StoryEditorOCM
ŠibenikBRAVO NAŠI !

Društvo inovatora Faust Vrančić trijumfiralo je na 21. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023., osvojivši impresivna četiri zlatna odličja

Piše Split SD
18. listopada 2023. - 14:48

Šibensko Društvo inovatora "Faust Vrančić" trijumfiralo je na 21. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023., osvojivši impresivna četiri zlatna odličja.

Izložba ARCA održala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a posjetitelji su imali priliku vidjeti više od 200 inovacija i novih tehnologija koje su rezultat predanog rada kreativnih umova iz raznih dijelova svijeta. Inovatori pojedinci, istraživački timovi, akademska zajednica, te brojne uspješne tvrtke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Češke, Belgije, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije, Slovenije, Južnoafričke Republike svojim su inovativnim idejama dali svoj obol ovogodišnjoj izložbi.

image

Društvo inovatora Faust Vrancic

Drustvo Inovatora/

Zlatom su odreda nagrađene vrlo zanimljive inovacije, od kojih su neke već izvozni proizvodi, a druge su na dobrom putu da to postanu.

Kompozitni pontoni šibenske tvrtke "Marinetek Adriatic" dodali su zlatno odličje prijašnjim medaljama i izazvali veliko zanimanje stručne javnosti, a posebno kod delegacije Južnoafričke Republike, koja je od ove godine postala stalni partner ARCA-e. U inovativne pontone na poseban način ugrađuju se ekološki materijali, a rezultat je smanjenje emisije ugljikova dioksida tijekom proizvodnje, te čvršći i trajniji pontoni, koji se ugrađuju u marine i slične objekte širom svijeta.

Dragica Jerkov nagrađena je zlatnom medaljom za Stroj za sterilizaciju vune. Stroj dolazi kao nastavak već uspješnog i nagrađivanog projekta Woolee, gdje se poduzetnica i inovatorica uhvatila ukoštac s dugogodišnjim ekološkim problemom nezbrinute ovčje vune. Da bi proizvodnja gnojiva i repelenata od sirove ovčje vune bila u skladu s najnovijom EU legislativom, bilo je potrebno osmisliti i sagraditi stroj koji će vunu sterilizirati prije proizvodnje ekološkoga gnojiva. To je još jedno u nizu priznanja za inovativni projekt koji je Splićanka razvila u Otočcu.

Matija Bilandžija nagrađen je zlatnom medaljom za Govornicu 4.0.

Struka i akademska zajednica posebno su se zainteresirale za govornicu koja je prilagodljiva govorniku, štedi energiju i uz to fenomenalno izgleda. Govornica 4.0 kao platforma za konferencije nosi niz najnovijih tehnologija i uređaja koji govorniku pomažu da njegova poruka dođe do javnosti na najbolji mogući način. Prepoznali su je i saborski zastupnici, akademici i drugi pasionirani govornici koji su se dugo zadržali na našem štandu i na centralnoj pozornici, gdje je korištena za predstavljanje svih govornika konferencije.

image

Društvo inovatora ‘Faust Vrančić‘

Drustvo Inovatora/

Mladi Toni Dumančić nagrađen je zlatom za RestoRitam, aplikaciju koja omogućava i do pet puta brže usluživanje gostiju. Vještim programiranjem i korištenjem kamera te umjetne inteligencije, Toni je postigao da sistem prepoznaje kad bilo koji gost u restoranu ili hotelskoj sali traži pažnju konobara. Petnaestogodišnji Toni svojim velikim znanjem i ozbiljnim informatičkim projektima oduševio je sve prisutne, a Tomislav Bronzin, poznati pionir korištenja kamera i umjetne inteligencije, dugo se zadržao u razgovoru s njime.

image

Društvo inovatora Faust Vrancic

Drustvo Inovatora/

Svojim stručnim i organizacijskim znanjem pomogli su u nastanku i predstavljanju inovacija i naši mladi Noa Vlahov, Luka Relja, Niko Žurić i Kristijan Papak.

Snaga cijele ove priče je upravo na sinergiji inovatora širom Dalmacije i iz Mostara koji su pod pokroviteljstvom Društva "Faust Vrančić" osvojili zlata, ali i dobili potvrdu za svoj rad od stručne i akademske javnosti. Upravo suradnja je ključ dobrih rezultata kako bi se inovatorska rješenja brže i lakše realizirala u svakodnevnom životu, kazao nam je Josip Papak, tajnik Društva.

image

Društvo inovatora Faust Vrancic

Drustvo Inovatora/
image

Društvo inovatora Faust Vrancic

Drustvo Inovatora/
26. travanj 2024 23:08