StoryEditorOCM
ŠibenikTišina

Dežurni, a gotovo prazni: U "Šibenskoj maslini" nijedno, u "Smilju" i "Žižuli" jedno, a u "Osmijehu" najviše do sedmero djece

Piše Katarina Rudan
25. ožujka 2020. - 10:38

Da je vrijeme u kojem jesmo, zbog epidemije COVID-19, okrenulo naše živote "naopačke", da su nam mnoge stvari koje smo još jučer svrstali među prioritete sada na zadnjem mjestu, a na prvo smo stavili – kako izbjeći zarazu – i iz ove nepredvidljive i vrlo teške situacije izići što je moguće s manje posljedica, svima nam je jasno.

Život kao da je stao, a živjeti i raditi se mora. Ne mogu baš svi raditi od doma, moraju na svoja radna mjesta i dok rade djecu, onu najmlađu, netko mora čuvati. Šibenski gradski i privatni vrtići, kao i u cijeloj zemlji, zatvorili su svoja vrata, ne čuje se dječji smijeh, plač i vika, prazna su igrališta...

Nakon preporuke Nacionalonog stožera civilne zaštite i odluke Vlade Republike Hrvatske, o privremenom zatvaranju školskih i predškolskih ustanova, te fakulteta, od 16. ožujka uvedena su dežurstva i rad vrtića organiziran je za prihvat djece čiji roditelji nisu u mogućnosti na bilo koji drugi način zbrinuti djecu.

Prema informacijama koje smo u utorak dobili od ravnateljica dvije gradske predškolske ustanove. kao i vlasnica dva najveća privatna dječja vrtića u Šibeniku, roditelji šibenskih mališana su se snašli i snalaze se na samo njima znane načine. Dokazuje to podatak da od ukupno oko 1430 djece koja pohađaju ove četiri predškolske ustanove, u dežurne objekte s početkom ovog tjedan roditelji dovode manje od desetero djece. Naime, kako Nacionalni stožer civilne zaštite donosi nove, strože, mjere, tako se broj djece koju roditelji dovode u dežurne vrtiće drastično smanjuje.

- Prvih dana u naš dežurni vrtić u centralnoj zgradi na Vidicima dolazilo je petero djece, a posljednja četiri dana niti jedno. Dakle, četvrtak i petak prošlog tjedna i prva dva dana ovog, niti jedno dijete nemamo u vrtiću. Neovisno o tomu dežurna odgojiteljica i spremaćica su na poslu, a s obzirom na to da nema djece, na poslu budu do 10.30 ili 11 sati i odlaze doma, rekla nam je ravnateljica gradskog vrtića "Šibenska maslina" Maja Gulin. Inače, u ovu gradsku ustanovu predškolske dobi u pedagoškoj 2019/20. godini upisano je ukupno 520 djece.
 

U "Smilju" i "Žižuli" jedno dijete

Slična je situacija i u drugoj gradskoj ustanovi predškolske dobi, Dječjem vrtiću "Smilje", u kojeg je upisano oko 420 djece. U dežurnom vrtiću "Šibenski tići" na Šubićevcu samo je jedno dijete.

- Radi se od djetetu zdravstvene djelatnice i u vrtić dolazi svaki drugi dan, s obzirom na to da majka radi u smjenama. Kako će biti dalje vidjet ćemo. Što se tiče naših djelatnica, one koje su starije životne dobi ili imaju nekih zdravstvenih problema nismo uključivali u dežurstvo, a ostali se izmjenjuju prema rasporedu, ali ne prečesto. Na primjer, jedna domaćica radi cijeli tjedan, a onda dolazi druga. Malo je teže kod odgojiteljica, jer ne bi bilo u redu da samo jedne rade, a druge ne. Rekla bih da smo stvorili ekipe s po dvije odgojiteljice, jedna u prvoj i jedna u drugoj smjeni, koje se izmjenjuju svaka tri dana, doznajemo od ravnateljice vrtića Gorane Rakić.

I u privatnom Dječjem vrtiću "Žižula", u dežurnom objektu na Ražinama, samo je jedno dijete. Prošli tjedan su imali petero, kaže nam vlasnica vrtića Zorana Ivić.
- Roditelji su shvatili ozbiljnost situacije i kako bi zaštitili i svoju djecu, sebe i nas djelatnike, ne dovode djecu u vrtić. Organizirali smo rad u timovima i dok je i to jedno dijete dolazi moramo raditi, iako se nameće pitanje gdje je granica i tko treba dovoditi djecu u vrtić, a tko ne. Inače, u pet objekata na području Šibenika imamo 290 upisane djece, rekla nam je Ivić.

Najveći broj djece trenutno je u dežurnom vrtiću "Osmijeh" na Šubićevcu. Vlasnica tog privatnog vrtića Katja Ercegović, u kojeg je upisano oko 200 djece, kaže da je od ponedjeljka u njihovom vrtiću dnevno petero do sedmero djece.
- Radi se o djeci čiji roditelji rade u zdravstvenim ustanovama i trgovini, koji moraju ići na posao, a oni nemaju gdje i komu ostaviti djecu. Sve je pod kontrolom, roditelji su zaista odgovorni, a mi smo organizirali rad u timovima tako da je što manje djelatnika dnevno u kontaktu. Pridržavamo se svih uputa i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka struke. Kao i ostali, koji u ovim izvanrednim okolnostima moraju raditi, moramo i mi, kazala je Ercegović.

26. travanj 2024 10:07