StoryEditorOCM
Šibenikreizbor

Direktori šibenskih gradskih poduzeća moraju na natječaj: Bulata u 'Gradskom parkingu' 'čuva' garaža ispod Poljane

4. listopada 2017. - 11:24

Je li nezadovoljstvo gradske vlasti – gradonačelnika i njegovih zamjenika – direktorima gradskih tvrtki iscrpljeno smjenom u "Vodovodu i odvodnji" i fuzijom "Čistoće" i "Zelenila"? Ili je to tek početak? U svakom slučaju, nakon ovih događaja u Šibeniku nije ugodno biti direktor i čekati reizbor.

U ponedjeljak je, naime, raspisan natječaj za imenovanje direktora "Gradskog parkinga" s prilično široko postavljenim uvjetima. Traži se visoka stručna smjena ekonomskog, pravnog ili tehničkog smjera, minimalno dvije godine radnog iskustva, aktivno poznavanje jednog stranog jezika, poznavanje rada na računalu i da ne postoji zapreka iz članka 239. Zakona o trgovačkim društvima.

Bez obzira na natječaj koji je otvoren idućih 14 dana, prema onom što se dade čuti u političkim krugovima, sasvim je realno očekivati da će novi mandat na čelu te gradske tvrtke dobiti dosadašnji direktor Goran Bulat. Iskusnom HDZ-ovu kadru, koji je prije "Parkinga" vodio i šibensku Turističku zajednicu, a radio je i u marini "Frapa" u Rogoznici, naruku ide i to što je "Gradski parking" upravo usred velikog posla gradnje 50-ak milijuna kuna vrijedne podzemne garaže ispod Poljane, za što se čeka izbor izvođača radova.

Do kraja godine natječaj bi trebao biti raspisan i za direktore tvrtki "Podi Šibenik" te "Čemprese". "Podima", koji upravljaju gospodarskom zonom, u drugom mandatu kormilari Jakov Terzanović, još jedan dugogodišnji HDZ-ov kadar, dok gradskim grobljima upravlja mlađahni Joško Vuković. I dok Terzanoviću u HDZ-u i gradskoj upravi znaju zamjeriti manjak energičnosti i inicijative, Vuković ih, čini se, ima i previše. Pa se tako znade i zaigrati. On je, naime, svoju ulogu prvog čovjeka tvrtke, u čiju je fotelju upao nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg direktora Damira Čapina, shvatio vrlo revno. Pa je, među ostalim, nedavno izdao i pravilnik koji upućuje one koji "možda ne znaju kako se ponašati na sprovodima" da je u našim krajevima "uobičajen sljedeći raspored: križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene".

Nes(p)retni Vuković, naravno, nije ni slutio kako će tom svojom "preporukom" upasti u vatru "kulturnog rata" koji nesmiljenom žestinom već neko vrijeme u ušančenim rovovima vode naši lijevi i desni aktivisti, pa im ovakve bedastoće – jednima ili drugima – sjednu ko budali pleska. Ili je on možda očekivao da će ga netko pohvaliti za preporuku da se "s dužnim poštovanjem i bez čuđenja odnosite prema različitostima"?

Sličnu vrstu revnosti pokazivao je svojedobno i mladi i nadobudni Siniša Burić, koji je, došavši za direktora "Zelenila", u zeleno bojio sivi beton prometnih otoka, a njihove rubove i gradske žardinjere u narančasto – boju KK Šibenke i Draženova dresa. Pa ga je to "oranžiranje grada" u međuvremenu štufalo, a na koncu je, evo, i završilo tako da mu je tvrtku – čijim radom u gradskoj upravi očito nisu bili zadovoljni – pripojilo "Čistoći". Stoga bi i preporuka Vukoviću, koji je točno godinu dana na mjestu direktora "Čempresa", mogla biti da malo smanji "broj okretaja" jer u našim krajevima znaju reći i da – "brzi konji vrat lome".

U svakom slučaju, stranačka iskaznica HDZ-ovim direktorima više ne jamči miran san. Komplicirana je i nestabilna situacija na razini države – u kojoj je HNS koalicijski partner – iskomplicirala je i lokalnu pa je tako na čelu "Vodovoda i odvodnje" HNS-ovac Frane Malenica – postavljen nedavno umjesto HDZ-ova veterana Mihe Mioča – na čelu "Elektre" HNS-ovac Ozren Nadoveza, na čelu NP-a Krka SDP-ovac Krešimir Šakić, na čelu NP-a Kornati isto tako SDP-ovac Josip Zanze...

07. svibanj 2024 11:27