StoryEditorOCM
ŠibenikEnergetska obnova

Derutni dječji vrtići Šibenski tići i Građa bit će obnovljeni do početka nove predškolske godine

Piše Šibenski.hr
4. travnja 2019. - 14:01

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić potpisao je u četvrtak s predstavnikom tvrtke Jukić-Dam d.o.o Tomislavom Pupićem Bakračem, koja je kao najpovoljniji ponuditelj odabrana postupkom javne nabave, ugovore o radovima na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Šibenski tići i Dječjeg vrtića Građa.

„Radovi na energetskoj obnovi ova dva predškolska objekta u Šibeniku nastavak su našeg kontinuiranog ulaganja u vrtiće na području grada. Uz pomoć sredstava resornih ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i vlastitih sredstava Grad Šibenik nastavit će modernizaciju objekata namijenjenih djeci i mladima kao što su vrtići, škole i sportske dvorane.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Vrijednost radova na energetskoj obnovi DV „Šibenski tići“ iznosi 1.096.425,70 kn plus PDV, dok vrijednost radova na obnovi DV „Građa“ iznosi 455.340,68 kn plus PDV.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je kako je Grad Šibenik za energetsku obnovu dvaju vrtića na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja osvojio ukupno 957 tisuća kuna. Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić dodao je kako je također spremna i dokumentacija za energetsku obnovu dječjeg vrtića 'Veslo' u Zatonu i dječjih jaslica 'Tintilinić' na Građi.

 

 

Radovi na energetskoj obnovi vrtića „Šibenski tići“ i „Građa“ započet će do kraja mjeseca, a predviđeni završetak je početak rujna, odnosno početak nove predškolske godine.

Dječji vrtić 'Građa' ima bruto građevinsku površinu od 363 m2, a sastoji se od prizemlja i jednog kata. Planirani zahvat se odnosi na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov i postavljanje dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Kako se kao energenti u zgradi koriste plin u boci i električna energija, odnosno električne grijalice, isti će se zamijeniti grijanjem na VRV sustav pogonskog goriva na prirodni plin. Također će se na krov postaviti sunčani kolektori te postojeća rasvjetna tijela zamijeniti učinkovitijima. Postojeći energetski razred dječjeg vrtića 'Građa' je C, a nakon zahvata obnove zgrada će prijeći u energetski razred B. Uštede u financijskom smislu, odnosno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 na godišnjoj razini su procijenjene na 55 %.

 

 

Dječji vrtić 'Šibenski tići’ je samostalna građevina izgrađena kao prizemnica, ukupne građevinske bruto površine 527 m2. Građevina se sastoji od tri volumena. Nosiva konstrukcija je različita: prvi dio je od kamenih zidova, središnji od betonskih blokova, dok je zadnji od betonskih zidova s kamenom ispunom. Većina stolarije je dotrajala, od drvenih profila, ostakljena dvostrukim IZO staklom starosti koliko i objekt uz disfunkcionalnosti okova i mehanizma otvaranja/zatvaranja. Kako su krovovi objekta nedovoljno toplinski izolirani projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije sukladno važećim propisima. Vanjski zidovi će se izolirati ETICS sustavom s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim materijalom debljine 10 cm. Planirana je zamjena gotovo svih prozora i vrata na grijanom pročelju, budući da su postojeći ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Novi prozori su predviđeni od PVC profila A klase, s pet ili više komora. Ostakljenje će biti dvoslojno izolacijsko staklo od kojih je unutarnje staklo s low-e premazom, ispunjeno argon plinom. Centralno grijanje na lož ulje će se zamijeniti prirodnim plinom kao energentom, te će se zamijeniti klasični radijatorski ventili sa termostatskim koji imaju mogućnošću optimizacije protoka u svrhu balansiranja sustava.

Predstavnik izvođača radova tvrtke Jukić-Dam Tomislav Pupić Bakrač kazao je kako vjeruje da će radovi biti izvedeni u zadanim rokovima.

19. travanj 2024 17:01