StoryEditorOCM
ŠibenikŠto se događa s projektom TEF?

Dvije godine od potpisivanja Sporazuma između Grada i države o razvojnom projektu Batižele, još nema ni međunarodnog natječaja ni investitora...

Piše Davorka Blažević
12. travnja 2021. - 08:20

Hrvoje Zekanović je ovih predizbornih dana iskoristio saborsku govornicu da bi u ime Kluba Hrvatskih suverenista, i kao kandidat za šibenskog gradonačelnika, prozvao svog glavnog konkurenta, HDZ-ovog Željka Burića, zbog projekta tvrđave sv. ivana i zbog projekta novog Šibenika na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura. Da bi kritika bila efektnija i ubod oštriji, Zekanović je pitanja formulirao tako da ih može adresirati premijeru Andreju Plenkoviću.

Jer, projekt TEF, svojevremeno je bivši ministar državne imovine Goran Marić nazvao projektom svoga mandata, a više puta je i sam premijer izjavio kako je to jedan od najznačajnijih vladinih, državnih projekata. Što se dogodilo s projektom TEF, gdje je zapelo?

- Gospodin Plenković i tadašnji ministar Goran Marić, revitalizaciju prostora bivše Tvornice elektroda i ferolegura sami su proglasili projektom mandata. Radi se o onom prošlom mandatu, o izgubljene četiri godine, a ja ih pitam što su do sada učinili za taj prostor koji je po svim objektivnim procjenama najvrjedniji prostor na našoj jadranskoj obali, vrijedan 350 milijuna kuna? – pitao je šefa Vlade zastupnik i sam ponudio odgovor:

-Odgovor je da su do sada samo osnovali tvrtku Batižele i to je sve. U četiri godine nije došlo ni do kakvog pomaka, a prostor TEF-a nije revitaliziran i propada već desetljećima - konstatirao je Zekanović,

Istina je da se na prostoru TEF-a koji zauzima 28 hektara površine, doista nije ništa dogodilo, osim što je, kako kažu najvrjednije i najatraktivnije zemljište na jadranskoj obali pretvoreno u golemi deponij za krupni, građevinski i svaki drugi otpad. Ima doduše i još jednu privremenu funkciju: služi kao skladište na otvorenom za šibensku Aglomeraciju, pa se ovdje čuvaju i cijevi za vodovod i odvodnju prije njihove ugradnje u novi kanalizacijski sustav grada Šibenika.

Tvrtka Batižele niti žubori niti mrmori, nema glasa od nje, nema nijednog novog poslovnog poteza, pa čak ni godinama najavljivanog međunarodnog natječaja za iskazivanje interesa investitora za ovaj doista iznimno vrijedan prostor uz samo more na kojemu su, prema obećanjima političara, odavno trebali niknuti hoteli s kapacitetom od preko dvije tisuće ležajeva, sportski tereni, stambeni objekti sa svim pripadajućim sadržajima, nove plaže, potencijalno i nova velika marina. Zašto se još ništa ne događa, tko je za to odgovoran, Grad, država (vlada), s obzirom da je razvojni projekt TEF Plenkovićeva vlada prihvatila kao svoj i za njega, nakon odlaska Marića, angažirala svog najzaposlenijeg ministra, Tomislava Čorića?

Bivši ministar državne imovine Goran Marić i šibenski gradonačelnik Željko Burić potpisali su 13. svibnja 2019. Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između RH i Grada u provedbi razvojnog projekta "Batižele",a uz asistenciju premijera Andreja Plenkovića koji je tada pretenciozno izjavio kako su, "zahvaljujući angažmanu Grada Šibenika i Vlade, a osobito Ministarstva državne imovine, ali i drugih aktera, riješeni vrlo zamršeni pravni odnosi. Šibenik sada ima prigodu da se razvija još kvalitetnije nego što je to bilo ranije“, kazao je pompozno premijer. Još je egzaltiraniji bio tadašnji ministar Goran Marić koji je čak rekao da je projekt TEF, odnosno "Batižele", projekt mandata Ministarstva državne imovine i njega osobno.

-Vjerujemo da će ovaj projekt biti projekt gospodarskih i poduzetničkih pothvata, projekt demografskog osvježenja i pomlađivanja grada i siguran sam da će ući u gospodarsku i opću povijest Šibenika- gvorio je kratkotrajni ministar Marić u svečanom trenutku potpisivanja Sporazuma o zajedničkom državno-gradskom poduhvatu u Šibeniku.

Nitko nije bio sretniji od gradonačelnika Burića koji je od prvog dana prvog mandata osvojenog 2013. bio fiksiran upravo na revitalizaciju prostora TEF-a kao neku vrst svoje misije preporoda Šibenika. Nakon 22 godine konačno se počinje ozbiljno promišljati ovih 28 hektara najvrjednijeg gradskog zemljišta, rekao je i tome dodao:

-Ovo je najznačajniji trenutak suvremene povijesti grada Šibenika otkad je samostalne Republike Hrvatske. Nešto što je bilo sinonim teške bazične industrije, zagađenosti, gospodarske djelatnosti koja je u suvremenoj Europi nezamisliva s aspekta zaštite okoliša, sada bi trebao osigurati budućnost grada Šibenika- oduševljeno će Burić.

Od potpisivanja Sporazuma za koji dan bit će pune dvije godine. Tvrtka "Batižele" još uvijek ne daje znakove života. A sve što se u protekle dvije godine dogodilo jest tematska sjednica šibenskog Gradskog vijeća u listopadu prošle godine na kojoj su vijećnici, nakon javne prezentacije, jednoglasno usvojili Odluku o razvojnoj strategiji projekta Batižele na prostoru ex-TEF-a (izradila je tvrtka Ove Arup & Partners International Ltd.. a izabrana je temeljem javnog natječaja što ga je provela Europska banka za obnovu i razvoj). Taj je događaj gradonačelnik Burić označio kao "novu fazu realizacije projekta Batižele na kojem smo", kako je rekao, "radili svakog dana još od 2013. A sada slijedi lakši dio posla, optimistično će, posebno zahvaljujući na potpori Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i konzultatima ARUP-a. No, od tada- ništa.

Ako je od rušenja tvornice prošlo četvrt stoljeća, od osnivanja zajedničke državno-gradske tvrtke osam, tko zna koliko će još vode Krkom proteći dok se na tom prostoru napokon ne dogodi nešto više od političkih obećanja i ambicioznih strategija…

18. travanj 2024 09:29