StoryEditorOCM
ŠibenikSlučaj Poljana

Državna komisija nije poništila natječaj za izvođača radova, nije uvažila niti odbacila  žalbu Zajednice ponuditelja, nego je sve vratila "na početak"

Piše Katarina Rudan
22. veljače 2018. - 21:41

Šibenskom poduzeću Gradski parking, nositelju investicije projekta Poljana, stiglo je u četvrtak očitovanje Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, o žalbi Zajednice ponuditelja "Ing-grad" iz Zagreba i "Projektgradnja" iz Donje Vrbe, na izbor izvođača radova na podzemnoj garaži.

Povjerenstvu za provođenje javne nabave, kojeg čine Slobodan Tolić i Nino Vrcić iz gradske uprave, Anita Skorin i Danira Protega Popović iz Gradskog parkinga te vanjski suradnik Hrvoje Zaltoper, naloženo je da vrate postupak "na početak".

- Jednostavnim rječnikom rečeno, natječaj nije odbačen, već se sve vraća na postupak pregleda i ocjena ponuda svih ponuđača koji su se na natječaj prijavili. Nakon toga bira se izvođač radova, a onda slijedi žalbeni rok u kojem se opet netko može žaliti, kazao nam je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat i dodao da se Povjerenstvo za provođenje javne nabave odmah sastalo i dogovorilo smjernice kako raditi dalje.



- Koliko će cijela procedura trajati, jer treba donositi nove rokove, tražiti garancije i provesti sve ostale radnje baš kao da su sad ponude otvorene, nemoguće je znati. No, moramo se pridržavati zakonskih odredbi, kaže Bulat.

Podsjetimo, natječaj za izvođača radova na projektu Poljana objavljen je još 19.lipnja prošle godine, a otvaranje ponuda bilo je određeno za 25. kolovoza. Zbog izmjena na troškovnicima i drugim dopunama, ponuđači su zatražili produženje roka u dva navrata pa su ponude konačno otvorene 25.rujna.

Žalbu je tada podnijela zagrebačka tvrtka "Tehnika" i postupak je zaustavljen. Nakon što je 6.listopada "Tehnika" povukla žalbu, razmatranje ponuda je nastavljeno, a nakon odabira najpovoljnijeg izvođača ponovo se zakompliciralo.

Podzemnu garažu na tri etaže s 256 parkirnih mjesta "Lavčević" je ponudio napraviti za nešto više od 47,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Zajednica ponuditelja izišla je s ponudom od 49,8 milijuna kuna, a treća je ponuda "Pomgrada" za nešto više od 59 milijuna kuna.



Kao najpovoljniji od tri ponuditelja izabrana je splitska tvrtka "Lavčević", a Zajednica ponuditelja "Ing-grad" iz Zagreba i "Projektgradnja" iz Donje Vrbe uložili su žalbu.

Sve se odužilo i iz razloga što Gradski parking nije dobio na uvid žalbu, već su na web stranicama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave(DKOM) zadnjeg dana žalbenog roka, 18. prosinca vidjeli da se Zajednica ponuđača žalila.

Kad je Državna komisija tražila očitovanje o žalbi, "Gradski parking" ih je izvijestio da žalbu nisu primili poštom, pa su im dostavili presliku.

Gradski parking, odnosno Povjerenstvo za provođenje javne nabave, je 17. siječnja u svojem očitovanju DKOM-u predložio da se "rješenjem odbaci predmetna žalba kao neosnovana i kao nepravodobno dostavljena naručitelju".

Njihov prijedlog Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave nije uvažila, nije prihvatila niti žalbu Zajednice ponuditelja, natječaj nije poništila,  i – eto – sve kreće iz početka.

Još jedna je to priča iz hrvatske svakodnevice o javnoj nabavi, izvođačima i žalbama, koja početak realizacije nekog projekta odgađa "do daljnjeg".

Slijedeći rok za početak radova na Poljani planira se za jesen. No, tko zna što će se sve u međuvremenu odigrati.

Šibenčani će - ako ništa drugo – i ovog ljeta moći svoje turiste upućivati na parking na Poljani, ako bude bilo nasušno potrebnih slobodnih mjesta.
 

25. travanj 2024 02:20