StoryEditorOCM
ŠibenikUZMITE SEZONSKU KARTU

Donosimo veliki vodič o tome gdje možete ostaviti svoj automobil u Šibeniku i koliko će vas to koštati: Za četiri mjeseca parkiranja platite 40 kuna

21. ožujka 2019. - 20:15

Teško da postoji grad koji nema problema s parkiralištima. U Šibeniku je to jedan od prvorazrednih problema. Nikad dovoljno parkirnih mjesta, i ma koliko građani misle da je Gradski parking, pored svih namjenskih prostora za parkiranje i dodatno iscrtao brojne nogostupe koje je mogao kako bi osigurao što veću zaradu, svejedno, veliko je umijeće parkirati se u gradu, po mogućnosti što bliže odredištu na koje ste krenuli.

U Šibeniku je, otvaranjem radova na središnjem gradskom trgu, Poljani, ispod koje se upravo gradi troetažna garaža s 256 parkirnih mjesta, problem doslovce eskalirao jer manjka onih nekadašnjih stotinjak parkirnih mjesta na Poljani koja je trenutno veliko gradilište. Kako premostiti tu situaciju do završetka garaže, kako "preživjeti" turističku sezonu u kojoj se broj vozila u gradu višestruko poveća, a parkirališta je manje negoli smo imali prije, što su to sezonske parkirne karte, što su povlaštene i tko ih može dobiti i pod kojim uvjetima, sve smo to umjesto vas pitali direktora Gradskog parkinga Gorana Bulata.

Minimalna cijena

Gradski parking pod svojom ingerencijom ima 1112 parkirnih mjesta. Četiri parkirališta su regulirana rampom - "Željeznica", "Gat Krka", "Draga" i parkiralište "Izgradnja". Čini se da bi za grad veličine Šibenika to moglo biti i dovoljno. Ali, daleko od toga...

U petak će Gradsko vijeće odlučivati o uvođenju tzv. sezonske karte koja obuhvaća samo parkirališta TEF i "bazen u Crnici", gdje se ranijih sezona besplatno parkirao veći broj stranaca s kamperima, a domaći nisu imali gdje sa svojim vozilima. Što u tom smislu donosi sezonska karta, i kome, zašto je za nju predviđena minimalna cijena od 40 kuna za četiri top-turistička mjeseca?

- Uvođenjem naplate na prostor bazena u Crnici prvenstveno se želi uvesti red u prostoru iz više razloga. Svjedoci smo prijašnjih sezona da se na plažu Banj nije moglo pristupiti od parkiranih vozila stranaca koji tamo ostave vozilo po 7 dana, do onih koji danima na istom parkiralištu kampiraju. Njima je omogućeno parkiranje na parkiralištu TEF s cijenom od 20 kuna po danu, što je više nego povoljno - objašnjava Bulat.

A kako Gradskom parkingu nije cilj onemogućiti svojim sugrađanima korištenje plaže Banj i bazena, zato smo ponudili uvođenje sezonske karte u simboličnom iznosu. Naravno za ovo imamo suglasnost gradske četvrti Crnica. Stranci neće imati mogućnost kupnje sezonske karte već imaju izbor ukoliko žele parkirati na prostoru parkirališta TEF, platiti parkiranje 20 kuna/dan - decidirano će direktor GP-a.

Povlaštene karte

Mogućnost kupnje tzv. sezonske karte imat će stanovnici Šibensko-kninske županije, odnosno svi koji imaju šibenske registarske oznake. Cijena od 40 kuna je, priznaje Bulat, simbolična, a kalkulacija iznosi 10 kuna mjesečno za 4 mjeseca.
Inače, na parkiralištima GP-a Šibenik cijene su trenutačno 3 - 5 kuna, ovisno o zonama, a vesela je vijest da zasad nije u planu, kako obećava Bulat, povećanje cijena parkirne karte. Iako, u gradu se uveliko govori o tome kako će do povećanja cijena doći, ali novom kategorizacijom zona. Pa bi i za one zone u centru grada gdje je dosad cijena bila 3 kune, od petka, prihvati li Gradsko vijeće takav prijedlog, parkirna karta po satu mogla stajati 5 kuna!

U gradu je trenutno izdano 697 povlaštenih parkirnih karata, a pravo na njih imaju građani (stanari) s prebivalištem ili boravištem u ulici u kojoj se naplaćuje parkiranje, i čije je vozilo registrirano na njihovo ime (što dokazuju prometnom dozvolom). Povlaštene karte mogu dobiti i pravne osobe koje koriste poslovni prostor gdje se naplaćuje parkiranje, uz predočenje ugovora o zakupu, odnosno izvatkom iz zemljišnih knjiga o vlasništvu poslovnog prostora. Tzv. povlaštena mjesečna karta iznosi 70 kuna. Novina, o kojoj će u petak odlučivati Gradsko vijeće, i uvođenje je povlaštene parkirne karte za korisnike službenih automobila u privatne svrhe. Zašto?

- Budući da određen broj naših sugrađana ima pravo korištenja službenog automobila 24 sata i ne koristi drugo vozilo, omogućili bismo im pravo korištenja povlaštene parkirne karte. Nastojali smo udovoljiti sve većem broju korisnika parkiranja koji imaju pravo korištenja službenog vozila u privatne svrhe. Oni do sada nisu mogli ostvariti pravo na povlaštenu parkirališnu kartu, što im ovim izmjenama omogućavamo, naravno uz predočenje odgovarajućeg akta izdanog od strane njihova poslodavca - kaže Bulat.

Posebna kategorija su parkirna mjesta za invalide, a na javnim površinama pod naplatom grad je dužan osigurati 3 do 5 posto parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Od ukupno 1112 parkirnih mjesta u Šibeniku, kojima upravlja GP, 54 mjesta su osigurana za osobe s invaliditetom, ili 4,8 posto i sva su takva mjesta obilježena.

Velika skepsa

Poljana, s tri etaže i ukupno 256 parkirnih mjesta, štošta bi u šibenskom svijetu parkiranja mogla promijeniti. Iako i danas ovaj veliki projekt (60 milijuna kuna) prati i velika skepsa oko njegove isplativosti...

Gradski parking je napravio studiju isplativosti koja je bazirana na cijenama koje su bile i prije na parkiralištu Poljana, 5 kuna izvan sezone, odnosno 10 kuna po satu u sezoni.

- Sklopili smo ugovor o kreditu s OTP bankom na iznos od 25 milijuna kuna, uz rok otplate od 12 godina, s počekom od godinu dana i uz kamatnu stopu od 1,75 posto. Kredit počinjemo otplaćivati od 1. listopada 2020., a krajnji rok povrata kredita je 1. listopada 2033. Za ostatak vrijednosti investicije sklopljen je ugovor o međusobnim odnosima s Gradom Šibenikom. Ovim ugovorom - kaže Bulat - regulirani su odnosi između Gradskog parkinga d.o.o. i Grada Šibenika na način da su stranke suglasne da će se podzemna garaža financirati zajedničkim sredstvima Grada i investitora. Gradski parking d.o.o. obvezuje se osigurati iznos od 25 milijuna kuna, dok se Grad Šibenik obvezuje osigurati novac u proračunu za 2018., 2019. i 2020. godinu. Krajnji rok za završetak radova na podzemnoj garaži Poljana je 20. veljače 2020., sukladno dinamičkom planu izvođača radova zajednice ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević d.o.o. - precizira Bulat.

Šibenčani se pribojavaju da bi ovakvo visoko kreditno opterećenje zbog projekta Poljana moglo "potopiti" Gradski parking. No, takvu bojazan direktor otklanja. Za projekt izgradnje garaže Poljana, Gradski parking se pripremao tri godine i shodno tome, veli Bulat," optimizirao svoje poslovanje, pa ne mislimo da će ovaj projekt 'potopiti' Gradski parking".

Riječ je o gradskom komunalnom poduzeću koje je prošle, 2018. godine, ostvarilo prihod od 11,8 milijuna kuna, a s otvaranjem garaže ispod Poljane, napominje direktor GP-a, očekuje se i povećanje prihoda s obzirom na povećani broj parkirnih mjesta.

Dakle, razloga za strah - nema...

24. travanj 2024 10:21