StoryEditorOCM
ŠibenikBIT ĆE ČUDESNO

Dogodine, 15. ožujka, trebao bi biti završen projekt Šibenske biskupije vrijedan 36,38 milijuna kuna - obnova palače Galbiani: Kroz 'Sveti grad' vodit će vas i dronovi (FOTO)

20. travnja 2018. - 14:54

Kada se 15. ožujka iduće godine, nakon dvije i pol godine zahtjevnih arhitektonskih, građevinskih, restauratorskih i svekolikih zanatskih radova otvori novoobnovljena palača Galbiani, Šibenska biskupija dobit će Multimedijalni interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra" ("Sveti grad") kakvog zaslužuje jedan od najljepših UNESCO-ovih spomenika na svijetu, ali i sama biskupija.

Šibenik će, pak, dobiti prvorazredni spomenik posvećen svojoj prebogatoj sakralnoj baštini koja će svakom posjetitelju biti predstavljena uz maštovite i originalne interaktivne tehnike. Nastave li se radovi dinamikom kakvu Šibenska biskupija, kao investitor, priželjkuje, rok za dovršetak projekta vrijednog 36,38 milijuna kuna, od čega gotovo 31 milijun kuna osigurava Europski Fond za regionalni razvoj, neće biti probijen.


Nepredvidiv posao


Pred prekrasnom četverokatnicom u strogom centru stare gradske jezgre, između Kalelarge i Zagrebačke ulice, dočekali su nas članovi tima predvođeni šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem koji nad projektom bdiju od prvog dana. U društvu Jelene Devčić i Marka Barišića iz šibenske Agencije "Kocka", dvoje autora projekta likovnog postava i uređenja interijera, Luke Najeva, glavnog nadzornog inženjera čijoj je tvrtki povjeren građevinski dio projekta i Ivana Lukača, člana projektnog tima zaduženog za koordinaciju svih aktera i aktivnosti, krenuli smo u obilazak višekatnog gradilišta.

Pri tom smo od naših vodiča i pratitelja nakanili doznati što više detalja o zahvatima u prostoru i budućim sadržajima. Pokazalo se da to nije tako jednostavan zadatak. Ipak, po složenosti ni izdaleka nije bio usporediv s poslom koji su preko svojih ruku i leđa prevalili arhitekti, građevinari, konzervatori i zanatlije svih profila. Kako reče Luka Najev kompliciran je bio i projektni zadatak i sama izvedba jer je objekt bio u izuzetno lošem stanju.

- Problem kod ovakvog posla je što je krajnje nepredvidiv. Iznenadili su nas tako dijelovi zdanja i detalji za koje nismo ni znali da postoje jer su rezultat niza graditeljskih preoblikovanja, često vezanih i za promjene vlasnika ili korisnika palače. Naravno, to je značilo i prilagođavanje projekta i dodatni angažman restauratora i konzervatora. Opsežni restauratorski radovi obuhvatili su, tako, važne novootkrivene stilske odlike interijera, poput oslikanih grednjaka baroknih dvorana, mozaičnih podova, kao i obiteljsku kapelicu u dvorani prvoga kata. Bio nam je izazov sačuvati baštinu i istodobno udovoljiti limitiranim kriterijima, kada je riječ o građevinskim materijalima koje možemo koristiti - ispričao je Najev.

Gdje god se "zagrebalo", figurativni su bili Jelena Devčić i Marko Barišić, otkrilo se nešto novo, neki dragocjeni detalj koji je "izronio" ispod sloja zidnih i drvenih obloga zdanja koje je združilo romaničke i gotičke s renesansnim i baroknim stilskim elementima. Svi su oni objedinjeni u cjelinu palače još u baroknom razdoblju.


Muzej 'žive crkve'


A cjelinu budućeg Interpretacijskog centra "Civitas Sacra" marno su, uz tupe udarce čekića, zvuk brusilica i pila, dok smo se prošetavali iz prostorije u prostoriju, s kata na kat, na skelama ili onako s nogu odrađivali ovovjeki meštri.

Kako se radi o integrativnom programu, u projektu je, otkrio nam je Ivan Lukač, sudjelovala cijela lepeza struka i stručnjaka.
- Svakako bih naglasio ulogu Konzervatorskog odjela jer bez njihova odobrenja ne bi bili mogući nikakvi zahvati u prostoru. S konzervatorima praktički svakodnevno surađujemo, što je posve logično. Imamo čak 98 eksponata na restauraciji. U projekt su uključeni ponajbolji hrvatski stručnjaci jer posao podrazumijeva restauraciju predmeta od različitih materijala, od slika i kamena, pa do metalnih eksponata. Odavno u Hrvatskoj nije bilo jednog takvog projekta s toliko opsežnim procesom restauracije. Sve je to skupa uistinu izazovno i zahtjevno, a istodobno lijepo i nadahnjujuće - priznao je Lukač.

Jednaki osjećaj podijelili su s nama Jelena i Marko kojima je palača Galbiani zadnjih godinu i pol dana skoro druga adresa. Sudeći po poznavanju njezinih najskrivenijih kutaka, vještini kojom manevriraju uzduž i poprijeko improviziranih skala i prolaza, "Kockin" dvojac zadužen za multimediju i interaktivnu dimenziju projekta, konačni izgled muzeja "žive crkve", tradicije šibenske duhovnosti i povijesnog bogatstva vidi ispred sebe, makar je još u fazi građevinskih radova.

- U ovoj prostoriji posjetiteljima ćemo predstaviti originalnost arhitektonskih rješenja koja su primjenjena pri gradnji katedrale, ali i sociološki fenomen zajedništva tadašnjeg šibenskog puka, plemića, svećenika, težaka, liječnika udruženih oko ideje gradnje katedrale... U Biskupskom ordinarijatu pronašli smo dokumente o oporučnom ostavljanju posjeda koji svjedoče o izdvajanjima za njezinu gradnju. To je samo dio artefakata koji će biti izloženi - rekla je Jelena.


Toplinski otisak


- Pokušali smo - nadovezao se Marko - uhvatiti duh vremena ondašnjega grada Šibenika, duh ljudi, način života, lica onih Šibenčana koji su, u stvari, gradili katedralu.
Koliko je nečija glava slična ili ne jednoj od 74 skulpture friza s katedrale, posjetitelji "Civitas Sacre" moći će se i sami osvjedotočiti uz pomoć novih tehnologija.

- U središtu ove dvorane bit će postavljen veliki postament. Pogledom u ekran, posjetiteljevu će glavu, pojednostavljeno kazano, softver pretvoriti u kamenu inačicu skulpture s katedrale. Moći će je potom isprintati i ponijeti kao suvenir. Vjerujem da će mnoge zainteresirati i odljev skulpture lava s katedrale od specifičnog materijala koji prilikom dodira ostavlja toplinski otisak jedinstven za svaku osobu. Reljef će, tako, svatko doživjeti na svoj način, a ta će slika također moći poslužiti kao suvenir ili kao on-line razglednica.

Kroz razgovor s Jelenom i Markom doznali smo štošta i o drugim visokotehnološkim sredstvima koja će publici, kroz kaleidoskop virtuale i izložaka približiti sakralnost što je prožimala čitav povijesni grad, njegove zidine i okolni prostor u vrijeme gradnje katedrale. Posjetitelji će moći vidjeti katedralu u 3D modelu, zorno će im simulacijom skele biti predočeno podizanje kamena kojim se gradila s pomoću konopa, krstionica će također biti predstavljena uz pomoć najsuvremenije virtualne tehnike, dok je snimkama drona predočena unutrašnjost katedrale i njezin položaj na spektakularan način. Dron je započeo "put" od oltara katedrale penjući se do kupole i "probijajući" je osigurao gledatelju jedinstven pogled na cijeli grad i njegovu čudesnu ljepotu.


Topovsko zrno


Svaka će prostorija unutar palače Galbiani biti tematski različita, a opet povezana s ostalima. Pričat će o povijesti šibenske biskupije, nebeskim zaštitnicima, bratovštinama, umjetnicima i dobrotvorima koji su ostavili traga u povijesti... Na dva kata sklopa palače bit će izložene brojne umjetnine i dokumenti, od kipova Bonina Milanca, Jurja Šibenčanina, Jurja Petrovića i Nikole Firentinca, slika Blaža Jurjeva Trogiranina, Nikole Vladanova i Palme Mlađega do liturgijskih predmeta, moćnika, ruha, zlata i srebra. Dio postave bavi se i restauracijom katedrale i njezinih umjetnina kroz stoljeća.

Kuriozitet je da će se u postavi naći i dio topovskog zrna kojemu je oštećena kupola katedrale u Domovinskom ratu. Zapravo je teško pobrojati sve sadržaje interpretacijskog kompleksa ukupne površine od gotovo 1900 četvornih metara, od prekrasne multimedijalne dvorane u prizemlju (toliko potrebne gradu), pa naviše, sve do posljednjeg kata gdje će se urediti restoran. Iako skaline do njega još nisu posve dovršene, nismo mogli odoljeti zovu renesansne lođe, altane, koja gleda na Kalelargu, zapravo cijeli grad, računajući i kanal sv. Ante i dvije tvrđave, Barone i sv. Mihovil. Zastao nam je dah od veličanstvenog pogleda sa venecijanske krovne terase, jedine sačuvane u Šibeniku. I toliko jedinstvene. Ne treba sumnjati da će takav biti i "Sveti grad".


Biskup Tomislav Rogić:
Simbol očuvanja baštine

Na izlazu, budućoj suvenirnici, podijelismo impresije s ocem biskupom Tomislavom Rogićem koji je cijelo vrijeme tijekom razgledanja palače bio naš tihi pratitelj. Veliki projekt koji traži svakodnevna nova rješenja, suglasnosti i dogovore, uz poštivanje svih normi europskih fondova i standarda ušao je, složio se, u samu završnicu.
- U Hrvatskoj ima modernih muzeja i interpretacijskih centara, ali ovakvoga, sakralnoga, još nema. Vjerujemo da će biti poseban na svoj način, drukčiji od svih drugih i nadamo se da će, kao takav, biti izazovan i atraktivan posjetiteljima i turistima, a Šibenčanima simbol očuvanja baštine i identiteta koji će, s ponosom i radošću pokazivati drugima - zaključio je.


Dječje igralište
Kroz projekt "Civitas Sacra" - "Sveti grad" oprema se i dječje igralište u blizini katedrale, postavljaju nove klupe i signalizacijske ploče, a hot-spotom će se omogućiti internetski pristup posjetiteljima stare gradske jezgre.

25. travanj 2024 01:30