StoryEditorOCM
ŠibenikDonirali ‘tekuće zlato‘

Dalmatinski uljari široka srca: Petrinji poslali 50 litara, a danas su Centru Šubićevac i šibenskom Caritasu donijeli još 50 litara maslinova ulja

Piše Katarina Rudan
9. srpnja 2021. - 13:05

Već po tradiciji, Udruga dalmatinskih uljara maslinovo ulje, koje ostane nakon kemijske i organoleptičke analize uzoraka dostavljenih za natjecanje na međunarodnu manifestaciju "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji", donira šibenskim ustanovama.

Ove je godine, pak, sve bilo drugačije. Jubilarna, 10. maslinarska fešta, koja se trebala održati sredinom prosinca prošle godine u vodičkom hotelu Olympia, zbog korone nije održana.

Kako su maslinari i uljari već dostavili po pola litre svojeg ulja za analizu, županijski Zavod za javno zdravstvo je odradio kemijsku analizu, a Udruga senzorskih analitičara “Olea“ Šibenik organoleptiku ulja.

image
Udruga dalmatinskih uljara donirala je 50 litara ulja Centru Šubćevac i šibenskom Caritasu
Katarina Rudan

Tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić, podsjetio je da je na ocjenjivanje pristiglo 316 uzoraka ulja i da su svi sudionici informirani o kvaliteti i priznanjima koja su dobili, a od uzoraka je ostalo 100 litara ulja za doniranje.

- Podsjetit ću da je naša Udruga odluku o donaciji tog ulja donijela još 2012.godine, nakon prve održane manifestacije i, ovisno o količini, u pravilu svake godine ulje podijelimo na tri ustanove. Ovu akciju podržavaju i suorganizatori naše manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja“, a to su županijski Zavod za javno zdravstvo, HGK Šibenik, Udruga senzorskih analitičara „Olea", Razvojno inovacijski centar AluTech, Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, te glavni pokrovitelj Šibensko-kninska županija. Ove smo godine, nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, za pripremanje hrane u Petrinji donirali 50 litara ulja preko chefa Duje Pisca iz Kaštela. Ostatak od 50 litara, svakomu po 25, doniramo Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac i Caritasu Šibenske biskupije – rekao je Buntić.

U normalnim vremenima, primopredaja ulja u pravilu se organizirala početkom ožujka u restoranu Centra Šubićevac i u nazočnosti učenika, korisnika i djelatnika, te onih kojima se ulje donira. Ove godine i to je, zbog korone i opreza, izostalo.

image
Udruga dalmatinskih uljara donirala je 50 litara ulja Centru Šubćevac i šibenskom Caritasu
Katarina Rudan

Primopredaja je obavljena u petak, ispred zgrade Centra, a nazočni su, uz tajnika Buntića, bili ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac Nataša Tucak i djelatnica Mira Nakić, te zamjenik ravnatelja Caritasa Šibenske biskupije Miljenko Jukić i Lidija Bujas iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Zahvalivši se na poklonjenom ulju, Tucak i Jukić su kazali kako im je svaka donacija dobro došla, a pogotovu kad se radi o kvalitetnom maslinovom ulju koje će koristiti za pripremanje hrane za svoje korisnike.

26. travanj 2024 13:10