StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Crnica ga čeka već desetljećima: Novi dječji vrtić primit će 80-ero djece

29. srpnja 2019. - 16:10

Dječji vrtić "Ljubica" u Crnici zapravo je "limenka" i kada bi se po novim propisima davala dozvola, teško da bi je taj vrtić dobio.

Svjesni su toga i u šibenskoj gradskoj upravi, pa je još prije četiri godine pala odluka da se na tom mjestu napravi – novi vrtić. Koji Crnica čeka već desetljećima. No, od odluke do realizacije dug je put. Prije svega je bilo potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, koji su kod nas uvijek komplicirani i u nekakvom sporu – koji nerijetko završi i pred sudom – pa je onda valjalo dokupiti još prostora, nekih 200-tinjak kvadrata, kako bi se ispunili potrebni pedagoški standardi.


– U svakom slučaju, teren sada ima oko tisuću i pol kvadrata, moći će se u njega smjestiti 80-ero djece, ali ne samo da će to biti vrtić u onom klasičnom smislu da će imati prostore samo za djecu, sportsko-plesnu dvoranu, grijanje na plin i LED rasvjetu, nego će za našu javnu ustanovu "Smilje" – a imamo dvije, nju i šibensku "Maslinu" – vrtić "Ljubica" postati centralni vrtić. To znači da će imati i prostorije za stručne službe, centralnu kuhinju, praonicu i glavnu arhivu za cijelu ustanovu – kazao nam je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, otkrivajući nam kako je gradska uprava od projektanata dobila glavni projekt, koji su predali kako bi ishodovali građevinsku dozvolu.

Idejni projekt

Idejni projekt je izradila šibenska firma Izgradnja projekt, a glavni, odnosno izvedbeni projekt će dostaviti firma "Trinas projekt" iz Osijeka. Procjena troškova, prije izvedbenog projekta, a s obzirom na cijene u građevinskom sektoru koje u posljednje vrijeme luduju, nekih je 13-14 milijuna kuna plus PDV. Naravno, konačan iznos cijene vrtića sa svim potrebnim radovima, unutarnjim i vanjskim te interijerom, pokazat će tek javni natječaj s kojim će se ići već na jesen. Objekt će, kazao nam je Mileta, imati oko četiri tisuće kubnih metara prostora – podrum, prizemlje, kat, a na drugom katu bit će otvorena prohodna staza koja će također služiti djeci za igru.

Isto tako, Mileta je ovom prigodom Šibenčanima objavio i kako je upravo završila javna nabava za opremanje dječjih igrališta i to redom – za djecu s posebnim potrebama na Šubićevcu, za novo dječje igralište na Mažurici i za podlogu dječjeg igrališta u Grebaštici.

Ako je netko zaboravio, za igralište djeci s posebnim potrebama na Šubićevcu 750 tisuća kuna donirala je u svojim posljednjim danima još pokojna "Jadranska banka" – hvala joj i slava – i to za građevinske radove i dječja igrala, dok se Grad obvezao obaviti sve druge potrebne radnje i procedure, plus podlogu.

Za Mažuricu je odrađen građevinski dio, čekaju se samo sprave a u Grebaštici su sprave postavljene – čeka se još samo 100 četvornih metara lijevane podloge, koju je tražio tamošnji mjesni odbor. Vrijednost cjelokupne objedinjene nabave je oko 100 tisuća eura plus PDV, rok isporuke je 45 dana pa se, po dogradonačelnikovim riječima, može očekivati da će sve to, sva tri igrališta, biti u funkciji početkom nove školske godine, kroz deveti mjesec.

26. travanj 2024 06:01