StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne vijesti

Doznajte sve najvažnije što se u proteklih mjesec dana dogodilo u vašem gradu

Piše Katarina Rudan
28. lipnja 2018. - 16:05

Projekt POS ide dalje

Gradonačelnik Željko Burić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj uručili su ključeve stanarima novih POS-ovih zgrada na Šubićevcu. Svečanom uručivanju 140 ključeva stana prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta te zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić.
Nakon što su stanarima uručeni ključevi gradonačelnik, ministar i zamjenici su uz pratnju medija obišli jedan od 148 novoizgrađenih stanova u dvije stambene zgrade, koje su se počele graditi u travnju 2017. godine.

- Ovo je dan koji smo svi željno iščekivali, jer riječ je o uspješnoj realizaciji jednog od najvažnijih projekata za naše mlade sugrađanke i sugrađane i njihove obitelji. Brojka 545 izrazito je važna i optimistična, jer to je broj mladih obitelji koje su iskazale interes za kupnjom POS-ovih stanova, a samim time i želju za ostankom u našemu gradu. Nastavit ćemo raditi na izgradnji novih POS-ovih stanova kako bismo što većem broju mladih obitelji osigurali povoljnije uvjete za rješavanje stambenog pitanja. S partnerima, Ministarstvom i APN-om, uskoro će biti definirana lokacija, kao i broj novih stanova - izjavio je gradonačelnik Željko Burić. Ministar Štromar izrazio je svoje zadovoljstvo rezultatima ovog projekta, ali i zahvalnost na suradnji s Gradom Šibenikom i partnerima, što je rezultiralo izgradnju dviju stambenih zgrada za mlade obitelji u roku.

- Bio sam na Šubićevcu prije tri tjedna, u završnoj fazi izgradnje POS-ovih stanova, i izrazito mi je drago danas vidjeti kako se gradilište u roku pretvorilo u domove za vas mlade šibenske obitelji. Uspješna realizacija ovakvih projekata najviše me veseli u poslu mog ministarstva, a kako bismo mladima diljem zemlje omogućili što bolje i pristupačnije uvjete života nastavit ćemo razvijati program POS-ovih stanova te subvencionirati kredite za kupovinu stanova ili izgradnju i kupovinu kuća. Do sada je u cijeloj zemlji izgrađeno 8000 POS-ovih stanova i ovih 148 šibenskih samo je početak u ovom gradu, stoga vjerujem kako ćemo se uskoro opet vidjeti na nekoj drugoj lokaciji u Šibeniku - kazao je Štromar.

Direktor APN-a Slavko Čukelj podsjetio je kako je investicija teška oko 75 milijuna kuna, od čega je nešto manje od 26 milijuna kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske.

- Suradnja Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grada Šibenika počela je prije nekoliko godina formiranjem lista prvenstva i ukupno su formirane četiri liste reda prvenstva s ukupno 545 kandidata. Do današnjeg dana zaključeno je 140 kupoprodajnih ugovora, dok će ostalih osam stanova biti prodano Ministarstvu hrvatskih branitelja - rekao je tom prigodom Čukelj. Izvođač projekta je zajednica ponuditelja Zagreb-Montaža i Kamgrad, a predviđeno trajanje radova bilo je 13 mjeseci i oni su završeni u roku, dok četvorni metar stana košta 1040 eura.

Usvojen projekt 'Batižele'

Šibensko Gradsko vijeće je na 8. sjednici donijelo Odluku o usvajanju razvojnog projekta "Batižele". Odluka obuhvaća podjelu društva TEF d.d., te povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem državnih i gradskih potraživanja u udjele u društvu nastalom u postupku podjele. Sastavni dio Odluke je i prijedlog razvojnog projekta "Batižele", koji Gradsko vijeće upućuje Vladi Republike Hrvatske na usvajanje.
- Prelomili smo višegodišnju politiku bježanja od problema, uhvatili se u koštac s TEF-om i nakon pet godina mukotrpnog rada imamo prave rezultate. Odlukom o usvajanju projekta "Batižele" dat ćemo novi vjetar u jedra daljnjem rastu i razvoju Šibenika - izjavio je gradonačelnik Burić i pojasnio odredbe odluke:
- U projekt "Batižele" ulazi 217 tisuća kvadrata prostora koji je oslobođen dugova i problema. Sva potraživanja države i Grada bit će pretvorena u udjele u novom društvu. Država će u vlasništvu sudjelovati s jednom, a Grad s dvije trećine.
Pitanje zemljišta TEF-a bilo je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku jer se radi o prostoru veličine 28 hektara koji se nalazi u središtu Šibenika, udaljen samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova. Prema GUP-u Grada Šibenika na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu zonu gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički objekti s dvije tisuće kreveta.
Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala grada Šibenika.

Na Krapnju nova šetnica

Gradonačelnik Željko Burić i Ivica Svirčić, direktor tvrtke "Bemix" d.o.o., potpisali su ugovor o radovima na izgradnji šetnice na otoku Krapnju. Projekt obuhvaća uređenje šetnice duž zapadne obale otoka, ukupne dužine 1320 metara, koja je u izuzetno lošem stanju zbog djelovanja mora i vjetra.
- Riječ je o još jednom otočnom projektu koji pokazuje naš način razmišljanja, a to je da ne zanemarujemo naše otoke. Nakon uspješnog projekta Hrvatskog centra koralja na otoku Zlarinu te početka realizacije projekta povezivanja naših otoka na vodovodnu mrežu, projekt šetnice na otoku Krapnju značit će dodatnu turističku valorizaciju najnižega hrvatskog otoka - kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Radovima na otoku Krapnju predviđeno je uređenje postojeće pješačke površine, izgradnja 160 metara novog dijela šetnice te uređenje odmorišta i pristupa plaži. Ugovorena cijena radova iznosi 635.962 kuna, a Grad Šibenik je za ovu namjenu na javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a dobio 370.000 kuna nepovratnih sredstava.
- Iz godine u godinu Grad se javlja na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a koji raspisuje natječaje, odnosno programe za otoke gdje se jedinice lokalne samouprave mogu javiti za sufinanciranje manjih infrastrukturnih projekata na otocima. Tako smo prijavili šetnicu na otoku Krapnju, na kojoj su prije devet godina postavljeni rubnjaci, ali nije nikada betonirana i završena te su sunce i more napravili svoje. Ovim radovima projekt će se završiti, a šetnica proširiti, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. Radovi će započeti nakon završetka turističke sezone, 15. rujna, i biti okončani do kraja ove godine.

Uređenje prometnice od Banja do Pekovca

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta obišao je dionicu ulice Prilaz tvornici koja povezuje plažu Banj i šetnicu Pekovac, na kojoj su u tijeku radovi.
- Ova je prometnica dugo bila neuređena i predstavljala je "šaku u oko" samom centru grada, ali i obližnjoj gradskoj plaži Banj. Radovi obuhvaćaju uređenje pješačkog koridora te će biti postavljena nova javna rasvjeta. Nakon završetka radova postavit će se horizontalna i vertikalna prometna signalizacija - kazao je Mileta. Vrijednost radova iznosi 200 tisuća kuna, a izvođač su Ceste Šibenik d.o.o.. Paralelno s uređenjem ulice Prilaz tvornici, započeli su i radovi na izmjeni asfaltnog sloja u ulici Put groblja. Vrijednost radova iznosi 60 tisuća kuna, a obnavljat će se 480 kvadrata kolnika.


Izvođač će se znati za najviše 90 dana

Na adresu šibenske gradske uprave stiglo je šest ponuda na provedeni natječaj za energetsku obnovu osnovne škole Jurja Šižgorića na Baldekinu, a koje su u nazočnosti ovlaštenih predstavnika ponuditelja i otvorene. Ponuđeni iznosi s uključenim PDV-om se kreću od 6,4 do 7,1 milijuna kuna. Ponude je sada potrebno detaljno pregledati, a cjelokupna procedura za izbor najpovoljnijeg ponuditelja, koji zadovoljava sve natječajne uvjete, jest maksimalno 90 dana od dana otvaranja. Podsjetimo, riječ je o ponovljenom natječaju, a na prvom natječaju pristigla je samo jedna ponuda u iznosu 7,5 milijuna kuna.
- Iako ponovljenim natječajem nismo ušli u procijenjene financijske okvire ove investicije, ipak smo dobili do milijun kuna jeftinije ponude. Građevinski sektor je zadnjih godinu dana u velikoj ekspanziji te se moramo pomiriti s tržišnom situacijom. No, ovo je smo jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za koje smo dobili nepovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava, proveli javnu nabavu te odradili građevinske radove. Primjerice, u zadnje tri godine po ovom modelu smo obnovili dječji vrtić "Kućica" na Baldekinu, sportsku dvoranu Baldekin i sportski objekt Miminac, te dobili blizu tri milijuna kuna za obnovu dječjeg vrtića Vidici, na kojem radovi kreću ovo ljeto - kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.
Grad Šibenik pripremio je projekt energetske obnove osnovne škole "Juraj Šižgorić" početkom prošle godine i prijavio ga na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pod nazivom "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja". Ministarstvo je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje projekta s 1,840.324 kune. Nakon toga je projekt prijavljen i na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, gdje je Grad Šibenik dobio još 1.564.152 kune.
Osnovna škola Jurja Šižgorića je stara 45 godina, sastoji se od suterena, prizemlja i kata, a ukupne je građevinske bruto površine 4074,5 kvadrata. U školi je zaposleno 47 djelatnika i ima 341 učenika. Planirani zahvat se odnosi na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov, zamjenu stare stolarije novom u PVC-u, zamjenu postojećeg sustava grijanja na loživo ulje s grijanjem na plinski kotao, postavljanje sunčanih kolektora na krov za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode i zamjenu rasvjetnih tijela učinkovitijima. Projektiranom investicijom škola bi iz energetskog razreda C prešla u A+, ali i dobila potpuno novi vizualni identitet.

U rujnu ljepši kvart

Ugovor za II. fazu uređenja okoliša stambenih zgrada u Ulici bana Josipa Jelačića na Šubićevcu potpisali su nedavno gradonačelnik Željko Burić i direktor tvrtke Bemix d.o.o. Ivica Svirčić. Riječ je o prostoru od gotovo četiri tisuće kvadrata za koji su riješeni višegodišnji imovinsko-pravni odnosi, a urbanističkom osmišljavanju pristupilo se zajedno sa stanarima.
- Potpisivanjem ugovora bližimo se kraju uređenja ovog cijelog platoa, koje je počelo prošle godine, kada je prikupljena sva potrebna dokumentacija, a u projekt uloženo pola milijuna kuna. Za II. fazu radova osigurano je milijun kuna, a cijelo vrijeme smo se konzultirali sa stanarima ovih zgrada, kojima se zahvaljujem na suradnji. Ovim radovima konačno će se riješiti crna točka u gradu i cijeli kvart će, obzirom na druge infrastrukturne zahvate i investicije u njemu, postati urbaniziran u cjelini, a samim time i poželjniji za život - rekao je gradonačelnik Burić.
Ivica Svirčić, direktor tvrtke Bemix d.o.o., izjavo je kako je njegov tim spreman za početak radova, koji kreću odmah pošto je školska godina završila, budući da je riječ o prostoru koji graniči sa školom Petra Krešimira IV.
- Prostor oko zgrada kućnih brojeva 76 i 78 u Ulici bana Josipa Jelačića dobit će uređeni parking, asfaltiranu prometnicu, pješačke koridore prema sjeveroistoku te između supermarketa i škole, novu javnu rasvjetu, a uredit će se i plato pored roštilja za stanare. Sva rješenja prilagođena su osobama smanjene pokretljivosti i s invaliditetom te usuglašena sa zainteresiranim stanarima - rekao je tom prigodom zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, dodavši da je rok okončanja radova početak nove školske godine. Predsjednik Gradske četvrti Šubićevac Stipica Protega iskazao je zadovoljstvo suradnjom s gradskom upravom na ovom projektu za koji je trebalo uložiti puno truda, osobito u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.
 

20. travanj 2024 12:29