StoryEditorOCM
ŠibenikSvejedno gradski ili privatni

Djeca koja nisu cijepljena ne smiju biti upisana u vrtić

Piše Katarina Rudan
23. veljače 2017. - 13:17

Cijepiti ili ne djecu protiv zaraznih bolesti tema je koja već duže vrijeme zaokuplja javnost. Nije nam namjera ulaziti u domenu medicinske stručnosti o tom pitanju ili pravu roditelja na odluku. No, činjenica je da djeca koja nisu cijepljena ne ostvaruju pravo na pohađanje ustanova za predškolski odgoj. Mjere zdravstvene zaštite u dječjim vrtićima provode se u skladu s Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, koje se temelje na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. One obuhvaćaju obaveznu cijepljenja protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze,hepatitisa B i bolesti izazvanih Haemopfilusom influenzae tip b. Ta mjera, naravno, provodi se u svim dječjima vrtićima i na našem području što su nam potvrdile ravnateljice, neovisno radi li se o gradskim ili privatnim vrtićima.



- Pridržavamo se Pravilnika i dok je on na snazi tako i postupamo, rekla nam je ravnateljica privatnog dječjeg vrtića "Žižula" Zorana Ivić. Gotovo iste riječi ponovila je i ravnateljica Gradskog vrtića "Šibenska maslina" Maja Gulin.
-Moje mišljenje o tom pitanju je osobna stvar, ali dok su pravila takva kakva su mi ih se moramo pridržavati, reče. Kako ne bi bilo dvojbe oko tog pitanja, dok je još bila jedinstvena ustanova Dječji vrtići Šibenik, su zatražili očitovanje Ministarstva zdravlja.



- Temeljem mišljenja Zavoda za javno zdravstvo, dječji vrtić ima pravo i dužnost, osim u slučaju medicinske kontraindikacije, odbiti upis djeteta koje nije primilo predviđena cjepiva prema Programu obaveznih cijepljenja za svoju dob, na temelju Programa zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima. Kontraindikacije za cijepljenje protiv pojedinih zaraznih bolesti, utvrđuje liječnik koji obavlja, odnosno u čijem se prisustvu obavlja cijepljenje, pregledom osoba koje podliježu obaveznom cijepljenju, piše među ostalim u odgovu ministarstva.

27. travanj 2024 15:10