StoryEditorOCM
ŠibenikKamo ide EU novac

Dobivenih 2, 1 milijun kuna namijenjen je za izradu projektne dokumentacije  rekonstrukcije i sanacije UNESCO-ove tvrđave sv. Nikole

5. prosinca 2017. - 18:44



Nakon što je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije za projekt Turističke valorizacije tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante, vrijedan ukupno 2, 6 milijuna kuna, iz EU fondova dobiai nepovratnih 2, 1 milijuna kuna, a ostatak novca bit će osiguran iz županijskog proračuna, projekt je predstavljen na prvoj u nizu konferencija s ciljem da se šira javnost upozna kako i za što će se utoršiti dodjeljena sredstva.

Tvrđava sv. Nikole u srpnju je uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine zajedno sa zadarskim bedemima i još nekoliko utvrda u Italiji i Crnoj Gori kao dio  obrambenog sustava Republike Venecije od 15. do 17. stoljeća.

Dobiveni novac bit će utrošen na izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture do tvrđave.

Ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ mr. sc. Anita Babačić Ajduk ističe kako je posebnost koncepta turističke valorizacije tvrđave i to što će se ona biti obnovljena u izvornom obliku, bez uvođenja velikih sadržaja kakavi su se dogodili na do sada obnovljenjenim gradskim tvrđavama: sv. Mihovil i Barone, a velike intervencije u planu su i za tvrđavu sv. Ivana.

-U sklopu EU projekat financirat će se, osim rekonstrukcije i sanacije tvrđave, i uređenja interijera, svjetlotehnike, a izradit će si plan upravljanja. Obveza je to koju imamo i s obzirom da je tvrđava pod UNESCO-vom zaštitom, a kada dovršimo taj plan bit ćemo, uz dubrovačke zidine, vjerojatno jedini spomenik kulture u Hrvatskoj koji ima takav plan – rekla je Babačić Ajduk.

 

20. travanj 2024 05:46