StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Dolačani podsjećaju gradonačelnika: Buriću, ostavi nam dizalicu!

28. siječnja 2019. - 19:39

Osvrnuvši se na dnevni red sjednice šibenskoga Gradskog vijeća, koja će biti održana u utorak, Božena Dulibić, predstavnica stanara Doca, na novinarskoj konferenciji skrenula je pažnju da na rasporedu GV-a nisu uvrštene dvije važne teme dogovorene na nedavnom sastanku s gradonačelnikom Željkom Burićem.

– Riječ je o obećanju da će Grad od Županijske lučke uprave zatražiti žurno proširenje lučkog područja budući da je to najvažniji preduvjet da bi se mogla raspisati koncesija za brodsku dizalicu, kojoj je inspekcija nedavno zabranila rad jer je koncesionaru Borisu Grčiću Bižotu istekla stara dozvola, dok još uvijek nije bila utvrđena granica pomorskog dobra. Također, na današnjoj sjednici trebalo je izglasati da će dizalica, zajedno s nevelikim, otvorenim škverom za manje popravke plovila, ostati na istome mjestu, kako bi se takvo stanje unijelo u prijedlog izmjena DPU-a Pekovac. Bez toga, nitko nam ne može jamčiti da će dizalica i škver ostati u Docu na toj poziciji – kazala je Božena Dulibić, iznijevši otvorenu sumnju da svojim obećanjem Dolačanima gradonačelnik zapravo kupuje vrijeme, a oni na to neće pristati.

U listopadu prošle godine gradskoj upravi uručili su peticiju sa 120 potpisa sa zahtjevom da se u dizalicu ne dira, jer je to dio dolačke tradicije i autentičnog načina života u tome primorskom kvartu.

Utonula obala

Upravo se na toj dizalici za brodove, inače u vlasništvu Grada Šibenika, ovih dana poljuljalo partnerstvo gradske i Županijske lučke uprave na početku provedbe projekta protupoplavne rekonstrukcije drastično utonule obale u Docu zbog plime i oborinskih voda.

 

 

Na sastanku gradonačelnika sa županom Goranom Paukom i Željkom Dulibićem, ravnateljem ŽLU-a, početkom studenoga prošle godine, dogovoreno je da se dizalica koja je digla Dolačane na noge ne uvrsti kao sadržaj i djelatnost nakon rekonstrukcije obale i uređenja postojećih vezova u komunalne pod upravom ŽLU-a, s čime je bio suglasan i gradonačelnik, smatrajući da će za potrebe šibenskih brodica biti dovoljna 6-tonska dizalica u sklopu nove komunalne luke Vrnaža, koja će proraditi na proljeće, sa svim propisanim ekološkim certifikatima. U međuvremenu se Burić, u prvoj polovini siječnja, sastao s predstavnicima stanara Doca, Boženom Dulibić i Ivom Vukšićem, što je rezultiralo dogovorom s početka teksta, svakako suprotnim od onoga iz studenoga s Paukom i Dulibićem.

Nakon Burićeve promjene mišljenja, povukao se ŽLU kao investitor, a Željko Dulibić izjavio je da gradskoj upravi prepušta vođenje investicije. Sudjelovat će i financijski, zajedno sa Županijom i resornim ministarstvom, ako gradska uprava odluči proširiti lučko područje, što bi značilo da će vezovima ubuduće upravljati ŽLU. Ako se Grad odluči za sportsku luku, tada, prema propisu, u obalu mogu investirati jedino gradska uprava i članovi sportskog društva.

'Uvrijeđena mlada'

– Željko Dulibić se nakon ovoga ponaša kao "uvrijeđena mlada" – zamjera ravnatelju Božena Dulibić, premda je, podsjeća, ne tako davno izjavio da mu dizalica neće smetati ako je gradska uprava uvrsti u prostorni plan.

Na novinarsko pitanje zašto inzistiraju da dizalica mora ostati na istome mjestu, a ne da se postavi na neku drugu lokaciju u Docu, koja ne prekida buduću šetnicu uz more, odgovorio je Kristijan Grčić, iz novoosnovanog sportskog društva "Dolac" i jedan od sudionika konferencije za novinare.

– To je ne samo tradicionalna, nego i turistički najatraktivnija lokacija. Mnoštvo gostiju zastane tu dok obilaze Dolac da bi promatrali što se radi na našem živopisnom škveru, kakav nisu ukinuli ni Splićani na Matejuški, ni Zadrani u Foši – kazao je Grčić.

25. travanj 2024 07:24