StoryEditorOCM
ŠibenikPRVA ŠIBENSKA GRANDECA

Danči Mihovilčević: Imali smo prvu ambulantu za bol u Hrvatskoj - šteta što je ukinuta

Piše Katarina Rudan
27. svibnja 2017. - 13:04

Anesteziologinja u Općoj bolnici Šibenik, majka dvoje djece i mlada baka. Šibenčanka dr. med. Danči Mihovilčević osoba je koja svaki slobodni trenutak posvećuje drugima. Zbog svojeg volonterskog rada u županijskoj Ligi protiv raka Šibensko-kninske županije, čija je predsjednica od 2010. godine, u ožujku ove godine ponijela je titulu "Prve šibenske grandece", izbora naj-žene, što je provedena u organizaciji Udruge "Volim Šibenik". Od 2010. Danči je i članica Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora te je prošle godine u povodu 140 godina te organizacije izdala monografiju "Priče o nama". O razvoju službe anestezije govorila je nedavno na skromnoj svečanosti obilježavanja 45. obljetnice ove djelatnosti u Općoj bolnici Šibenik. Medicina je, kaže, oduvijek bila njezina ljubav, i sa 17 i pol godina, nakon završene srednje škole u Šibeniku, otišla je studirati na Medicinski fakultet u Rijeku.

- Kad sam se nakon završetka studija vratila u Šibenik, dosta dugo sam čekala stažiranje. Dobila sam ga u Hitnoj službi i ostala tu dosta dugo. Bilo je to baš u vrijeme Domovinskog rata i upravo je to presudilo da specijaliziram anesteziologiju. Čekala sam osam godina natječaj za specijalizaciju i za to sam vrijeme radila po terenu kao liječnik opće prakse. Želja mi se ispunila i zaista sam zadovoljna jer je to zanimljiva struka - govori doktorica Danči.

Budući da je njezin profesionalni život vezan uz one kojima je potrebna liječnička pomoć, posebno uz oboljele od malignih bolesti, uključila se u Ligu protiv raka.
- Imali smo u našoj bolnici prvu ambulantu za bol u Hrvatskoj i tu smo radili s pacijentima od kroničnih do malignih bolesti. Ukinuta je, nažalost, prije deset godina jer je uvijek nedostajalo anesteziologa. Bilo mi je žao ljudi koje sam tu počela liječiti, pa sam nastavila preko Lige čiji sam član od studentskih dana. Radi se o pružanju savjeta, sugestijama oko terapije i hrane, o individualnom radu s oboljelim osobama. Često puta morate biti i u ulozi psihologa, ne samo pacijentu već i njegovoj obitelji - kaže Danči.

U okviru programa rada županijske Lige protiv raka zajedno s dvadesetak aktivistica organizira radionice, javne tribine i predavanja o temi malignih bolesti koje više nisu tabu tema.
- Kad se sjetim početaka aktivnog rada u Ligi, moram reći da je bilo puno teže prodrijeti do ljudi. No, kako je vrijeme prolazilo, o malignim bolestima se otvorenije govorilo, ranije se otkrivaju, a i mediji imaju pozitivnu ulogu u svemu. Nažalost, sve je to još uvijek nedovoljno, jer puno onih kojima je pomoć potrebna ne znaju da u našem gradu postoji Liga i što radimo. U Šibeniku uglavnom poistovjećuju Županijsku ligu protiv raka s Klubom žena operiranih od raka dojke. Ali to nije isto. Klub postoji i djeluje unutar Lige. Budući da Liga ima krasan prostor za susrete i održavanje radionica, uvijek mi je bila želja da se unutar Lige osnuju i drugi klubovi, ovisno o oboljenjima. Međutim, najaktivniji je upravo ovaj Klub žena - kaže doktorica te dodaje da je veliki problem što u Ligi nemaju stručnu osobu koja bi oboljelima pružila psihološku pomoć jer nema stručnog kadra, a to je problem i u cijeloj Hrvatskoj.


BOL
Imali smo u našoj bolnici prvu ambulantu za bol u Hrvatskoj i tu smo radili s pacijentima od kroničnih do malignih bolesti. Ukinuta je, nažalost, prije deset godina

07. svibanj 2024 11:16