StoryEditorOCM
ŠibenikNeuobičajeno

Evo kako su Šibenčani obilježili Gospin blagdan: Marija se na Vanjskom slavila ispred crkve

Piše Joško Čelar
9. rujna 2021. - 12:43

U drukčijem vanjskome okviru negoli je to bilo dosad, u Šibeniku je na tradicionalan način obilježen blagdan Marijina rođenja, puno poznatiji pod nazivom Mala Gospa.

Oko 500 vjernika okupilo se na svečanom misom pred crkvom u sjeni perivoja. Blagdansko slavlje dosad se održavalo iza Gospine crkve, pod njezinim zvonikom. Ovoga puta vjernici su sjedili ili stajali pred njom u parku, bez nekoga razmaka, a malo tko je nosio i masku.

Misno slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, župnikom Gospe van grada fra Filipom Milanovićem, svećenicima, redovnicima i đakonima okolnih župa. Crkveni zbor pjevao je u čast Majci Božjoj, a na zvoniku je istaknuta velika hrvatska zastava.

- Okupljeni smo na ovo sveto misno slavlje na rođendan naše nebeske majke - rekao je biskup Rogić pozdravljajući i uvodeći puk u misu, te je dodao:

- To je kao kada iskustveno slavimo rođendane svojih zemaljskih majki i postajemo svjesni da nam je po njima darovan život. Po njoj je sinula zora spasenja jer je od Boga odabrana da postane Majkom Božjom. Otvorimo zato danas svoja srca za milost Božju, za poslanje koje ima sa svakim od nas.

Misi je nazočio i velik broj mladih i majki s malom djecom.
- Rođendan naše nebeske Majke - nastavit će biskup u svojoj propovjedi - zapravo je početak jednog života koji je Bogu bio tako dragocjen. Svaka duša Bogu je predragocjena i već iz te istine kršćanin gradi svoj stav prema drugom čovjeku. S poštivanjm ljudskog dostojanstva prema svakom čovjeku bilo koje boje kože ili vjere. Ovaj blagdan nas poziva da razmišljamo o svojemu životu u svjetlu Marijina života - naglasio je mons. Rogić i nastavio:

- Razmišljamo i o našem sadašnjem trenutku i o pitanjima koja nas muče, pa sve do onog najvažnijeg pitanja o smislu života. Na Marijinoj vjeri želimo učvrstiti svoju vjeru i pouzdanje u Boga. Blagdan njezina rođenja neka bude na dobro, mira među narodima, mira u obitelji, među susjedima, među mladima i starijima i među suprotstavljenim stranama u bilo kojim pitanjima. Pa i u ovima našim prilikama koja nas muče u epidemiji. Ovaj blagdan početak je svih Marijinih blagdana. Marijin će anđeo pozdraviti: Zdravo Marijo milosti puna. Postala je po Bogu obećana djevica koja će roditi kneza mira, sina Božjega- istaknuo je biskup šibenski.

Perivoj koji nosi ime fra Luje Maruna, poznatog hrvatskog arheologa, sa svojom raskoši zelenoga pokrova bio je dostojan okvir za Gospinu blagdansku svečanost.

25. travanj 2024 18:25