StoryEditorOCM
Šibenikposebna cura

Čudesna šibenska maturantica Anja Cvetković: ni dijagnosticirani poremećaj nije joj bio prepreka da uspije... Ovo je njena priča

Piše Toni Veljača
10. rujna 2021. - 11:28

U kratkom novinarskom stažu autora ovog teksta prošlo je nekolicina zanimljivih sugovornika, a kada bi vam našu današnju sugovornicu morao opisati jednom riječju, rekao bi da je u najmanju ruku posebna.

Anja Cvetković je maturantica i odlična učenica srednje Medicinske škole u Šibeniku kojoj je u ranoj dobi dijagnosticirana disleksija, ako mislite da je ovo početak jedne tužne priče grdno ste se prevarili.

Unatoč ustanovljenoj disleksiji, a sve uz podršku majke, Anja danas uspješno privodi svoje srednjoškolsko obrazovanje kraju te aktivno djeluje na području edukacije o ovom poremećaju koji kod nas još uvijek nije dovoljno društveno osviješten.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Osim što je aktivna na društvenim mrežama i You Tube kanalu, Anja je i autorica knjige „Čitanje treba biti dostupno svima“, informativnog vodiča za disleksičare i njihove roditelje, prvog takvog u hrvatskoj. A tek joj je 19 godina!

- U 3. razredu osnovne škole mi je dijagnosticirana disleksija, diskalkulija i disgrafija i to sasvim slučajno, započela je svoju priču Anja, te dodala, tadašnja učiteljica je predložila mami specijalni program jer sam teško savladavala čitanje, pisanje i matematiku, tu je počela moja borba.

A borba je to koja traje cijeli život, ali uz sve poteškoće kojih je bilo mnogo Anja je bila ustrajna da joj poremećaj ne bude prepreka ka njenom uspjehu.

- Promijenila sam 5 osnovnih škola, Medicinska škola je 6. koju pohađam, priča nam Anja, u svim školama sam bila neprimijećena, imala sam emocionalnih problema, loše ocjene te manjak samopouzdanja, ali se sve ubrzo promijenilo na bolje, kaže nam Anja.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zajedno s majkom počela je proučavati literaturu o disleksiji s engleskog govornog područja, jer kako nam kaže, literatura na hrvatskom jeziku nije prilagođena ljudima s tim problemom i dosta se ističe negativna strana disleksije, a prave informacije je jako teško pronaći.

Opisala nam je i Anja kako izgleda njen proces učenja ali i dala neke vrijedne savjete.
- Moje učenje zahtjeva više vremena i truda i ono zapravo započinje ulaskom u razred, slušanjem, zapisivanjem bilješki a potom prepisivanjem svega u program Power Point koji toplo preporučujem svima jer olakšava učenje, savjetuje Anja.

- Disleksičari troše i do 5 puta više energije prilikom čitanja i pisanja, tako da kada pišem test imam osjećaj kao da sam kopala u polju, kroz smijeh ce Anja.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Njen stav prema disleksiji se s vremenom počeo mijenjati a njena angažiranost i entuzijazam da educira svijet oko sebe postajao je sve jači.

Anja se tako aplicirala za projekt Upshift pod pokroviteljstvom UNICEF-a, Hrvatskog ureda za kreativnost i inovativnost (HUKI) i ZABUM-a (Za budućnost mladih) te osvojila 15.000 kn za realizaciju prijedloga kako u lokalnoj zajednici pomoći disleksičarima.

- Dobila sam mogućnost da se prijavim na Upshift a kako sam se posljednje 3 godine educirala o disleksiji bilo mi je logično da se prijavim na projekt s temom informiranosti društva o disleksiji, priča nam Anja.

- Moram spomenuti i moje prijateljice Antoniju i Ivanu Crnogaća, magistru logopedije Mihaelu Lulić, urednicu Marijetu Matejaš te našeg mentora gospodina Andreja Hanzira, svi oni su razlog zašto je projekt uspješno proveden, pohvalila se Anja.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nakon održanih radionica u srpnju ove godine u tijeku je planiranje promocije knjige za koju Anja kaže da je baza i početak za svakog roditelja koje ima ili sumnja da ima dijete s disleksijom.

- Knjiga je mješavina osobnog iskustva i znanja o disleksiji ali i informativni vodič kako treba raditi i učiti s djetetom, tvrdi Anja, te dodaje kako je svoj doprinos knjizi dao i hrvatski glumac Bojan Navojec, također disleksičar.

- Bojan Navojec je u knjizi iznio svoja iskustva s disleksijom, on mi je velika motivacija i inspiracija ali i dokaz da se može uspjeti, u dahu nam prepričava Anja.

Iako još uvijek mlada ima zreli pogled na svijet, te kako nam kaže, djecu i roditelje treba educirati a školski sustav kvalitetnije prilagoditi djeci s teškoćama u učenju.

- Djeca trebaju podršku školskog sustava, učitelja ali ponajviše roditelja, koji će uz njegovu potporu odrasti u osobu koja je neovisna, uporna i strpljiva, savjetuje Anja.

- Različiti su stupnjevi i vrste disleksije, svako dijete treba individualan pristup, sustav školstva bi se u određenoj mjeri tome trebao prilagoditi, zaključuje Anja.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Anja je odradila praksu u šibenskoj bolnici na odjelu neurologije a trenutno je u planu promocija knjige, koja bi se trebala održati u listopadu.

- Promocija knjige održat će se kroz listopad u gradskim knjižnicama u Vodicama (22. listopada) i Šibeniku, ponosno će Anja.
Inače Anjina knjiga je besplatna i možete je naručiti preko njenog Instagram profila (norda.disleksija.hr), trenutno je naručeno oko 70 primjeraka knjige, kako kaže Anja, najviše su zainteresirani roditelji, učitelji i logopedi, a reakcije su sjajne.

Upitali smo Anju za njene planove u bližoj budućnosti.
- Planiram se dalje baviti disleksijom i osvještavati ljude o tom problemu, kaže nam Anja.

- Imam planove i za neke druge projekte, ali se trenutno fokusiram na izbor fakulteta, razmišljam o medicini, sociologiji, komunikologiji i psihologiji, želim se baviti čovjekovim umom i čovjekom općenito.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Za kraj razgovora, Anja je ostavila poruku za sve one koji se bore s disleksijom.
- Budite uporni, educirajte se i povežite se s drugim disleksičarima jer s njima možete puno naučiti, a roditelje molim da što ranije interveniraju jer je taj trokut roditelj, učitelj, logoped u djetetovom životu izrazito važan.

28. travanj 2024 05:44