji na suradnju i zajedničko utvrđivanje hitnih mjera za opstanak obrtnika i poduzetnika- komentirao je Smolić.

 

 

#JOSO SMOLIć#ŽELJKO BURIć

Izdvojeno