StoryEditorOCM
ŠibenikNajava ulaganja

Država pegla "mjesečev pejzaž" na šibenskom lučkom području; U listopadu počinju radovi na izgradnji putničkog terminala na gatu Vrulje

31. siječnja 2019. - 22:46

Država Šibeniku vraća dug s ulaganjem na njegovu lučkom području, toliko zanemarenom da “Luka Šibenik” na potezu od Rogača do Dobrike izgleda poput “mjesečevog pejzaža”, kako se o izgledu obale za iskrcaj tereta izrazio župan Goran Pauk.

Donositelj dobrih vijesti i vreće novca iz fonda Konkurentnost i kohezija te kredita HBOR-a ne samo za teretnu luku, nego i za konačnu izgradnju putničko-prometnog terminala na gatu Vrulje bio je Anđelko Petrinić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. U pratnji predstavnika Lučke uprave i lokalnih političara Petrinić je za radnog posjeta Šibeniku obišao područje Luke.

Investicije na obje lokacije vrijedne su oko 16 milijuna eura, od čega je 10 za teretnu luku, a šest milijuna koštat će izgradnja 3. i završne faze gata Vrulje otvorenog 2014. Radovi se otvaraju u listopadu i kako govori Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibenik, rok za dovršetak projekata koji će omogućiti solidne standarde i poslovni uzlet na obali pod koncesijom Lučke uprave je početak svibnja 2021. To je konačno, toliko zasluženo izjednačavanje Šibenika s drugim lučkim gradovima.

U operativnu obalu od Dobrike u nastavku gata Vrulje, pa sve do drvnog terminala nekadašnjeg "Šipada" država desetljećima nije uložila gotovo ništa.

Od Dobrike prema Rogaču ne postoji ni osnovna infrastruktura te će sanacija obalnog zida, instaliranje odvodnje, asfaltiranje, rekonstrukcija željezničkih tračnica te komunalno opremanje Luci Šibenik otvoriti nove poslovne mogućnosti, s čime je zadovoljan i Željko Burić, šibenski gradonačelnik.

-Iskreno se nadam da će najavljeni radovi na jesen i započeti. Šibenik to definitivno zaslužuje: i zbog katastrofalnog izgleda luke također zbog naših otočana i svih ostalih putnika koji više neće čekati brodove pod vedrim nebom, kazao je Burić.

Na gat pristaju i kruzeri, sezona je završila s gotovo 40 tisuća putnika, a u zgradi terminala, osim prodaje karata bit će sjedište Lučke uprave i Lučke kapetanije, te carinska ispostava, zbog međunarodnog prometa.

Burić je dodao kako Šibenik doživljava gospodarski oporavak i nezadrživi turistički uzlet, te je krajnje vrijeme da se i spomenuta obalna infrastruktura promijeni na bolje s tim u skladu.

Raduje što se mijenja struktura tereta šibenske luke, ističe Čedo Petrina i što dubioze oko opstanka sisačke "Petrokemije", većinskog vlasnika "Luke" ne znače i potrese za lučki promet koji se sve više orijentira za prijevoz aluminija. Opseg tereta je u uzlaznoj putanji i situacija je puno bolja nego dosad, s osloncem na samo jednog uvoznika i izvoznika kao što je bilo s "Petrokemijom", zaključio je Petrina, zadovoljan što je investicija u teretnu luku također potvrda i priznanje dugogodišnje šibenske tradicije u toj grani gospodarstva.

-Osim navedenog, ministarstvo i u narednoj godini nastavlja sufinancirati projekte na pomorskom dobru u Šibensko-kninskoj županiji. Osim sredstava iz fonda Konkurentnost i kohezija, na raspolaganju je i 60 milijuna kuna iz državnog proračuna, kazao je Anđelko Petrinić.

24. travanj 2024 06:33