StoryEditorOCM
ŠibenikGLAZBA JE ZVONKA RADOST

Diplar Božo i harmonikaš Frane zasvirali u muzeju na Svjetski dan glazbe

Piše Tekst i foto: Branimir Periša
22. lipnja 2017. - 11:26

Svojih 15 minuta slave, onih Warholovskih doživjeli su na Svjetski dan glazbe prvi put obilježen u šibenskom muzeju diplar Božo Miodrag (82) i Frane Šimac (86), svirač na usnoj harmonici.
Nije im baš uobičajeno zasvirati u jednoj takvoj instituciji i da se o tome još raspišu mediji, a upravo su njih dvojica, čili i veseli stanari Cvjetnog doma otvorili program obilježavanja Svjetskog dana glazbe u atriju muzeja, nastupivši pred publikom sačinjenom od djece s radionice MDF-a, koja se održava na stepeništu pred ulazom.
U Francuskoj, gdje se rodila zamisao o Svjetskom danu glazbe, čak je u zakonodavstvo unesena posebna odredba prema kojoj toga dana nitko ne može glazbenika tužiti niti oglobiti zbog ometanja javnog reda i mira, makar cijelu noć udarao po bubnjevima, toliko je Francuzima ovaj dan poseban. Poput Miodragovih dipala djeci, sudeći prema njihovim znatiželjnim pogledima dok im je objašnjavao o čemu je tu riječ.



- Dakle, ako imamo jarića, onda meso pojedemo, a od mišine napravimo diple - bila je prva i jedina rečenica kratkog i jasnog dida Božinog tečaja o njegovu instrumentu prije nego što ih je napuhao na njihovo još veće čuđenje i nakon nekoliko kraćih sviračkih tirada pobrao burni pljesak.
Kazali su i riječ-dvije o svome životu te se saznalo da Božo dipli od malih nogu, u prošlosti obilazeći sajmove, gdje su se na glazbene megdane uvijek skupljali ponajbolji svirači ovoga drevnoga glazbala. Sam je također izrađivao diple, dok je Ante Šimac, prema vlastitom priznanju, više bio "leteći" muzičar na svojoj lijepoj "Hohnerici", ma što to značilo. Harmoniku mu je poklonio i uputio ga u sviranje rođak koji je u Njemačkoj radio u tvornici glasovitog proizvođača.



Ante i Božo u Cvjetnom domu ponekad prebiru po svojim instrumentima, svaki na svome katu zabavljajući sebe i druge, a ovaj put zasvirali su odvojeno, jer duet nisu uvježbali. A i pitanje je, govore, bi li im pošlo za rukom s obzirom na raznorodne instrumente koji baš nisu uštimani jedan s drugim.
- Možda bi vještiji svirači tome stali na kraj - slegnuo je ramenima kroz smijeh Božo. No, bolje i šarmantnije od njih dvojice za otvaranje programa obilježavanja Svjetskog dana glazbe u Šibeniku teško bi bilo zamisliti.
- Ovakvi su i u domu. Aktivni, nasmijani, dobre naravi i zabavni - govori Zlatka Belamarić, animatorica u Cvjetnom domu, a njezine riječi potvrđuje ravnatelj Tomislav Ninić. Došli su im zapljeskati u muzejskom atriju.



Obilježavanje Svjetskog dana glazbe nastavilo se u večernjim satima, koncertom šibenskog sastava "Sigmund" na travnjaku pred muzejem, a posjetitelji su također mogli razgledati u atriju izložene okarine i citru iz muzejskog fundusa glazbala, te po volji zasvirati na glasoviru.
- Za prvi put toliko, a dogodine ćemo za ovaj dan sasvim sigurno prirediti širi program - obećala je Marija Krnčević, kustos etnolog u muzeju.
Na odlasku se Božo Miodrag požalio da nije uspio nadomjestiti slomljenu sviralu od trske, te je svirao samo na jednoj.
- Sigurno je tako bolje, jer bi se od siline svirke sve ovo srušilo! Doviđenja, i oprostite ako sam smetao - obuhvatio je pogledom atrij s izloženim dijelom stalnog muzejskog postava.
Tako govore jedino oni koje slava ne može pokvariti!


MIŠINA
Dakle, ako imamo jarića, onda meso pojedemo, a od mišine napravimo diple

18. travanj 2024 23:49