StoryEditorOCM
ŠibenikRESTRUKTURIRANJE NCP GRUPE

Dobavljačima otpisano 80 posto potraživanja; vlasnici Goran i Katica Prgin oprostili pozajmicu od 15,3 milijuna kuna

27. studenog 2017. - 12:33

NCP grupa zajedno s brodogradilištem ima 187 zaposlenih, a u Mandalini, na dnevnoj bazi, svakodnevno radi još i 75 radnika u kooperantskim firmama.

Sve u svemu, riječ je o oko 250 ljudi koji će do kraja ove godine ostvariti rekordnih 125 milijuna kuna prihoda, a unutar te sume našlo se i 17 katamarana koje su u ovoj godini isporučili norveškim partnerima. I to je rekordan broj, najveći otkako su počeli raditi za norveško tržište od 2010. godine - govori nam Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP grupe. Ima li još? Ima, ušli su u samu završnicu natječaja za gradnju brzih glisera za francusku ratnu mornaricu, za njihove specijalne postrojbe, dužine 14 metara. Završnu ponudu predaju 6. prosinca, a odabir najboljeg ponuđača očekuje se početkom iduće godine.


Poslovne tajne


O vrijednosti ovog posla Vuletić ne može puno govoriti, jer bi otkrio i detalje ponude izravnim konkurentima, ali već sama činjenica da su ušli u uži izbor, govori da u mandalinskoj svići još ima ulja, i da se barem s te strane vidi svjetlo na kraju tunela.
No, prava injekcija ohrabrenja stigla je i od strane vjerovnika, koji su u velikoj većini dali podršku planu restrukturiranja NCP grupe, iako im taj plan predviđa otpis čak do 80 posto duga. Točnije, tim je planom predviđeno da se obveze prema radnicima podmire u cijelosti dok bi se tražbine vjerovnika namirile kroz tri skupine.

- U prvoj skupini su financijske institucije, odnosno tvrtka SPV za sanaciju koja zastupa potraživanja Jadranske banke, te još dvije banke – Bobar i Banka splitsko-dalmatinska. Njihova su potraživanja bila teška 102,2 milijuna kuna, no njihove tražbine, nakon što su novim planom otpisali zatezne kamate, sada iznose 99,4 milijuna kuna. To smo im se obvezali isplatiti u 84 jednake mjesečne rate s grace periodom, počekom od godinu dana - kazao nam je Vuletić.

Istim planom NCP grupa obvezala se pod istim uvjetima namiriti i dug NCP – RBŠ-a prema SPV-u, koja iznosi 95 milijuna kuna.
Druga skupina vjerovnika su vlasnici NCP Grupe, Goran i Katica Prgin, u visini od 15,3 milijuna kuna, a čije će se vlasničke pozajmice otpisati u cijelosti, u stopostotnom iznosu.

Samo 20 posto potraživanja bit će priznato trećoj skupini vjerovnika, dobavljačima roba i usluga. Oni će tako od 17 milijuna kuna namiriti 3,4 milijuna kuna i to bi ime se trebalo isplatiti jednokratno, u roku od 90 dana od kada je rješenje o prihvaćanju plana restrukturiranja postalo pravomoćno.

Ukratko, to je epilog predstečajnog postupka kojeg je Trgovački sud u Zadru otvorio 8. svibnja nad NCP Grupom i sporazuma postignutog s vjerovnicima prije nekoliko dana.
Da je podrška vjerovnika planu restrukturiranja NCP Grupe jako ohrabrujuća, slaže se i Milan Bariša Obradović, stečajni upravitelj NCP-a.


Srušena na 20 posto


- Očito su i vjerovnici spoznali da je njima u interesu da grupa nastavi s radom, iako su im potraživanja diskontirana na 20 posto. Jer, u slučaju stečaja teško da bi naplatili i to, s obzirom da imovine za prodaju i namirenje tražbina skoro da i nema – kazao nam je stečajni upravitelj koji čeka i konačno rješenje - da se pojavio strateški partner koji bi preuzeo potraživanja od Jadranske banke, odnosno SPV-a i organizirao proizvodnju u RBŠ-u.

Dosadašnji pokušaji, strani investitori okupljeni oko tvrtke Swiss Maritime Investment i nisu bili uspješni jer nisu uspjeli prikupiti novac dovoljan za takav krupan zalogaj. No, sada, s podrškom planu rekonstrukcije cijele grupe, trebalo bi i na tom tržištu biti bolje sreće. To prije što posla ima, a i u Mandalini – dokazali su to iks puta dosad - znaju raditi...

24. travanj 2024 15:13