StoryEditorOCM
ŠibenikKandidat za gradonačelnika

Dr. Željko Burić jedini je šibenski gradonačelnik koji je osvojio dva mandata za redom, a glavni je favorit i za treći

Piše PROMO
27. svibnja 2021. - 10:58

Željko Burić jedini je šibenski gradonačelnik koji je osvojio dva mandata za redom, a glavni je favorit i za treći

Ajmo odmah u glavu. Što Vas razlikuje od protukandidata? Što je to zbog čega  bi građani trebali Vama dati svoj glas?

Znanje, iskustvo, rezultati i odlučnost. Povjerenje građana tražimo na temelju ostvarenih rezultata. Bez obzira na stranačke preferencije, većina građana se slaže da Šibenik nikad nije izgledao ljepše i moćnije. Radi se i gradi više nego ikad. Imamo tim dokazano uspješnih ljudi koji znaju svoj posao i vole svoj grad. Ljude koji znaju povući sredstva iz EU fondova. Ljude koji razumiju gospodarstvo, ali i obiteljske politike. Imamo sjajnu kulturnu scenu i sportsku zajednicu. I na kraju, za razliku od sporadičnih sitnih rješenja o kojima pričaju protukandidati, mi imamo dugoročnu viziju razvoja grada. Jasnu sliku što želimo za deset, dvadeset i više godina.

A imate li energije i volje za sprovesti svoje ideje? Protukandidat tvrdi da ste umorni i istrošeni?

Naravno. Imamo jedinstvenu priliku staviti u funkciju sve neispunjene potencijale Šibenika. Imamo viziju, ljude i izvore financiranja da realiziramo sve one ideje o kojima smo desetljećima maštali. Pa tko bi se na našem mjestu osjećao 'istrošenim'? Ovo dosad je bila sjajna uvertira. Najveći i najbolji projekti tek slijede. Sanjam vidjeti prve bagere na Batiželama ili obrise nove bolnice u vojarni Bribirskih knezova. Za to živim. Naravno da imamo energije i volje.

Protukandidat tvrdi da je njegov ulazak u drugi krug velik uspjeh. Kaže da su Vam ankete predviđale laganu pobjedu u prvom krugu, te da ste zbog toga nervozni?

Pobjeda u prvom krugu nikad nije bila imperativ. Ankete su pokazale da imamo neusporedivo veću podršku građana i to se ostvarilo. Ali čim smo vidjeli da će biti sedam kandidata, bilo nam je jasno da nas čeka drugi krug. Kad god imate veliki broj kandidata, glasovi se raspodjele i pobjeda u prvom krugu nije realna opcija. To je stvar matematike.   

Prije par dana su u Šibenik došli gradonačelnici Trogira i Supetra dati podršku Vašem protukandidatu. Kako to tumačite?

S tim ljudima imamo jako dobre odnose i da sam znao da su u  gradu, rado bih ih ugostio. Ali zaista ne razumijem koji je bio smisao te predstave. Što bi dolazak gradonačelnika drugih gradova trebao značiti Šibenčankama i Šibenčanima? Mislim da su to nekakve njihove interne stranačke priče i politička prepucavanja koja nepotrebno skreću pažnju s bitnih stvari.

Prvi krug izbora protekao je u korektnom tonu i naglasak je bio na programima. Dojma smo da se u drugom krugu retorika zaoštrava i da se više priča o strankama i koalicijama, a manje o programima.

To je sasvim normalno. Nama su ovo treći izbori i svaki put se ponavlja isti obrazac. U prvom krugu se iznose programi, a onda u drugom ekipa koja gubi krene s napadima na stranačkoj, ideološkoj ili osobnoj razini. Tonči je inače pristojan momak i ne priliče mu niski komentari na račun mojih godina. Ali ne ljutim se. Tu se umiješaju svakakvi PR savjetnici koji vam pune glavu. Izbori znaju izvući najgore od ljudi. Mi nismo i nećemo mijenjati retoriku u drugom krugu. Držimo se istih tema koje promoviramo od 2013. godine, a to su projekti, radna mjesta, rast, razvoj, vrtići, škole, sport, kultura i infrastruktura.

Vratimo se projektima. Primijetili smo da ste u protekla dva tjedna, bili vrlo aktivni u obilascima gradilišta. Radi li se o običnim predizbornim šetnjama, ili je u pitanju nešto ozbiljnije?

Iskoristili smo priliku što su naši dužnosnici vrlo aktivni ovih dana, te smo održali niz sastanaka. S ministrom Alardovićem smo dogovorili ustupanje upravne zgrade nekadašnjeg TEF-a šibenskom Centru za socijalnu skrb.  S Josipom Škorićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta smo razgovarali u uređenju čvora Njivice. Iskoristili smo i dolazak rektora Sveučilišta u Splitu koji je obišao radove na studentskom domu Palacin, kako bismo započeli razgovori oko uređenja bivše vojarne Ante Jonjić i gradnje budućeg studentskog kampusa. Susreli smo se i s aktivnim i bivšim sportašima te sportskim djelatnicima s kojima smo prokomentirali nedavno usvojenu strategiju razvoja sporta. Radili smo kao da smo na početku novog mandata.

Na čemu ćete raditi ukoliko Vam građani i treći put dadu povjerenje?

Kao što smo više puta rekli, projekte ćemo provoditi na tri razine. Prvu razinu čine projektni bitni za život u zajednici. U proteklih par mjeseci obišli smo gradske četvrti i naselja, sastali se s građanima i čuli njihove prioritete. To su dječja igrališta, uređenje puteva i cesta, nogostupi, javna rasvjeta i slično. Drugu razinu čine veći projekti u tijeku, a to je revitalizacija Tvrđave sv. Ivana, izgradnja doma Palacin, Centra koralja na Zlarinu, dječjeg vrtića u Crnici, kao i projekti koji bi mogli uskoro započeti poput novog vatrogasnog doma, otočnog vodovoda, kanalizacije u Zatonu, prometnih čvorova Njivice, Mandalina, Žaborić i niza drugih. Najvišu razinu čine dugoročni projekti koji će promijeniti lice grada, a to su Batižele, Draga i nova bolnica. Paralelno s tim, nastavljamo s projektima Grad za mlade, energetskom obnovom vrtića i škola, trećom serijom POS-ovih stanova, sportsko – rekreacijskoj zoni Jamnjak i da dalje ne nabrajam.

Zadnja poruka pred izbore?

Prije svega, izađite na izbor i glasajte. Neovisno o tome kome ćete dati svoj glas, jako je važno da izađemo na izbore u što većem broju. Nemojte da o vašem gradonačelniku odlučuju oni koji su ostali doma. A naša je preporuka svakako da glasate za projekte, radna mjesta, rast i razvoj. Za nastavak ove sjajne šibenske priče. Neka 30. svibnja uistinu bude praznik demokracije.

25. travanj 2024 08:40