StoryEditorOCM
ŠibenikAmbiciozna udruga

Dobre vijesti za šibenske umirovljenike: Od nove godine bit će dostave ručka starima i nemoćnima

18. prosinca 2017. - 14:28

Šibenska umirovljenička udruga na čelu s Aleksandrom Maturom, iako okuplja populaciju tzv. treće životne dobi, i dalje je vrlo ambiciozna, o čemu svjedoče i njezini planovi za 2018. godinu.

Na Skupštini udruge ocijenjeno je da je postignuto puno na poboljšanju umirovljeničkog standarda.
– Naši umirovljenici, a u Šibeniku ih je oko 16 tisuća, rado koriste odmor u toplicama, Daruvarskim ili onima u Banji Vrućici, koja je kod nas posebno popularna zbog kvalitete usluga i cijena. Računamo da će ih ove godine tu pogodnost koristiti oko 270, pretežno u Banji Vrućici, gdje će neki i za Novu godinu – kaže čelnik udruge Aleksandar Matura.
– Nekad su Šibenčani probijali led i bili prvi koji su tamo otišli, a danas ove toplice preferiraju Istrani, Riječani, Zagrepčani... – tvrdi Matura.

Udrugu autobus za toplice stoji 12 tisuća kuna, a sufinancira i cijenu boravka s 200 kuna po umirovljeniku. U prvoj polovini ove godine za toplice, izlete, putovanja, udruga je izdvojila oko 25 tisuća kuna, a u ostatku godine u planu je još oko 35-40 tisuća kuna za tu namjenu. Za boravak u toplicama, prije je Grad plaćao 430 kuna po osobi, a sada nam daje 50 tisuća kuna godišnje, i sve što "probijemo" iznad tog iznosa sufinancira udruga. Ove godine će udruga svojim umirovljenicima sufinancirati toplice i standard sa 150 tisuća kuna, kaže Matura.
Umirovljenici stariji od 65 godina i s mirovinom do 2500 kuna voze se besplatno u gradskom prijevozu, a ostali plaćaju participaciju na pokaz, ovisno o visini mirovine.


Jeftiniji i ogrjev


Sufinanciraju i ogrjevno drvo za svoje članove, posebno za stare i nemoćne, za koje je kubik drva 30-50 kuna jeftiniji nego na bilo kojem drugom skladištu. Osigurana im je, napominje Matura, besplatna dostava, a plaćaju u tri obroka.
Već u ožujku iduće godine, najavljuje, počet će isporuka ogrjevnog drva za otočane, jer to nije moguće u sezoni, a kasnije vrijeme zna biti problem. Za otočne umirovljenike dostava je besplatna.

Matura je zadovoljan suradnjom s gradskim institucijama, a pogotovo s Kazalištem, koje redovito osigurava besplatne karte za "penziće" kad se izvode domaće, a ne gostujuće, predstave.
– Imali smo i vrlo dobru suradnju s Gradskom knjižnicom, koja nam je osiguravala besplatnu kompjutorsku obuku za naše članove, a i s JU-om Sportski objekti, zahvaljujući kojoj imaju besplatno korištenje bazena u terminu za građane.

– Cilj nam je ostvariti suradnju s Centrom za skrb u kući, za nemoćne, jer ima dosta umirovljenika samaca kojima treba jednom tjedno pomoć u kući, čišćenje stana, obavljanje kupnje, namirnica itd. S Cvjetnim domom smo u pregovorima da se po beneficiranim cijenama izdaje ručak za stare i nemoćne, a preuzimat će ih i dostavljati na kućne adrese umirovljenika volonteri – kazao nam je čelnik šibenske udruge umirovljenika Aleksandar Matura.

20. travanj 2024 07:39