StoryEditorOCM
Šibenikpočetak radova sve bliže

Evo kako će biti riješena dva opasna križanja u Šibeniku: ‘Tamo je u sezoni pravi krkljanac!‘

Piše Ana Petrić
31. ožujka 2023. - 12:44

Hrvatske ceste objavile su na svojim mrežnim stranicama prethodno savjetovanje za izbor izvođača radova za rekonstrukciju čvora Mandalina na Jadranskoj magistrali u Šibeniku. 

-To je zapravo korak do objave javnog natječaja za izvođača radova, odnosno uvertira u objavu tog glavnog natječaja. Ovim se prethodnim savjetovanjem, potencijalnim izvođačima radova daje uvid u natječaj i mogućnost iznošenja svojih primjedbi ukoliko će ih biti, odnosno na taj ga način mogu ‘‘izbrusiti‘‘ kako bi bio što bolji. Prethodno savjetovanje traje nekih tjedan dana, stoga raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova očekujemo u drugoj polovici travnja - kaže nam šibenski dogradonačelnik, Danijel Mileta.

Podsjetimo, ovim projektom rekonstruirat će se čak 700 metara Jadranske magistrale, a u prvoj fazi planirana je izgradnja dvaju rotora koji bi trebali znatno unaprijediti promet ovom dionicom. Projekt, dakle, obuhvaća rekonstrukciju raskrižja Jadranske magistrale i Ulice Velimira Škorpika, odnosno izgradnju čvora u dvije razine s dva kružna toka. 

image

Projekt izgradnje čvora Mandalina

Facebook/Danijel Mileta

Jedan denivelirani kružni tok nalaziti će se na mjestu sadašnjih semafora, a drugi u Ulici Velimira Škorpika s odvojcima prema trgovačkom centru Dalmare, gradskoj četvrti Mandalina i novom Vatrogasnom domu. 

-Dakle, jedan će rotor biti na mjestu gdje su sada semafori i iznad njega će biti magistrala, a drugi, manji rotor, biti će kod skretanja za trgovački centar ‘‘Dalmare‘‘, kod ‘‘Lidla‘‘. Kada će se krenuti s radovima, ovisi o tome koliko će potrajati odabir izvođača radova, no ukoliko sve prođe bez nekih većih problema, potpisivanje ugovora s izvođačem radova - očekujemo na jesen. Nakon toga odmah se bacamo na posao, trebati će uspostaviti privremenu regulaciju prometa za vrijeme izvođenja radova, za koje je realno očekivati da će potrajati barem godinu i pol dana - zaključuje Mileta.

Dokumentacija za projekt vrijedna je 1,2 milijuna kuna, dok se ukupni troškovi izgradnje procjenjuju na oko 70 milijuna kuna. Hrvatske ceste, u perspektivi, planiraju Jadransku magistralu oko Šibenika pretvoriti u cestu sa četiri prometna traka, a upravo s tim ciljem dimenzionirani su budući čvorovi Mandalina i Njivice.

15. travanj 2024 10:22