StoryEditorOCM
ŠibenikKoštao je dva milijuna

Enigma sa skupim šibenskim ‘vodenim satom‘ na Poljani: Vrlo brzo se ‘umori‘, pa svako malo mora na servis

Piše Davorka Blažević
10. prosinca 2020. - 08:19

Nije lako u Šibeniku znati koliko je sati. Pogotovo ako sat na zvoniku Gospe vanka Grada ne ide ili ga je nekim (produženim) povodom prekrila golema hrvatska zastava što se rado vije sa zvonika. U ovom su gradu gradski satovi visokosofisticirani. Zahtijevaju posebnu obuku. Mada ne dolaze iz istog vremena niti koriste istu tehnologiju. Recimo, sat na crkvi sv. Barbare s dvostrukom oznakom brojeva, koji se pokretao zvonikom na preslicu, i nije baš da svi znaju kako s njega očitati koja je ura. A zapravo je jednostavno… Ali ovdje nam je u fokusu jedan noviji sat, tzv. vodeni, instaliran na recentno uređenom središnjem gradskom trgu – Poljani.

Tko zna zašto, ali u Šibeniku se fontane "ne primaju", pa i ova najnovija, koja ima funkciju sata, svako malo –zašteka. Zašto, zaboga, kakav je to projekt Grad financirao kad je svako malo u kvaru, čude se Šibenčani, koji bi, čini se, radije klasičan sat, pa ti, kume, kad god na njega pogledaš, nema greške, jasno ti je koja je ura.

– I za tzv. vodeni sat vrijede nova epidemiološka pravila. "Novo normalno" je utući dva milijuna kuna gradskih novaca u nešto što ne radi – napisao je u svojoj objavi na Facebooku jedan Šibenčanin, i naišao na puno razumijevanje i potporu svojih sugrađana koji su se nadovezali komentarima.

– Prisušija.

– Dobro su to osmislili

– Hrvatska realnost!

– Ugledali se na metropolu.

– Provizija je vražja!

– Nikidan prolazin tamo, voda teče, vodeni sat "radi", nekoliko osoba oko njega, pitaju se kako se može znati koliko je sati, ja in kažen 11.15, a jedan stariji gospodin veli kako ja to znan. Lipo, pogleda san na svoj sat, a oni u smih.

Zabavljeni smajlići

– Živimo u Hrvatskoj, mora se lova oprati, u protivnom nije dobro.

– Sudbina svih fontana u gradu.

A bilo je i onih koji su odlučili podijeliti samo nekoliko ludo zabavljenih smajlića.

Tako je to sa šibenskim originalnim gradskim satom koji više i preciznije pokazuje stanje duha u gradu negoli točno vrijeme.

A, a propos intrigantnog sata, mnogima je palo na pamet da bi i odluka o pionirskoj "bigbraderizaciji" Krešimirova grada mogla imati neke veze s onima koji već mjesecima "štopaju vrime" na Poljani. Riječju, demoliraju neobičnu instalaciju koja je ljetos, za sparnih noći, znala privući i vrele djevojke, ne radi kontrole vremena, nego radi rashlađenja.

Naime, Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj koji se nakanio premrežiti videonadzorom kako bi danonoćno stvari držao pod kontrolom, i kako nitko više ne bi mogao nekažnjeno devastirati javno dobro ili prkositi pravilima urbanog života. S 230 kamera postavljenih na 74 lokacije u gradu, budnom oku nadzornih centara u Policijskoj upravi i Gradu više ni miš neće moći promaknuti. A kamoli u vodeni sat zagaziti…

Doduše, nije da kamere dolaze radi zaštite vodene instalacije na Poljani, jer i dosad je neobični šibenski sat bio pod videonadzorom kamere postavljene na zvoniku Gospe vanka Grada, ali sada bi se taj nadzor mogao i triplicirati. Sustav će stajati Grad 14 milijuna kuna, a kao i toliko puta dosad, u gradskoj administraciji vjeruju da će ih namaknuti iz EU-ovih fondova. Za kamere, telekomunikacijsku opremu, više od 20 kilometara nove optičke mreže…

Nije Big Brother

– Nije to nikakav Big Brother, kako to Šibenčani interpretiraju – tvrdi gradonačelnik Željko Burić.

– Svrha je nadzor nepropisnog odlaganja smeća, dječjih igrališta, velikih raskrižja, jer su devastacije ogromne i tomu treba stati na kraj. A bila je – priznat će Burić – prava prilika da to napravimo baš sada, u vrijeme radova na Aglomeraciji, koje smo iskoristili kako bismo ukopali optičke kabele kao preduvjet digitalizacije javne uprave i uspostave direktnog komuniciranja građana s komunalnim odjelom.

Radi se i na informatizaciji gradske uprave i informatičkom povezivanju svih odjela, te na transparentnosti proračuna kako bi mogao biti dostupan svima. Ovaj sustav nadzora pomoći će nam i u otkrivanju obveznika komunalne naknade, kojih sada barem 30 posto ostaje neevidentirano. A mi smo se u Šibeniku odlučili da ne idemo na podizanje cijene komunalne naknade, nego na poboljšanje postupka evidentiranja obveznika naknade. Sustav postavljamo u suradnji s Policijskom upravom, s kojom ćemo i jasno razgraničiti ingerencije između onoga što treba nadzirati iz policijskog operativno-komunikacijskog centra i onog iz novog Komunalnog i prometnog redarstva Grada –detaljno nam je objasnio gradonačelnik.

A ako je vjerovati načelniku PU Ivici Kostaniću, nitko neće biti tajno nadziran, bez znanja i upozorenja da je određeno mjesto pod videonadzorom. Kako će se to reflektirati na šibenski "vodeni sat", simbol "grada vode" i "grada struje", kako se Šibenik voli reklamirati?

'Gasi se' i zbog algi

E, o tome najviše znaju u "Gradskom parkingu", koji je investitor projekta "Poljana" i brine se o održavanju inovativne instalacije na središnjem trgu.

– Fontana već duže vrijeme radi normalno i funkcionira sukladno potrebama. Ipak, svakih 10-15 dana "gasi" se kako bi se u središnjem dijelu očistila od prirodnog procesa nastanka algi – objasnit će nam direktor GP-a Goran Bulat.

U prethodnoj je fazi, kako ističe, bilo "uštimavanja" fontane jer se radi o instalaciji koja nije uobičajena i ne proizvodi se serijski, samim time "uštimavanje optimalnih parametara za rad i otklanjanje određenih problema koji se pojavljuju u eksploataciji zahtijeva određeno vrijeme i, što se do sada pokazalo, ugradnju, odnosno zamjenu specijalnih pumpi, ventila i ostale pripadajuće opreme tehnike fontane".

Bulat posebno napominje da su sva "uštimavanja" (zamjene ventila i pumpi) tehnike fontane od preuzimanja radova do danas izvršena o trošku izvođača, kako je i predviđeno uvjetima ugovora.

– Instalacije fontane su, kao i svi izvedeni radovi i ugrađena oprema na projektu "Poljana", pokriveni jamstvom za uklanjanje nedostataka u garantnom roku u trajanju od pet godina – naglasit će Bulat.

Inače, šibenska nova fontana – vodeni sat autorski je rad projektantskog tima: "Atelier minerva" d.o.o. Dubrovnik, Arhitektonski fakultet Zagreb (arhitektonsko rješenje) i "Niveto" d.o.o. Zagreb (tehnika fontane). Tvrtka "Niveto" d.o.o. je i izvođač tehnike fontane, odnosno podizvođač ugovornom izvođaču radova "Lavčević" d.d. Tehnika fontane plaćena je 1.393.270,21 HRK + PDV– sasvim precizno će Bulat.

I eto sada nove teme za društvene mreže. Skupi sat koji se brzo "umori". Pa mora na servis. Baš po našoj mjeri. Pravi hrvatski sat.

17. travanj 2024 15:48