StoryEditorOCM
ŠibenikMandalina

Dvostruka fešta u domu šibenskih 'plavaca': Bolje je od policije primati nagrade i priznanja, nego kazne

26. rujna 2019. - 16:02

Blagdan Svetog Mihovila u Mandalini, sjedištu Policijske uprave Šibensko kninske dvostruka je fešta – i dan grada i dan policije. Prigoda je to da se na istom mjestu skupe svi oni koji nešto znače u društvenom i političkom životu Krešimirovog grada, da uveličaju feštu 'plavcima' kojima je to, pak, bila prigoda da rekapituliraju godinu iza sebe i svih nas. A njome je bio Ivica Kostanić, načelnik PU, bio iznimno zadovoljan.

U nazočnosti župana Gorana Pauka, dogradonačelnika Šibenika Paška Rakića, te načelnika drugih brojnih gradova i općina županije, čelnika držabnih tijela, sudbene vlasti, sadašnjih i bivših policajaca, članova ratnih postrojbi PU, te bivših načelnika – Drage Matića, Branka Perana, Nikole Vukošića i njegovog zamjenika 'Ge Gea' – Gorana Grguričina, te na koncu samog župana, koji je također jedno vrijeme vodio PU, Kostanić – prvi šibenski policajac već u trećem mandatu – podsjetio je kako je stanje sigurnosti u 2019. godini u našoj županiji bilo povoljno i na visokoj razini. A kad je tome tako, onda je i sve drugo na visokoj razini i sve raste, osobito turizam od kojeg svi živimo – sigurnost je njegov prvi preduvjet. Sveti Mihovil je naš nebeski, a policija zemaljski zaštitnik, od Domovinskog rata, rujna 1991. i prije, pa do danas.

Riješena je tako serija krađa i provala u kuće i vikendice na području Vodica, uz uspjehu u rješavanje zloupraba druga na elektro fetsivalima u Tisnom i Šibeniku, a hvala Bogu u turističkim središtima nije bilo nijednog težeg kaznenog djela ni događaja koji bi izavavo nesigurnost građana i gostiju, istakao je Kostanić. I ovo su ljeto u Šibeniku i Vodicama djelovali zajedno njemački, češki i makedonski policajci, kroz zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama.

Uz uspjehe u okrivanju droge, Kostanić se pohvalio i uspjehom u otkrivanju gospodarskog kriminaliteta i korupcije, jer u 2019. bilježe 123 kaznena djela, za 70,8 posto više nego prošle godine, s tim da je materijalna šteta u djelima gospodarskog kriminaliteta preko 7,1 milijuna kuna. U ovoj godini nije bilo najtežih kaznenih djela, ubojstava i teških ubojstava, a u padu je i broj drugih teških kaznenih djela, poput razbojstava – tri ih je bilo u ovoj, prema osam u prošloj. Sigurnije je i na cestama. U prvih osam mjeseci bilježi se osam smrtno stradalih, isto kao i lani, s tim da je znatno manji broj ozlijeđenih – ukupno 261 prema 309 u prošloj godini.

Tijekom 2019. zabiljećena su i 564 požara, od čega 506 m otvorenom prostoru – povećanje od 106 posto. Sve policijske resurse smo stoga prebacili na preveniranje, što je uz stalni kontakt s vatrogascima, civilnom zaštitom i MORH-om rezultiralo uspješno okončanom sezonom, te otkrivanjem izazivača požara. Najznačajniji požar ove godine u RH bio je u Bilicama, koji je prijetio životima i imovini, a mi smo odmah pronašli i uhitili počiniteljicu, kazao je Kostanić.

Ti su službenici dobili i prigodnu nagradu od tisuću kuna, lani njih 41, a ove godine u prvih osam mjeseci već njih 52. Posebnu pohvalu zaslužuje rad krim policije ove PU, ne samo zbog otrivanja piromana, nego i zbog brzog rješavanja slučajeva Uzdolje, i eskalacije navijačkog nasilja, zločina iz mržnje.

Zahvalnicu glavnog ravnatelja policije dobili su, povodom Svetog Mihovila policajci Krešimir Nimac, Edi Pervan, Ante Petković, Dalibor Samirić, Duje Troskot, Jere Gulin, Željko Krnić, Marko Ćuklin, Mario Olić, Željko Brocić te Mladen Mamić.

Posebne zahvalnice Kostanić je uručio ravnatelju ŽLU Željku Dulibiću, za rješavanje problema smještaja svih olicijskih plovila u Vrnaži, Stipe Petrini načelniku Primoštena, za donaciju za renoviranje Policijske ispostave u Primštenu – umjesto Stipe, primila ju je Iris Ukić Kotarac – isto kao što je umjesto pokojnog Zdravka Perana, sudskog vještaka i prometnog stručnjaka, zahvalnicu za stručnu pomoć PU primila njegova supruga Nena Peran.

U ime nagrađenih zahvalio se Željko Dulibić, 'alanfordovskom' rečenicom u Grunfovom stilu– 'Što reći? Bolje je od policije primati zahvalnice i nagrade, nego kazne!' Nije Kostanić zaboravio ni policijskog kapelana don Darka Poljaka, kojem je za predani rad u policijskoj kapelaniji od 2010. darovao šibensku kapu, a ni svi ostali nazočni nisu prošli lišo. Nisu ostali ni praznog štumka, ni suva grla, jer je drugog rujna ponovno počeo raditi policijski restoran, pa su se svi mogli počastiti i uživati u plodovima novog entuzijazmu kuhara i njihovih pomoćnika.


 

Vatrogasac oka sokolova – Goran Buši Bušac

Dodijeljeni su i pehari za sportske uspjehe PU Šibensko – kninske. Prvo mjesto u malom nogometu osvojila je ekipa postaje Pomorske policije, druga je bila Interventna jedinica, a treća PP Knin. U basketu su prvi bili momci Javne vatrogasne postrojbe, druga je isto bilam Interventna, a treća ekipa Služba policije. Kod žena je u sterljaštvu zračnom puškom prva bila Josipa Vujić, druga Dina Belakušić, a treća Karla Petković, sve iz postaje pomorske policije, dok je kod muških prvo mjesto u istoj disciplini pripalo Željku Galu iz službe policije, drugi je bio Goran Bušac iz JVP. Dok je treći bio Nikica Magazin iz pomorske policije.

23. travanj 2024 11:48