StoryEditorOCM
ŠibenikSvečanost 27. lipnja

Dolaze premijer i brojni ministri; Je li otvaranje Poljane HDZ-ov predizborni skup? Gradonačelnik Burić: Nismo štimali datum

Piše Davorka Blažević
16. lipnja 2020. - 14:14

Mimo tradicije, ove godine, u kojoj se obilježava jubilarnih 60 godina Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, neće biti velike šibenske fešte. Festival se otvara 20. lipnja, i bit će vatrometa, ali ne i fešte. Zašto?

-Činjenica je da je većina lokala u gradu otvorena i to im je bila prilika da napokon, nakon koronakrize, koja je uništila ugostitelje i ukupno gospodarstvo, nešto zarade. Zašto se odlustalo od šibenske fešte- pitao je na Gradskom vijeću Hrastov Nenad Samaržija, kojega je zanimalo i hoće li se otvorenje Poljane, najavljeno za 27. lipnja, zapravo pretvoriti u predizborni skup HDZ-a.

Dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, uz čestitke ravnatelju Kazališta Jakovu Biliću koji je, kako smatra, izvukao maksimum od ovogodišjeg Festivala u izvanrednim covid-okolnostima, poziva sve šibenske ugostitelje da se samoorganiziraju, s obzirom da Grad ove godine zbog epidemioloških mjera ne organizira feštu, i obećava im u tome dati svu potrebnu podršku, a i moći će raditi cijelu noć.

I gradonačelnik Željko Burić upozorava da se epidemiološke mjere moraju poštovati, i pridružuje se Rakićevom pozivu ugostiteljima da rade i prkose covidu.

A što se svečanog otvaranja Poljane tiče, datum nije štiman po izborima, tvrdi Burić. No, pozvat ćemo one koji su za realizaciju tog projekta najzaslužniji: premijera Andreja Plenkovića, te ministre Olega Butkovića i Marka Pavića, koji su nam omogućili, nakon osam mjeseci mukotrpnog rada, da dobijemo za Poljanu 100 milijuna kuna, i da građane Šibenika košta nula kuna. Ali, to neće biti stranačka priča- reći će Burić, najavljujući svečani program s početkom u 21 sat, s domaćim šibenskim glazbenim snagama i visokim državnim i stranačkim uzvanicima.

Ali, nije to sve. Osim svečanog programa na Poljani, uz sudjelovanje najviših HDZ-ovih i državnih dužnosnika, i spomenik MDF-u u povodu 60-te obljetnice, djelo akademskog kipara Kažimira Hraste, skulptura dječaka s kišobranom, bit će postavljen na trgu ispred crkve Sv. Barbare, nedaleko Katedrale, i to, gle čuda, baš 3. srpnja. Dan prije izborne šutnje!

Ravnatelj kazališta Jakov Bilić tvrdi da je taj datum isključivo povezan sa zatvaranjem Festivala. No, ovogodišnji MDF završava 4. srpnja, a ako se radi isključivo o umjetničkom događaju, njemu izborna šutnja nimalo ne bi smetala. Ili će i ovaj datum HDZ iskoristiti u predizborne svrhe...

Inače, za dio šibenskih gradskih vijećnika ostalo je dvojbeno na kojem je natječaju i kad, po kojoj proceduri, izabran baš rad Kažimira Hraste i je li to rad kojeg je već imao i napravio za neku drugu svrhu i naručitelja...

27. travanj 2024 01:42