StoryEditorOCM
Šibeniknastavak radova

Evo kako će izgledati Spomen soba Domovinskog rata u ‘ležećem neboderu‘ na Baldekinu

Piše Šibenski.hr
3. svibnja 2023. - 12:18

Nakon završenog postupka javne nabave u šibenskoj gradskoj upravi potpisan je ugovor s izvođačem radova na 2. fazi uređenja Spomen sobe Domovinskog rata, zajednicom ponuditelja Elektro Mustapić j.d.o.o. iz Lovreća i Volting d.o.o. iz Splita, vrijedan 66.831,40 eura s uključenim PDV-om. Građevinsko-obrtnički radovi u prizemlju ‘ležećeg nebodera‘ na Baldekinu će se odvijati 70 dana, a nakon njih će se moći prionuti realizaciji likovnog postava i opremanja interijera.

Projekt samog postava će se izvesti uzimajući u obzir važnost, čast i žrtvu palih branitelja, te će omogućiti svim posjetiteljima i članovima obitelji iskaz poštovanja našim herojima. Osnovno što se želi osvijestiti na ovom postavu su, prije svega, domoljublje i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da živimo u slobodnoj Hrvatskoj. U dogovoru s udrugama branitelja i udovica Domovinskog rata, odlučeno je da prvi prostor bude isključivo posvećen poginulim braniteljima, te će se stvoriti ambijent-prostor koji sa svojim oblikovanjem budi emociju zahvalnosti, ponosa i tuge. Prostor pročišćen od svega suvišnog s naglaskom na živote položene za Domovinu.

Eksterijer, tj. zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće Spomen sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova „V“ te će biti iskorišteni kao dio postava tj. snažnog prvog dojma prilikom prilaska postavu. Sanirani i obojeni stupovi osvijetlit će se s unutrašnje strane naglašavajući „V“ kao znak pobjede. Osvjetljenje će biti crveno, simbolizirajući tako godine patnje, rata i krvi, dok će se zadnji stup pred ulazom obojiti bijelim svijetlom simbolizirajući pobjedu. Ulazna vrata, koja su sastavni dio antracit aluminijske stijene sa tamnim staklima, su obložena čeličnim „iskrivljenim“ limom simbolizirajući izdržljivost i usprkos svim udarcima nesalomljivost. Na desnom zidu od aluminijske stijene će u čeličnom limu biti perforiran naziv „Spomen soba Domovinskog rata“ koji je osvijetljen iz reflektora koji su pričvršćeni na „V“ stupove. Na samom ulazu, na zidu, će se nalaziti grafika s ispisanom „Molitvom“ branitelja.

Na sredini prostora postavit će se fotografije branitelja na prozirnim totemima okrenutih licima jedan prema drugom, kako bi de naglasilo zajedništvo i usmjerenost prema istom cilju. Hrvatski grb postavit će se u središte stropa. Instalacija križeva koji su na njega pričvršćeni bit će postavljeni u prostor između totema poginulih branitelja i samog grba/neba, te će tvoriti oblik kaplje koja simbolizira prolivenu krv i suzu, a sam oblik križa, koji će biti transparentan, simbolizira čistu dušu poginulih.

Kronologija događaja bit će prikazana na višeslojnim zidovima u smjeru kazaljke sata. Zid koji dijeli ulazni i glavni prostor bit će prekriven grafikom, te će u sklopu njega biti postavljen interaktivni monitor na kojem će posjetitelji putem aplikacije moći kronološki pratiti okupirana i oslobođena područja Šibensko-kninske županije i prikaz hrvatskih postrojbi.

Na liniji spoja gornjeg i donjeg sloja postavit će se LED dioda kako bi obasjavala imena poginulih branitelja, koja su kronološki poredana na donjem dijelu i izvedena od metala.

Dvoslojnost zida se nastavlja i na zidu nasuprot ulaza, na kojem su također ispisana imena poginulih branitelja. Na istom zidu nalazi se monitor s aplikacijom na kojem se prikazuju imena umrlih branitelja nakon 30.6.1996., datuma koji se smatra službenim završetkom Domovinskog rata, te će biti moguće putem moderatora dodavati imena na popis.

Čitavim prostorom proteže se jednoobrazni pod izveden tako da podsjeća na beton tj. da se dobije dojam neutralnosti, koja ničim ne odvlači pažnju sa postava. Na južnom dijelu, na posebnom kubusu, nalazit će se knjiga dojmova. Prostor će sadržavati i diskretan sanitarni čvor.

Na prelazu između centralne prostorije i projekcijsko izložbenog dijela, postavit će se interaktivni monitor - foto album na kojem posjetitelj sam pregledava fotografije s ratišta i nakon rata, te se daje mogućnost braniteljima da nadopunjuju stalno fotografije s bojišta i proslave pobjede. Dio izložbenog postava činit će stjegovi braniteljskih postrojbi poredani na čeonom zidu, dok će se na bijelom zidu putem ovješenog stropnog projektora projicirati film s ratnim zbivanjima. Na sredini prostorije postavit će se klupa, kako bi se moglo pogledati sadržaje, ali i zastati u tišini.

- Za realizaciju ovog dijela projekta smo od Ministarstva hrvatskih branitelja dobili 200 tisuća kuna, te u okviru zajedničkih mogućnosti realiziramo završne podopolagačke, gipskartonske, soboslikarske, elektro i strojarske radove. U međuvremenu autori postava komuniciraju s predstavnicima braniteljskih udruga kako bi dobili točne podatke o poginulim braniteljima i materijale koje mogu koristiti u likovnom dijelu postava- kazao je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

19. travanj 2024 06:37