StoryEditorOCM
Šibeniksve na jednom mjestu

Donosimo najvažnije informacije o projektima, događajima i planovima šibenske gradske uprave

Piše šibenski.hr
22. srpnja 2023. - 10:06

Šibenik ima najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj

Studentski dom Palacin svečano je otvoren u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Novoizgrađeni dom ukupne površine 7.863,38 m2, ima 332 ležaja i najvrjedniji je infrastrukturni projekt u gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji vezan uz visoko obrazovanje. 

Veleučilište u Šibeniku uspješno je provelo projekt ukupne vrijednosti 11.328.702,31 eura, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 10.057.535,34 eura. 

„Šibenik je dobio najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj. Ovim objektom unaprijedili smo studentski standard u Šibeniku, ali i svakako pridonijeli prepoznatljivosti grada kao poželjnog mjesta za studiranje. Studentska infrastruktura u Šibeniku došla je na razinu koju nemaju čak mnogo veći gradovi od našeg“, kazao je na svečanost otvorenja dekan Veleučilišta Ljubo Runjić zahvalivši se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta od samih početaka. 

Gradonačelnik Željko Burić u svom govoru istaknuo je kako je izgradnjom doma svrsi priveden još jedan zapušteni vojni kompleks na prostoru grada. 

„Studentski dom Palacin svakako je jedan od dražih projekata kojemu sam se posebno veselio. Osim što je promijenio vizuru ovog dijela grada, ovaj objekt značajno će doprinijeti kvaliteti studiranja u Šibeniku. Čestitam ovom prilikom Veleučilištu u Šibeniku i njihovom vodstvu koje je svojim primjerom pokazalo kako visoko školstvo, iznimni akademski rezultati i kvalitetna edukacija više nisu ekskluzivitet samo nekoliko velikih gradova u Hrvatskoj. Od grada koji, samo prije desetak godina, nije imao gotovo ništa od visokog obrazovanja, postajemo grad prepoznatljiv upravo po studentima, grad koji njeguje i razvija politehničke znanosti, a u tome ćemo i ustrajati“, poručio je gradonačelnik Burić. 

Okupljenima se obratio i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić čestitavši svima koji su sudjelovali na projektu, a studentima je poželio ugodan boravak te uspješno studiranje i učenje u novom objektu. Okupljenima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pridruživši se svojim prethodnicima u čestitkama svima zaslužnima za provedbu projekta. 

I predsjednik Vlade RH Andrej Plenković pohvalio je zaslužne dionike u projektu Studentskog doma Palacin. 

„Naši studenti, posebno oni slabijeg socioekonomskoga položaja, uz podršku Ministarstva znanosti, sada imaju moderan smještaj na razini kakvu zaslužuju, koja će im omogućiti da tijekom svog obrazovanja ostvaruju što bolje rezultate. Drago mi je da Hrvatska ima policentričan razvoj visokog obrazovanja i da naš obrazovni sustav sve više nastoji biti konkurentan obrazovnim institucijama na razini Europe i svijeta. Za grad Šibenik važno je da bude, između svega, i središte znanja što svaki narod i svaku zemlju dugoročno čini konkurentnijom u globalnoj utakmici", poručio je premijer Plenković. 

Nakon prigodnih obraćanja nove prostorije blagoslovio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a potom su uzvanici obišli novouređeni dom. 

Za Podsolarsko 19,5 milijuna eura

Ugovor za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Šibenik vrijedan oko 19,5 milijuna eura (od kojih je udio bespovratnih sredstava koje osigurava Europska unija 68,5 posto) na Tvrđavi Barone supotpisali su Zvonimir Štrkalj, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. i Janez Škrabec, predstavnik zajednice ponuditelja, slovenskih tvrtki Riko d.o.o. i GH Holding d.o.o., a svečanom događaju prisustvovao je i Željko Burić, šibenski gradonačelnik. 

U predstojećem trogodišnjem razdoblju projektirat će se i ishoditi propisane dozvole i suglasnosti te pristupiti rekonstrukciji i dogradnji, testiranju i pokusnom radu postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na površini od 35 tisuća četvornih metara u Podsolarskom koji će sadržavati i dio za biološko pročišćavanje. Realizacijom projekta kanalizacijska otpadna voda će se pročišćavati na višem stupnju pročišćavanja od dosadašnjeg, nakon čega će se ispuštati podmorskim ispustom na južnoj punti otoka Zlarina. Na taj način će se, istaknuo je na svečanosti direktor Štrkalj,  zadovoljiti propisani kriteriji kakvoće otpadne vode te poboljšati ukupni ekološki standardi. 

"Uređaj će morati zadovoljiti sve propisane parametre koji se odnose na ispuštanje otpadne vode u Jadransko more kod otoka Zlarina, a isto tako i na kvalitetu zraka. Treća komponenta ovog sustava bit će izgradnja centralnog postrojenja za solarno sušenje mulja, a ona je već u postupku javne nabave – najavio je Zvonimir Štrkalj podsjetivši kako je izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda slovenskih tvrtki koje su se profesionalnom izvedbom projekata dokazale, ne samo na hrvatskom, nego i na svjetskom tržištu.  

Gradonačelnik Burić istaknuo je, pak, kako ulaganjima u infrastrukturne projekte šibenska gradska uprava osigurava uvjete za razvoj Šibenika, a s ovom fazom dogradnje centralnog pročistača zaokružuje se cijeli sustav odvodnje. 

„Ovo je nova faza u realizaciji Aglomeracije Šibenik, jednog od naših najvećih vodno-komunalnih projekata. Grad Šibenik pozdravlja početak uspješne suradnje Vodovoda i odvodnje sa slovenskim partnerima u ovom projektu te početak radova koji će osigurati primjerenu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s najvišim europskim standardima i time bolju zaštitu vodnih resursa i okoliša na šibenskom području“ – kazao je na svečanosti gradonačelnik Burić. 

Da će završetkom projekta Jadran biti čišći, a Šibenik turistički još bolje pozicioniran rekao je Janez Škrabec, predstavnik izabranih izvođača radova, izrazivši oduševljenje razvojem Šibenika.  

"Tvrtka Riko  je poznati partner u Hrvatskoj u kojoj trenutno radimo sedam ovakvih projekata. Jedan od njih je u Jastrebarskom upravo započeo probni rad, dok će Centar za gospodarenje otpadom u Zadru biti dovršen do kraja godine.. Partner nam je GH Holding, slovenska tvrtka koja je radila šibenski CGO Bikarac. Sve to je jamstvo i za ovaj projekt koji će biti završen u propisanom roku te kvalitetom i cijenom biti sukladan potpisanom ugovoru" - kazao je Janez Škrabec.  

Gradu Šibeniku ‘petica‘ za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica.  Grad Šibenik još jednom je ocijenjen  najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. 

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračunski vodič za građane za 2023. godinu. 

„Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima.“, poručili su iz Instituta za javne financije najavljujući završetak istraživanja u ovom obliku i s ovom metodologijom.

Djeca u Lozovcu dobila novi prostor za igru vrijedan 70 tisuća eura

Novoizgrađeno dječje igralište u Lozovcu obišao je gradonačelnik Željko Burić sa zamjenikom Danijelom Miletom i suradnicima u pratnji predsjednika Mjesnog odbora Dina Slavice. Ukupna vrijednost investicije je 70 tisuća eura, a uključuje zemljane, građevinske, obrtničke i elektro radove. Uređen je prilaz igralištu, ugrađena je antitraumatska podloga te su postavljena visokokvalitetna dječja igrala. 

„Lozovac je gradsko naselje koje posljednjih godina značajno raste, a naseljavaju ga mahom mlade obitelji s djecom stoga je izgradnja dječjeg igrališta bila prijeko potrebna. Projekt je realiziran u suradnji s Mjesnim odborom kojima ovom prilikom zahvaljujem na suradnji. Mjesni odbori su ključ komunikacije građana s gradskom upravom. Kad mjesni odbori nama jasno iznesu svoje prioritete, iznesu realne planove i potrebe, mi ćemo sigurno odraditi svoj dio posla“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić. 

Igralište u Lozovcu prostire se na 205 metara kvadratnih, osvijetljeno je s dva rasvjetna stupa te će se u sklopu njega postaviti i četiri klupe za odmor. 

„Ovo je svakako dragocjen prostor za lozovačke obitelji i djecu koji će nam služiti za zajedničko druženje.“, istaknuo je Slavica. 

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je kako će Grad Šibenik u ovoj godini izgraditi nova dječja igrališta u Gorišu, Danilo Birnju i otoku Žirju, a u sljedećoj godini nastavit će se i sa zamjenom dotrajalih igrala na postojećim dječjim igralištima. 

„U posljednja tri mjeseca zamijenili smo dotrajala igrala na igralištima u Grebaštici, na Baldekinu, u Zablaću, Zlarinu, Raslini i Zatonu. Vrijednost navedenih radova i postavljene opreme iznosi oko 92.000 eura. U proteklom razdoblju izgradili smo nova dječja igrališta u Crnici, Mažurici, Zatonu, Vrpolju, Ražinama te kompletno obnovili ona na Meterizama, Vidicima i otoku Kapriju. Podsjetio bih i da smo na Šubićevcu napravili igralište u potpunosti namijenjeno djeci s posebnim potrebama. “, naglasio je zamjenik gradonačelnika.

Šibenske zlatne ruke

Gradonačelnik Željko Burić primio je u svom uredu Antoniju Soža, obrtnicu koju je Hrvatska obrtnička komora nedavno nagradila plaketom „Zlatne ruke“ za uspješno vođenje i razvijanje poslovanja u svom Frizerskom salonu Blondie u Šibeniku. 

„Nagrada koju ste dobili ulijeva nadu da obrtništvo u Šibeniku živi te krupnim koracima ide naprijed. Obrtništvo je vrlo važan segment gospodarstva, a svaki grad koji ima jake obrtnike ostvaruje zavidne rezultate u uslužnim djelatnostima što se također odražava i na turizam. Gradu Šibeniku su obrtnici partneri, takva će se praksa nastaviti i u budućnosti, a najlakše vam možemo pomoći tako da se unaprijed znaju sva pravila uz pomoć kojih ćete uspješno nastaviti razvijati svoje obrte“, rekao je gradonačelnik Burić čestitavši dugogodišnjoj obrtnici na uglednoj nagradi te na 28 godina predanog rada. 

Antonija Soža, inače,  predsjednica je Komisije za polaganje majstorskih ispita za zvanje frizera u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije te su kroz njen salon Blondie, od početka rada do danas, frizerske vještine i znanja stekli desetci naučnika iz cijele Šibensko-kninske županije. Soža je i dugogodišnja članica Skupštine, Upravnog odbora i Ceha frizera u Udruženju obrtnika Šibenik i županijskoj Obrtničkoj komori. 

„Zahvaljujem se na čestitkama, a ovo priznanje mi mnogo znači te će mi biti poticaj za daljnji rad, kako u frizerskom salonu, tako i u cehovskom udruženju. Ne radim samo za svoje frizere, nego za sve naše obrtnike u Šibeniku kojih je svakim danom sve više. Moram istaknuti da je ekonomska situacija za nas obrtnike povoljna te mi je osobno svakim danom sve lakše i lakše biti obrtnica jer pamtim i izrazito teške dane za vrijeme gospodarske krize, koji su, nadam se, zauvijek iza nas“, rekla je Soža koja se svrstala među osam nagrađenih od sveukupno 107 tisuća obrtnika u Hrvatskoj. 

Primanju u Uredu gradonačelnika nazočio je i Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, koji je napomenuo kako je u posljednje tri godine u Šibeniku povećan broj obrtnika sa 1.600 na 2.100, što je porast od preko 30 posto.

Planira se kružni tok 

Iz godine u godinu Grad Šibenik, osim gradnje novih prometnica, rekonstruira i postojeće, uključujući i raskrižja. Dvije najveće rekonstrukcije raskrižja su, tako, sjeverni i istočni prometni ulazi u grad s Jadranske magistrale – čvorovi Meterize i Rokići, izgrađeni u suradnji s Hrvatskim cestama. 

Prometno raskrižje ulica Bana Josipa Jelačića i Đure Đakovića, pored nadvožnjaka Jadranske magistrale na Šubićevcu također će poprimiti novi izgled. Na tom mjestu Grad Šibenik planira izgradnju kružnog toka i uređenje parkirališta u neposrednoj blizini, uključujući i nastavak nogostupa. 

„Nastavljamo s uređenjem i rekonstrukcijama cestovnih i pješačkih koridora po gusto naseljenim gradskim četvrtima te uređenjem parkirališnih zona. Počeli smo prije deset godina s raskrižjem ulica Stjepana Radića i Bosanske, nastavili s uređenjem prostora oko tzv. Socijalnih zgrada, parkiralištem u Ulici Matije Gupca, novim cestovnim izlazom iz Ulice branitelja Domovinskog rata na Vidicima, Ulicom kralja Zvonimira i stotinama metara novih nogostupa po cijelom gradu, da bi sad na red došlo ovo raskrižje. Riješili smo imovinsko-pravnu problematiku, izradili idejni projekt i započinjemo postupak ishodovanja lokacijske dozvole kojim će se ovdje smjestiti kružni tok, a istovremeno uvesti reda u okolišni prostor izgradnjom uređenog parkirališta i proširenjem područja nogostupa. Izgradnjom rotora dobit će se mogućnost da javni gradski autobusni prijevoz staje i na autobusnoj stanici Put Luguša ispred Puba 022.“, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika. 

Nakon dobivanja lokacijske dozvole, Grad Šibenik će pokrenuti postupak izrade glavnog/izvedbenog projekta i ishođenja građevinske dozvole. Za projektnu dokumentaciju je u ovogodišnjem gradskom proračunu rezervirano 6.600 eura. 

06. svibanj 2024 18:51