StoryEditorOCM
Šibenik‘Plaćaš koliko odlažeš‘

Eskaliralo nezadovoljstvo Šibenčana visokim računima za smeće. Pokrenuto potpisivanje peticije

Piše Šibenski.hr
19. travnja 2023. - 10:32

Brojni Šibenčani nezadovoljni su poskupljenjem ‘smećarine‘, odnosno visokim računima kojima ih zadnja dva mjeseca ‘časte‘ iz komunalne tvrtke ‘Zeleni grad‘.

Nezadovoljstvo Šibenčana je eskaliralo i dio njih je na Facebook grupi ‘Dosta samovolje Zelenog grada’ odlučio pokrenuti peticiju kojom se traži pošteniji način naplate odlaganja i odvoza otpada.

Evo što piše u peticiji:

Svojim potpisom izražavamo neslaganje s novim načinom obračuna cijene odvoza otpada u Šibeniku kao i pripadajućem cjeniku koji je stupio na snagu 1. veljače 2023. godine, a donijela ga je tvrtka Zeleni grad.

Potpuno nam je jasno da je novi Zakon o gospodarenju otpadom propisao dvije sastavnice cijene, a to su fiksni (paušalni) dio i onaj varijabilni (koliko zaista otpada odložimo). No isti Zakon ne propisuje cijene već su za njih odgovorne jedinice lokalne samouprave.

Višestruko uvećani računi odvoza otpada najviše su pogodili male iznajmljivače i male obrtnike, gdje im se fiksni dio cijene usluge povećao 5 i više puta dok se ostalim građanima cijena također povećala i istovremeno smanjila usluga (broj odvoza otpada).

Bila kategorija kućanstvo ili nekućanstvo, jedinice lokalne samouprave cijene odvoza otpada određuju same, stoga pozivamo mjerodavne da iznađu novo rješenje obračuna i isprave ovaj beskrupulozni namet prema građanima.

Fiksni dio cijene treba biti minimalan, dok će varijabilni dio funkcionirati po principu ‘plaćaš koliko odlažeš‘.

Petciju možete potpisati OVDJE

23. travanj 2024 13:09