StoryEditorOCM
ŠibenikIde u Cvjetni dom

Drama sa sretnim završetkom: Beskućniku Darku osiguran smještaj, nakon stotinu dana pod vedrim nebom

Piše Joško Čelar
15. listopada 2024. - 08:45

Beskućniku u 65. godini života, nakon devet godina provedenih u prihvatilištu Caritasa, Darku Hađaru i četiri mjeseca na klupi u parku, napokon se ukazao tračak nade. Centar za socijalnu skrb smjestit će ga u Dom za stare i nemoćne

O njegovoj drami pisali smo krajem kolovoza kad su ga danju morile vrućine, noću vlaga i svježine. Trpio je Darko pravi martirij na klupi, jastukom pod glavom i pokrivačem na sebi.

Prolaze ljudi, bojni turisti, vide čovjeka u nevolji koji naizgled spava. A zapravo je budan. I podare mu kakvu malenkost. Prije nekoliko dana, 10. listopada, kad se obilježavao Dan beskućnika, Darko je dobio darove i hrpu zimske odjeće, zlu ne trebalo.

Beskućnik Darko, koji je godinama svirao na šibenskim ulicama, živi na klupi pod vedrim nebom: ‘Preživljavam zbog dobrih ljudi‘

U ponedjeljak smo u Centru za socijalnu skrb došli potražiti i službenu informaciju u „slučaju Hađar“ i njegovu statusu, ali imali smo silne teškoće doći do odgovorne osobe. Nakon višekratnog nastojanja poručeno nam je, i to preko službujućeg zaštitara(!), kako se „radi na tome“, da se beskućnika iz Parka fra luje Maruna pred crkvom Gospe van grada, smjesti u ustanovu za starije i nemoćne osobe u Cvjetni dom na Vidicima.

I ondje smo telefonom jedva dobili jednu od socijalnih radnica koje rade na smještaju korisnika. Potvrdila nam je da će Hađar kod njih napokon dobiti krov nad glavom.

Time bi ovaj nemili socijalni slučaj trebao biti okončan, ali i s poukama da se slično više ne dogodi.

Opet smo posjetili beskućnika koji je izbačen iz šibenskog prihvatilišta: Darku još može pomoći samo Bog...

S Darkom smo sjedili u nedjelju popodne kad nam je kazao kako on još nema službene potvrde da seli u Cvjetni dom.

- Čuo sam to od nekih ljudi, reći će i vjerujem da će se to napokon i ostvariti. Usprkos svemu što sam proživio ovdje, mogu reći da se i ne osjećam loše. Nisam ozbiljnije bio ni prehlađen.

Nasuprot Darku, na drugoj klupi drijemao je na jedan drugi čovjek.

- Vidite, reći će Darko, on nije beskućnik. Ima gdje doći na sigurno. Nakon ovog predaha, odavde će sa svojom gitarom otići dolje u grad zapjevati i zasvirati. A meni nad glavom pjevaju ptice u ovom zelenom okolišu koji mi ja bio dom.

Teško je i povjerovati da u tom čovjeku, nakon svega proživljenog, može biti vedrine i samopouzdanja.

 

15. listopad 2024 19:17