StoryEditorOCM
ŠibenikParalelni sustav upravljanja

Donosimo reakcije na iznenadnu ostavku ravnateljice šibenske bolnice: gradonačelnik Burić otkrio pozadinu priče

Piše Davorka Blažević
22. listopada 2021. - 10:48

Sanja Jakelić, ravnateljica županijske bolnice u Šibeniku podnijela je neopozivu ostavku.U kratkom priopćenju kojim o svojoj odluci obavještava javnost doktorica Jakelić je tek napisala:

-Ovim putem Vas obaviještavam da sam s danom 21. listopada 2021.g. Županu g. Jeliću te članovima UV-a Opće bolnice Šibensko-kninske županije podnijela neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Opće bolnice Šibensko - kninske županije.

Bila mi je osobita čast i zadovoljstvo biti na čelu najveće i najstarije zdravstvene ustanove naše županije te se nadam da sam svojim radom kao ravnateljica dala skromni doprinos dugoj i uglednoj povijesti naše bolnice.

Zahvaljujem svim svojim suradnicima i djelatnicima Opće bolnice Šibensko-kninske županije na suradnji te svim pacijentima i žiteljima naše županije kao i predstavnicima medija na iznimnoj podršci tijekom trajanja epidemije COVID-19 bolesti te ostajem i dalje na raspolaganju kao doktor medicine, specijalist dermatologije.

O razlozima ostavke ni riječi.
-Nije se ništa dogodilo- rekla nam je u kratkom telefonskom razgovoru ravnateljica Jakelić. – Zasad ne želim nikakve razloge navoditi, a nema ni potrebe za tim- ostala je suzdržana.

Pokušali smo o tome doznati nešto više od župana Marka Jelića, s obzirom da je županija osnivač bolnice.
-To je njezina odluka, na to ima pravo, meni je iskreno žao jer moram naglasiti da smo imali vrlo kvalitetnu suradnju, iznimno je cijenim i to će tako biti i ubuduće- kazao nam je župan Jelić. O namjeri da odstupi s dužnosti, kaže Jelić, Sanja Jakelić je već neko vrijeme govorila, i prije promjene vlasti u županiji, i planirala se vratiti struci. Kroz ovo vrijeme pandemije covida-19 Sanja Jakelić je kao ravnateljica iznimno dobro organizirala posao u Bolnici i osigurala sve potrebne zdravstvene usluge našim sugrađanima, i na tome smo joj posebno zahvalni. Ali, to vam je tako, svatko u jednom trenutku osjeti zamor, potrebu da nesto promijeni,pa je tako i dr. Jakelić odlučila povući ovaj potez i posvetiti se isključivo struci- komentirao je odluku ravnateljice župan Jelić.

Najavio je za petak poslijepodne sjednicu Upravnog vijeća Bolnice kada će biti imenovan I vršitelj dužnosti.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je 15 godina bio ravnatelj šibenske bolnice bio je puno konkretniji I otvoreniji:

- U Bolnici je počeo funkcionirati paralelni sustav upravljanja. Kad imate predsjednika Upravnog vijeća (doktor Kristijan Stipaničev) koji uzima ovlasti ravnatelja, i koji kontinuirao vrijeme provodi u Ravnateljstvu i utječe na odluke ravnateljice, to je očiti paralelni sustav upravljanja koji je, tvrdi Burić, prisutan u svim bolnicama gdje su na vlast došle alternativne političke opcije. Bolnica je, međutim, vrlo složen sustav, pogotovo u uvjetima pandemije covida-19, gdje vi ipak morate osigurati funkcioniranje i akutne bolnice, i u takvim okolnostima igrati se, bez iskustva i bez znanja sa sustavom, to su vrlo opasne stvari- ocijenio je gradonačelnik, i dugogodišnji ravnatelj Šibenske bolnice.
 

19. travanj 2024 11:11