StoryEditorOCM
ŠibenikSPALJENA ZEMLJA

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, upozorava kako je cijeli sustav protupožarne prevencije zakazao: Šume su neprohodne, naselja bez hidranata (FOTO)

20. srpnja 2017. - 20:11


- Vakula može prognozirati vremenske prilike, a na nama vatrogascima je da se prilagodimo onome što će biti. Riječju, možemo očekivati doslovce svašta, budući da nam tek slijedi vrhunac protupožarne sezone i nastavak dugotrajne suše. Dobra, prava, kiša nije pala već više od pola godine, no, iskreno se nadam da su snažne bure iza nas, premda i karakteristični ljetni, zapadni vjetrovi mogu otežati gašenje kaže Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

S njime smo bili na telefonskoj liniji u srijedu ujutro, upravo dok je bio na putu prema Kozjaku kod Knina, gdje je na nadmorskoj visini 800-900 metara još uvijek bio aktivan posljednji u nizu požara koji su zadnja gotovo dva tjedna harali na oba kraja županije.



Bilo ih je, ni manje ni više nego 79 - precizan je Dukić - a gasila su ih 852 vatrogasca. Prema stihiji koja je Dalmaciju ovih dana pretvorila u buktinju, ugrožavajući ljude i domove, rečeni požar na Kozjaku prava je "šala". Ništa ne ugrožava, gašenje je fizički nemoguće na toj visini i treba ga jedino nadzirati na rubovima.

To je dobrodošli predah vatrogascima kojima sigurno nedostaje sna, međutim, više od toga trebalo je i njima i svima nama značajno više rada na protupožarnoj preventivi. To je i Dukićev odgovor na uvijek rasplamsale tvrdnje nakon velikih požara o "organiziranim podmetanjima" vatre, što je - govori - u praksi vrlo teško, gotovo nemoguće utvrditi, jer plamen proguta i eventualne dokaze.



- Ja sam operativac u vatrogastvu i mogu reći, da nažalost sviju nas cijeli sustav prevencije zakazuje. Pomalo strahujem i razočaran sam s ponuđenom ostavkom ministra Krstičevića, budući da treba raditi na povezivanju sustava domovinske sigurnosti, a ostavke sposobnih operativaca tome jedino odmažu. Cijeli civilni sektor, zajedno s vatrogastvom treba doživjeti promjene, jer moramo biti spremni da se sutra može dogoditi doslovce svašta - podvlači Dukić, iznoseći obeshrabrujući podatak da su zahtjevi šibensko-kninskoga vatrogasnog sektora prema Hrvatskim šumama na probijanju protupožarnih putova punih šest godina nailazili na stalno odbijanje, da bi šumarija na kraju, tek nakon intervencije državne inspekcije prije pola godine uredila prosjeke na brdu Debeljak gdje je prije dva dana lokaliziran i ugašen najveći u seriji prohujalih požara u Bilicama kod Lugovića.



Taj je požar bio najveći, a najopasniji je plamtio u Brodarici, među kućama, kada se pokazalo da u nekim ulicama nema hidranata, premda je vodovodna instalacija novijeg datuma, te se postavlja pitanje kako je mreža uopće projektirana? I uvijek se o tome govori post festum, rasprave traju nekoliko dana i utihnu u staroj kolotečini, umjesto da nam veliki požari, poput onoga u Makarskoj, pa i tragedije na Kornatima budu pouka, poduka i prekretnica u pristupu - naglašava Darko Dukić.

I dodaje da, kada je riječ o kultiviranju šumskog prostora, nije sva krivnja na Hrvatskim šumama, budući da su i privatne parcele jednako guste, zapuštene i jedva prohodne, premda ih vlasnici po zakonu trebaju održavati o vlastitome trošku.
 


Šubićevac
Darko Dukić ističe Šubićevac kao posebno kritičnu šibensku zonu. Isprepleten je dalekovodima, gusto naseljen s visokim stambenim zgradama a nadomak mu je krajnje zapuštena park-šuma, gusta poput džungle i potencijalni upaljač požara koji uvijek može završiti u katastrofi. I na tom primjeru vide se sve slabosti preventive jer vodena bomba iz kanadera u takvom gustišu jedva dođe do vatre - tvrdi.

25. travanj 2024 15:12