StoryEditorOCM
ŠibenikProslavili veliku obljetnicu

DVD Zlarin- što je to? Koji su ti? Di je to? Iz Županije niti pristojno opravdanje za nedolazak

Piše Jordanka Grubač
1. svibnja 2023. - 11:32

Zlarin je užežin Praznika rada proslavio 40 godina svoga vatrogasnog društva, u najboljim godinama i zaista dobro stojećeg njihova DVD-a Zlarin, vrijednog člana zavičajne i domovinske vatrogasne zajednice.

Tek za podsjetnik: daleke 1983. na inicijativu MZ Zlarin, trinaestoro Zlarinjana osnovalo je vatrogasno društvu na čelu s Kazimirom Makalom. Zanimljivo, potaknula ih je pomisao, zapravo strepnja, da je na otoku koji se sve manje obrađuje, sve veća opasnost od požara. To se često pokazalo točnim i na globalnoj razini.

Ispočetka, bio je period u kojem se nije vodila neka osobita dokumentacija i popisi intervencija ali se znalo: manje je, srećom, u tim intervencijama bilo požara a više naprosto- intervencija. Od konca Domovinskog rata, 1994. vodi se pedantna dokumentacija društva, ono stalno napreduje i oko opreme i oko organizacije a onda su- ravno čudu- dobili 2012. godine svoj novosagrađeni dom i napokon iselili iz 25 kvadrata mjesne škole.

Sve ostalo, sve do danas, jedna je lijepa koliko profesionalna, toliko i društvena priča o zajednici ljudi koji su stvorili organizaciju za koju, zaista, zaista, treba reći da je uporišna točka cjelokupnog života malog otočnog mjesta.

image

Natjecateljska ekipa- Koke

Mario Gregov

Oni, zlarinski vatrogasci, prvenstveno bdiju nad vatrogasnom sigurnosti otoka, no oni su i otočna prva pomoć bilo u kakvoj nevolji, od zdravstvene do poplavne, tijesno surađuju s Crvenim križom, oni imaju izuzetno vrijednu sportsku, prije svega stolnotenisku, sekciju- pune su im veltrine i police pokala, organiziraju i ovo i ono.

A gasili su od naseljenih i nenaseljenih otoka arhipelaga pa sve do planine Promine iznad Drniša.

Prvi, rabljeni kombi dobili su od DVD Šibenik 1996. Danas imaju vatrogasni gliser, kombi, autocisternu, malo šumsko vozilo, dosta razne opreme, osobnu zaštitu za desetak vatrogasaca- i kompletnu prvu pomoć čak i za reanimaciju u slučaju zastoja srca!

A u opću korist koju svojoj maloj otočno zajednici donosi postojanje DVD Zlarin- sada u vlastitom prostoru, ujedno i društvenom "kutiću" za sve potrebe mista...- treba dodati i to da o svemu ali baš svemu što rade i što kroz njihove zlarinske dane prolazi, marom zapovjednika Darija Gregova ostaju pedantni zapisi i dokumentacija. Iscrpni, zanimljivi i često baš duhoviti!

Sve se to našlo i u dvije knjige!

image

Zapovjednik Dario Gregov i predsjednik Ivan Grgić

Mario Gregov

-Kad smo prije točno deset godina završavali našu prvu monografiju i slali je na grafičku obradu mislili smo "To je to, teško da će se ponoviti"- govori zapovjednik DVD Zlarin Dario Gregov, evo bogme urednik i druge zlarinske vatrogasne monografije o zadnjih deset godina odnosno o četrdesetoj obljetnici društva.

I nije samo što je to, ta nevelika knjiga, evidencija svega i svačesa što je prošlo kroz DVD u svim tim godinama. Jednako je vrijedna činjenica da je kroz nju i Zlarin dobio jednu svoju ukupnu društvenu kroniku. Ne znam za puno sličnih primjera.

Naposljetku i riječ dvije o svečanosti koja je počela seriozno u Domu DVD Zlarin, klasičnim referatom mladog predsjednika Ivana Grgića, uz nazočnost članstva od veteranske do pubertetske dobi, a bogme i prijatelja iz: Donje Zdjelice i Virja u Podravini, Ljutomera i Spodnje Kungote u Sloveniji, DVD Mladost iz Kaštel Sućurca... A onda tu su bili i "naši" DVD-ovi iz Šibenika, Bilica, Zatona, sa Žirja, Brodarice-Krapnja, Zablaća, Perkovića, Grebaštice, Prvić Šepurine, Tisna, došao im je i Ante Milišić iz Vatroopreme, naravno- i JVP Šibenik.

image

JVP Šibenik došao s darom

Mario Gregov

Uredno su zlarinski vatrogasci pozvali i župana Marka Jelića i gradonačelnika Željka Burića. Gradonačelnik Burić unaprijed se ispričao i poslao pisanu čestitku.

Iz Ureda župana Jelića ni abera: niti pristojna opravdanja za nedolazak ili kakvih prigodnih par riječi čestitanja. DVD Zlarin- što je to? Koji su ti? Di je to?......A ne daj Bože nevolje i požara- tamo će se sigurno prvi naslikati zabrinuto nabrana čela...

I posljednje: za razliku od Vatrogasne zajednice grada Šibenika čije je vodstvo došlo na Zlarin u punom sastavu pa su i predsjednik Tomislav Banovac i Volimir Milošević zapovjednik JVP Šibenik pozdravili skup- iz ureda Vatrogasne zajednica Šibensko-kninske županije također nije došao- nitko. A imaju četiri dužnosnika...

I dok je DVD Zlarin izdalo već svoju drugu monografiju, ovi iz Županije i pripadajuće Vatrogasne zajednice nisu još apsolvirali ni onu malu, odavno tiskanu knjižicu koja se u narodu zove Bon-ton.

Treba li još reći da je zlarinska vatrogasna proslava koja je počela onako seriozno,završila u sitne sate i dugo nakon svitanja...

image

Sineva Grabić, jedna od dobitnica nagrade

Mario Gregov
02. svibanj 2024 09:41