StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKI SAJAM OBRAZOVANJA

Djeco, upišite ova zanimanja i nećete pogriješiti: Sestre, kuhari i zanatlije neće dobivati sijede na burzi rada; Na žalost, brojni 'osmaši' bojkotirali su ovaj sajam (FOTO)

Piše Katarina Rudan
11. travnja 2019. - 10:31

Drugu godinu zaredom Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Šibenik, sa svojim partnerima Udrugom "Mladi u EU-u", Savjetom mladih grada Šibenika te županijskom Obrtničkom i Gospodarskom komorom, organizirao je Sajam obrazovanja s ciljem da učenicima koji završavaju osnovnu školu te njihovim roditeljima predstave mogućnosti upisa u šibenske srednje škole. Sajam je održan u srijedu u Katoličkom domu biskupa Jeronima Milete u Šibeniku.

Učenicima završnih razreda osnovnih škola, srednje strukovne škole, poput Industrijsko-obrtničke, Prometno-tehničke, Srednje strukovne, Srednje medicinske, Ekonomske, Turističko-ugostiteljske, predstavile su programe koje su pripremile za predstojeću školsku godinu, a sve s ciljem popularizacije prvenstveno strukovnog obrazovanja među mladima.

– Učenicima želimo približiti zanimanja koja se traže na tržištu rada, koja će im omogućiti da nakon završetka školovanja odmah idu raditi, a ne da se obrazuju, kako mi to popularno kažemo, za "biro". Ove smo godine išli korak dalje u tom predstavljanju te smo, u suradnji sa šibenskim poduzećem "Podi" d.o.o., organizirali posjet 125 učenika osmih razreda pogonima u industrijskoj zoni Podi u Šibeniku. Tu će učenici na licu mjesta vidjeti što se u sklopu nekog zanimanja radi, kakvi su uvjeti rada i u konačnici kakva je plaća – rekao nam je Luka Petrina, predstojnik šibenskog Zavoda za zapošljavanje.

Teške odluke

Sajam je bio otvoren u 10, a tek se nakon 11 sati pojavio pokoji osmaš. Iako je namijenjen i roditeljima, jer teško će dijete od 14 ili 15 godina samostalno, bez njihova sudjelovanja ili sugestije, donijeti odluku koju će srednju školu upisati, roditelja na sajmu gotovo da nije bilo.


S učenicima Srednje medicinske škole koji su osmašima govorili o svojim iskustvima, informacije je davala i pedagoginja Biserka Škugor. Evo zašto su na Sajmu.


– Na tržištu rada pokazao se nedostatak medicinskih sestara ili medicinskih tehničara opće njege i ove godine zbog toga upisujemo 26 učenika u jedan razred. Inače, interes osmaša za upis u našu školu i smjer medicinska sestra je velik i slobodno bismo po tome mogli upisati dva razreda – rekla je Škugor i dodala da će u novoj školskoj godini, osim jednog razreda medicinskih sestara, upisati po jedan razred zdravstveno-laboratorijskih tehničara te farmaceutskih tehničara.


Za štandom Turističko-ugostiteljske škole, čiji su učenici za ovu prigodu nudili kolače i sokove, bio je i Tino Cvitić, učenik 2. razreda smjera kuhar, koji je još u sedmom razredu znao što želi raditi. Biti kuhar. Evo što će kazati osmašima koji ga upitaju kako je u školi i zašto se odlučio za zanimanje kuhara:


– Prvo, to je zanimanje koje se traži na tržištu i neće imati problema sa zapošljavanjem. Drugo, ako imaju kuharskih sklonosti ili ih žele naučiti, neka se upišu, i treće, posao je ozbiljan i odgovoran, i to trebaju znati – rekao je Tino.

Drugi razred iste škole, smjer konobar, pohađa Erika Huljev, koja se za to deficitarno zanimanje odlučila zbog sutra sigurnog posla i što joj se sviđa, a osmašima poručuje:

– Ovo je vrlo zanimljivo zanimanje, puno se može naučiti te uz stalnu edukaciju napredovati u poslu. A posla ima i bit će ga dok bude ugostiteljstva i turizma. Uz to, plaće više nisu tako male, a bit će i veće.

Prečica za fakultet

Emil Mačukat, voditelj školskih radionica u Industrijsko-obrtničkoj školi, roditeljima poručuje da svoju djecu puste da upišu neko od zanimanja koje ova škola nudi jer su to najbolje plaćena zanimanja u državi.


– Sve što mi u školi razvijamo traženo je na tržištu rada i vrlo dobro plaćeno, posla za tu djecu sutra ima. Ako mislite da vaše dijete sutra može i više, pustite ga da ostvari ovaj san, a ako će dalje na školovanje, na studij, ono će uspjeti ako je darovito i vrijedno. A takve djece imamo – žele najprije "zanat u ruke", a potom daljnje školovanje – kazao je Mačukat.


Što se nudi na Sajmu obrazovanja došla je vidjeti grupa osmašica iz šibenske Osnovne škole Jurja Dalmatinca. Dvije među njima bile su spremne za razgovor.


– Još nisam sigurna koju ću srednju školu upisati jer bih poslije željela studirati defektologiju, a ne znam koja mi srednja može dati najviše znanja za taj fakultet. Evo, sad ću se malo raspitati – rekla je Gabrijela Dujić. Njezinu kolegicu Katju Luić zanima arhitektura.


– Išla bih u Tehničku školu, za arhitektonskog tehničara, jer želim nastaviti školovanje u smjeru arhitekture. Vi ste me zaskočili i još nisam uspjela otići do štanda Tehničke škole – rekla je Katja.


Ostali smo još neko vrijeme čekati i druge osmaše, no malobrojni su dolazili. Je li to bilo zbog kišnog vremena ili su iz nekih drugih razloga "bojkotirali" sajam, ostala nam je nepoznanica.


STANJE NA BURZI
Građevinara ni za lijek

– Na šibenskom tržištu rada ništa se značajnije nije promijenilo u odnosu na prije. S obzirom na to da je županija i dalje pretežno okrenuta ugostiteljstvu i turizmu, deficitarna su sva zanimanja iz te branše: kuhari, konobari, pomoćni kuhari i konobari i drugo pomoćno osoblje. Nadalje, zadnjih godina su velike potrebe i za zanimanjima metalske struke koja se stječu u obrtničkim i industrijsko-obrtničkim školama. U građevinskoj djelatnosti ne možemo naći radnika "ni za lijek" i to je također veliki problem poslodavcima. Sad se pojavio i problem nedostatka medicinskih sestara – rekao je Petrina.

27. travanj 2024 07:07