StoryEditorOCM
ŠibenikZvonimirova ulica

Dobra vijest za roditelje: Deset novih "protočnih" parkirnih mjesta u blizini jaslica i dječjeg vrtića

Piše Katarina Rudan
18. veljače 2020. - 13:20

Radovi na vodovodnom i kanalizacijskom sustavu u glavnoj gradskoj prometnici, Ulici kralja Zvonimira, koji se izvode u sklopu projekta Aglomeracija Šibenik vrijednog oko 400 milijuna kuna, napreduju iz dana u dan.

Nakon što su postavljene nove kanalizacijske i vodovodne te cijevi za plin, kao i kablovi energetske i DTK mreže od Zadarske ulice do zgrade, koju Šibenčani i danas nazivaju, Narodna tehnika, prometnicu se moglo vratiti u "prvobitno stanje".

Naime, u ponedjeljak poslije podne položen je prvi sloj asfalta, a građevinski strojevi se "povlače" sve bliže Domu zdravlja i radovi se nastavljaju planiranom dinamikom. Podsjetit ćemo da bi sve trebalo biti gotovo do lipnja i početka nove turističke sezone, kad će – kako je najavljeno - Ulica kralja Zvonimira i novuređena Poljana s podzemnom garažom i službeno biti otvorene.

Dinamiku radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u Ulici kralja Zvonimira od samog početka, listopada prošle godine, prati i parterno uređenje ulice, od zgrade Kazališta do čvora Meterize. Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno oko 6,1 milijun kuna, a novac je osiguran u gradskom proračunu.

Projektom je obuhvaćeno proširenje i dogradnja nogostupa duž cijele ulice, uključujući i nastavak nogostupa od čvora Meterize do Kronjinog magazina, autobusna ugibališta kod Kronjinog magazina i kod Kazališta, pješačke prijelaze koji će biti označeni led rasvjetom, rekonstruirat će se semaforizacija za Staru cestu i raskrižje ispred Doma zdravlja, a postavljaju se i podzemne cijevi za budući sustav nadzornih kamera. Također se "u hodu" mijenja i izmješta dio javne rasvjete.

Dobar dio posla na ovom projektu izvođač radova, građevinska tvrtka "Sarađen" već je odradio, poput ugibališta za autobuse kod zgrade šibenskog kazališta. Nadalje, radovi na nogostupu, od spoja Ulice Miminac sa Zvonimirovom, nasuprot šibenskog kazališta pa sve do upravne zgrade Vodovoda i odvodnje d.o.o., privode se kraju. Ispred same zgrade nogostup se sužava jer će na tom dijelu biti tri parkirna mjesta, a sa iste strane ulice projektom je planirano još sedam parkirnih mjesta, na dvije lokacije, prema Domu zdravlja.

- Kako smo i najavili prije početka radova u Ulici kralja Zvonimira, u dijelu ulice gdje se nalaze Dječji vrtić "Građa" i jaslice "Tintilinić", nužno je bilo osigurati parkirališni prostor kako bi roditelji mogli nesmetano dovoditi djecu u vrtić i jaslice. Iznašli smo rješenje i kad radovi budu bili gotovi vjerujemo da će pristup tim ustanovama biti daleko kvalitetniji i sigurniji, rekao nam je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i dodao da će među deset parkirnih mjesta biti i jedno za vozila osoba s invaliditetom.

Parkirna mjesta neće biti "rezervirana" samo za potrebe dovoženja i odvoženja djece iz vrtića i jaslica, već će, kako kaže Mileta, biti "protočna" te će ih koristiti i ostali vozači, naravno uz naplatu. S obzirom na to da se prvih deset minuta parkinga ne naplaćuje, kaže da je to, s obzirom na udaljenost vrtića i jaslica od glavne prometnice, dovoljno vremena da roditelj dijete odvede, odnosno dovede iz ustanove do parkiranog automobila.


 

19. travanj 2024 11:20