StoryEditorOCM
ŠibenikCvjetni dom

Dvadesetak dana nakon šokantnog slučaja zaraze štićenice, šibenski starački dom otvorio vrata: U posjet može samo jedan član obitelji

Piše Katarina Rudan
4. lipnja 2020. - 13:06

Nakon deset dana bez novooboljelih na području Šibensko-kninske županije, 13. svibnja je kao „bomba“ odjeknula vijest da je u šibenskom Cvjetnom domu za starije i nemoćne osobe jedna osoba, korisnica doma, pozitivna na koronavirus. Dogodilo se ono od čega se najviše strahovalo i to u trenutku kad se u Hrvatskoj krenulo u treću fazu popuštanja mjera. Na sreću, virus u dom nije ušao na „velika vrata„ i sve je završilo na tom jednom slučaju. Ta vijest je, kaže i danas, ravnatelj Doma Tomislav Ninić, iznimno pogodila sve i nikomu nije bilo lako.

- Obavljena su dodatna testiranja svih djelatnika i pokazalo se da su svi negativni na koronavirus. Niti dan danas ne znamo kako se taj jedan slučaj uopće dogodio, ali smo sretni što je sve dobro prošlo. Upravo zbog tog specifičnog slučaja mi smo se i dalje strogo pridržavali svih preporučenih mjera i za razliku od drugih javnih ustanova ovog tipa, koje su ranije dozvolile posjete, mi smo vrata doma „otvorili“ tek 28. svibnja. Naravno, sve smo činili i činimo prema naputku epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, govori Ninić.

A prema epidemiološkom naputku pokretni korisnici doma se sa svojim najbližim nalaze u dvorištu ustanove, a u slučaju lošeg vremena u dnevnom boravku i holu zgrade.
-Postavili smo stolove na propisanu udaljenost, u sobe korisnika ne smije se ulaziti, osim u stacionar u kojem su nepokretne osobe. U prostor za posjete, kao i u sobu nepokretne osobe, može ući samo jedan član obitelji, uz obavezno nošnje maske, prolazak kroz takozvanu dez-barijeru na ulaznim vratima te dezinfekciju ruku. Maksimalno zadržavanje kod korisnika je pola sata, a prakticiramo da ne bude više od petero posjetitelja na jednom katu u stacionaru, kaže Ninić. U dvorištu broj posjetitelja može biti i veći, ali se mora držati socijalnu distancu.
 

Organizacija rada

Kad je riječ o organizaciji rada, od 1. lipnja zaposlenici doma su se, sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vratili normalnom radnom vremenu.

-To znači da od ponedjeljka više nisu podijeljeni u dvije grupe, imaju normalno radno vrijeme s tim što svakom još uvijek mjerimo tjelesnu temperaturu na ulasku u dom, svakom radniku peremo robu i mijenjamo svaki dan, pratimo ima li neki radnik respiratorne smetnje ili bilo kakve druge simptome koji bi mogli upućivati na infekciju virusom. Također, svakodnevno se mjeri tjelesna temperatura svim korisnicima i u dogovoru s dr. Vedranom Alviž Mravak, koja je kod nas u ime šibenskog Doma zdravlja, pratimo stanje svih korisnika. Ne daj Bože da se kod nekog pojave neke respiratorne smetnje, morat ćemo odmah obavijestiti epidemiološku službu i obaviti testiranje na COVID-19. Za sada je stanje dobro, ali smo jako, jako oprezni. Posebno s posjetama i zato apeliramo na obitelji naših korisnika da budu strpljivi, ali moramo provoditi sve ove mjere kako se ne bi dogodilo nešto što nitko ne bi želio. Epidemiološka slika u našoj županiji i zemlji je dobra, ali nikad se ne zna što se može dogoditi, kaže ravnatelj Ninić i dodaje da će se i dalje pridržavati svih naputaka i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od 1. lipnja počeli su primati nove korisnike, ali i dalje imaju nekoliko soba, s ukupno šest kreveta, koje do daljnjega ostaju prazne za potrebe samoizolacije. Inače, kapacitet Cvjetnog doma je 314 korisnika, osamdesetak je pokretnih, a ostali su polupokretne ili nepokretne osobe.

19. travanj 2024 12:03