StoryEditorOCM
ŠibenikU petak i subotu

Dođite i vi na Dane Hrvatskog pršuta kušati jela chefa Palinića, a možete i kupiti pršut s europskom markicom!

18. travnja 2017. - 17:23

Šibensko-kninska županija kao kolijevka Drniškog pršuta, jednog od prvih hrvatskih brendova zaštićenih na EU tržištu, bit će sudomaćin i pokrovitelj trećih "Dana Hrvatskog pršuta" koji će se 21. i 22. travnja održati u hotelu D-Resort u Šibeniku.



Organizator manifestacije koja će okupiti brojne proizvođače certificiranih pršuta – a uz Drniški su to i Dalmatinski, Krčki i Istarski je Klaster Hrvatskog pršuta. Bit će to prvenstveno stručni i poslovni skup sa brojnim radionicama i okruglim stolovima na kojima će se raspravljati o aktualnim temama vezanim uz proizvodnju i plasman pršuta na domaćem i inozemnom tržištu, mogućnostima veće zastupljenosti pršuta na jelovnicima domaćih ugostitelja i hotelijera, posebno za trajanja turističke sezone te drugim pitanjima koja su u središtu zanimanja proizvođača prepoznatljive mesne delicije.



Središnja tema bit će pršut kao turistički proizvod. Prvog dana manifestacije bit će proglašeni pobjednici natjecanja certificiranih pršuta te dodijeljene nagrade za životno djelo proizvođačima koji se desetljećima bave pršutarstvom.

Zanimljivo je da će skup biti otvoren za posjetitelje, a Šibenčani i njihovi gosti imat će u subotu priliku i za degustaciju brojnih jela sa pršutom splitskog chefa Ivice Palinića. I građani, ali i ugostitelji i hotelijeri, pak, moći će također i kupiti pršut renomiranih hrvatskih proizvođača zaštićen oznakama EU kvalitete.



Kazano je to na konferenciji za novinare kojoj su, uz šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, prisustvovali Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta te dr. Željko Pilić, proizvođač Drniškog pršuta i suvlasnik tvrtke "Bel-cro".

- Pršut obilježava najznačajnije dane u našim životima, od krštenja do posljednjeg ispraćaja, a sam je simbol načina života, osobito naše Zagore. Bura sa sjevera i sol sa juga, dva su bitna sastojka koja Drniški pršut čine Drniškim. U tom proizvodu ogromni je potencijal i zbog toga Šibensko-kninska županija podupire ovakve manifestacije te kroz poticaje nastoji oživjeti poljoprivredno-prerađivačku djelatnost i dati svoj doprinos njezinoj kvalitetnijoj pozicioniranosti-kazao je župan Pauk.



O Klasteru Hrvatskog pršuta koji okuplja 30-ak proizvođača svih četiriju zaštićenih hrvatskih pršuta te novostima u proizvodnji, pak, govorio je Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta. Markotić je naglasio kako se u Hrvatskoj danas proizvodi 350 tisuća komada pršuta godišnje vrijednih 200 milijuna kuna te kako je udio domaće sirovine u proizvodnji pršuta u posljednje četiri godine sa 10 posto povećan na gotovo 50 posto. Cilj Klastera, dodao je, jest milijun komada pršuta godišnje te 100-postotna zastupljenost domaće sirovine u proizvodnom procesu.



Za veću zastupljenost certificiranog pršuta u ponudi hrvatskih restorana i hotela pogotovo za turističke sezone, pak, zauzeo se dr. Željko Pilić, proizvođač Drniškog pršuta istaknuvši da je najkvalitetniji izvoz pršuta upravo posredstvom turističkog "pijata" u kojem slučaju sve ostaje u Hrvatskoj, od proizvođačke marže do PDV-a.

04. svibanj 2024 04:30