StoryEditorOCM
Šibenikpotpisan ugovor

Došao kraj čekanju vapora na obali ‘pod bristom‘; Šibenik će za najviše 22 mjeseca dobiti moderan putnički terminal na gatu Vrulje

Piše Branimir Periša
29. kolovoza 2022. - 13:37

Šibenski boduli sa Zlarina, Žirja, Kaprija i s Prvića zadnji su brodski putnici s područja nekog od većih dalmatinskih i primorskih gradova koji od pamtivjeka vapor čekaju na obali ‘pod bristom‘, po svakakvom vremenu. To se nastavilo i unatoč tome što je gat Vrulje izgrađen još 2015. godine, no bez suvremenog putničkog terminala. I tome konačno, dolazi kraj: najviše za 22 mjeseca bit će završena prostrana, ostakljena zgrada terminala, o čemu su Paško Dželalija, ravnatelj LU Šibenik i Antonijo Perica, predstavnik izvođača radova, tvrtke "Minigradnja" danas potpisali ugovor na iznos od 62 milijuna kuna, s uračunatim PDV-om. To je posljednja, željno očekivana 3. faza dogradnje gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik i jedan od zahvata na obali koji obogaćuju gradske sadržaje i povoljno mijenjaju vizure Šibenika. Nositelj projekta je LU Šibenik, a financira se iz Kohezijskog fonda EU. Od toga je nacionalni doprinos iz državnog proračuna oko 30 milijuna kuna i s time je financiranje u cijelosti zaokruženo.

U svečanom ozračju Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova šibenski domaćini ugostili su Olega Butkovića, potpredsjednika Vlade i ministra pomorstva, prometa i veza koji je u pratnji s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Markom Jelićem. Potpisivanju ugovora nazočili su i predstavnici lučke kapetanije, županijskih služba i institucija vezanih za pomorstvo, te pomorski agenti i peljari.

image

 Paško Dželalija

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Projekt pomorsko-putničkog terminala obuhvaća izgradnju dviju zgrada s prizemljem i jednim katom koje će međusobno biti povezane natkrivenim prostorom s vrtom na ukupnoj površini od oko 2700 metara četvornih. Dovršenjem tog zdanja bit će riješen i međunarodni granični prijelaz prema Schengenskim uvjetima, a sve službe vezane za pomorski promet poput lučke kapetanije, carine, policije i lučke uprave bit će smještene na istom mjestu - u dijelu zgrade namijenjenom međunarodnom pomorskom prometu.

U drugom dijelu pak nalazit će se javni i komercijalni sadržaji namijenjeni otočanima i korisnicima otočnih brodskih linija od agencije za prodaju karata, čekaonice i sanitarnog čvora za putnike do kafića, trgovine, kioska i suvenirnice, izvijestio je Paško Dželalija. I dodao da je njega dopao "najlakši pozao nadziranja bagera", zahvalivši se svojim prethodnicima koji su se godinama borili i izborili za taj terminal.

image

 Željko Burić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Za govornicu je za njim izašao Željko Burić:

-Ovo jest projekt Lučke uprave, no gradska uprava, prirodno, bit će snažna potpora svemu što će se odvijati na obali. Vrijeme je da konačno promijenimo obalnu liniju Šibenika budući da će Grad napraviti projekt Batiđele na prostoru bivšeg TEF-a i ne smijemo dopustiti da nas stara, oronula riva, zajedno s dolačkom obalom dočeka u ovakvom stanju.

Ministar Butković istakao je da ne treba posebno isticati što izgradnja putničkog terminala znači za otočane, druge putnike i funkcioniranje grada u turističkim gužvama. To je kruna sudjelovanja ministarstva u projektima na šibensko-kninskom području. Čestitao je i zahvalio na tome Lučkoj upravi koja je pripremila projekt, te gradonačelniku Buriću, hvaleći razvoj grada.

-Malo je koji grad u zemlji, bez preuveličavanja doživio toliki razvoj i dalje je u progresu kao Šibenik, kazao je ministar i podsjetio kako je ministarstvo sudjelovalo i sudjeluje u brojnim gradskim projektima. Ističe posebno izgradnju komunalne luke Vrnaža, jedine u zemlji otpočetka izgrađene s tom namjenom. I to je projekt koji je izmijenio šibensku Vizuru u dotad zapuštenoj, neurednoj i neuređenoj uvali, kao što će gradsku vizuru izmijeniti i putnički terminal. I na području županije ministarstvo provodi niz projekata koji unaprjeđuju Skradin, Bilice, otok Kaprije...

image

Oleg Butković

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U najkraćem, istakao je Butković, u posljednje četiri godine ministarstvo je uložilo 50 milijuna kuna nacionalnih sredstava za uređenje obale na području Šibensko-kninske županije. I to svjedoči o snažnoj orijentaciji Vlade na unaprijeđenje pomorskog dobra. Veselim se novim ulaganjima ovdje u Šibeniku; svakako trebamo financijski zaokružiti obnovu šibenske rive, zaključio je Butković. Kako je na kraju izvijestio Paško Dželalija odgovarajući na pitanja novinara, Lučka uprava Šibenik usporedo radi na dokumentaciji za projektiranje obnove preostalog lučkog područja za teretni promet, do Mandaline i područja nekadašnjeg "Šipada". Raspisan je javni natječaj za projektanta zahvata za koji je bilo govora da će se također financirati europskim novcem.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
25. travanj 2024 19:15