StoryEditorOCM
ŠibenikNA ŠIBENSKOM PODRUČJU

Država u škole uložila oko 1,3 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
8. listopada 2018. - 11:33

Gradu Šibeniku, osnivaču devet osnovnih škola koje djeluju na administrativnom području grada, iz državnog je proračuna u ovoj godini, s naslova decentraliziranih sredstava, dodijeljeno nešto manje od 1,3 milijuna kuna za nabavu dugotrajne imovine i dodatna ulaganja u škole.

Sredstva za takozvana kapitalna ulaganja su, kaže pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić, raspoređena i uložena na temelju zahtjeva škola, i to prema prioritetima.


– Kontinuirano pratimo stanje školskih objekata i opreme te se u dogovoru s ravnateljima škola određuju prioriteti. U skladu s dinamikom ulaganja u školske prostore kojima se produžuje vijek uporabe, povećava kapacitet, otklanjaju i poboljšavaju uvjeti za normalno funkcioniranje, najviše sredstava koje smo dobili iz državnog proračuna ove je godine uloženo u dodatna ulaganja na građevinskim objektima. Ukupno 819.734 kune. Od tog iznosa, najviše novca, 240.000 kuna, uloženo je u sanaciju sanitarnih čvorova u prizemlju i na katu matične OŠ Jurja Dalmatinca u Šibeniku te 221.000 kuna u sanaciju krova matične OŠ "Vrpolje" – kaže pročelnica Žurić.


U Osnovnoj školi Fausta Vrančića sanirani su parketi u učionicama, za što je izdvojeno 99 tisuća kuna, u OŠ Petra Krešimira IV. nastavljena je sanacija krova i izvedeni su radovi u vrijednosti 90 tisuća kuna. Nadalje, u OŠ Jurja Šižgorića uloženo je 60 tisuća kuna za sanaciju stubišta koje vodi u sportsku dvoranu, u školi "Brodarica" sanirani su parketi u tri učionice, dok je u Područnoj školi "Krapanj" sanirano stubište, fasada i postavljena krovna limarija. Ti radovi ukupno su stajali 56.000 kuna. U gradsku školu "Tin Ujević" uloženo je ove godine 20 tisuća kuna za sanaciju parketa školske knjižnice, dok je za izradu svih troškovnika za radove po školama i za troškove stručnog nadzora, od ukupnog iznosa od 819.734 kune, potrošeno nešto više od 33 tisuće kuna.

Za nabavu računalne opreme za potrebe osam osnovnih škola izdvojeno je 292.000 kuna, a najviše opreme, u vrijednosti od 113.000 kuna, kupljeno je za potrebe OŠ "Vidici". U rasponu od 13 do 38 tisuća kuna, računalna oprema nabavljena je za škole "Tin Ujević", "Juraj Dalmatinac", "Juraj Šižgorić", "Petar Krešimir IV.", "Brodarica", "Vrpolje" i "Faust Vrančić". Također, u svim školama, osim u Osnovnoj školi "Vrpolje", na početku nove školske godine "osvanuli" su nova uredska oprema i namještaj ukupne vrijednosti 128.000 kuna. Visina ulaganja ovisila je o potrebama škole, pa je najviše dobila OŠ "Vidici", 23.000 kuna, a najmanje OŠ Fausta Vrančića – 11.000 kuna.
Kupljeno je i nešto opreme za održavanje i zaštitu, za potrebe škole "Meterize" i OŠ Jurja Šižgorića, i tu je izdvojeno 14.000 kuna. Nisu zaboravljene ni školske knjižnice te je za nabavu knjiga za potrebe četiriju osnovnih škola – "Vidici", "Juraj Šižgorić", "Petar Krešimir IV." i "Brodarica" – ukupno izdvojeno 28.000 kuna.


Još i 675.000 kuna za tekuće ulaganje
U Upravnom odjelu za društvene djelatnosti grada Šibenika navode da je, osim državnog novca za kapitalna ulaganja, planiran i iznos od 675.000 kuna za tekuće i investicijsko ulaganje. Od tog iznosa, 139.000 kuna odnosi se na izmjenu ulaznih vrata i prozora u Područnoj školi "Krapanj", a preostali iznos od 536.000 kuna škole realiziraju samostalno. U tom financijskom "paketu" planira se sanacija obložnih mramornih ploča fasade i izrada željeznih stuba za krov sportske dvorane OŠ "Meterize", izmjena dotrajalih polica za knjižnu građu OŠ Tina Ujevića, izmjena prozora učionice u OŠ Petra Krešimira IV., te soboslikarski radovi u učionicama Područne škole "Dubrava".

26. travanj 2024 17:58