StoryEditorOCM
ŠibenikUznemirujući prizor

Crna divljač sve češći gost Šibenika: Divlji prasac došao u 'Solaris' na marendu!

19. studenog 2017. - 12:52

O uznemirujućim prizorima lova na divlje svinje svjedoči Zablaćanin koji ovih dana umalo nije automobilom udario u telefonski stup pored ceste da ne pregazi lovačkog psa, koji se odjednom stvorio iz okolnoga gustiša. Tome se goniču uskoro pridružilo još nekoliko pasa, očito na tragu divljači i ta hajka vjerojatno ne bi bila ni po čemu izuzetna da se odvijala negdje u kakvoj brdskoj pustopoljini.
Ali ne, mjesto radnje je u blizini šibenske gradske četvrti Zablaće, negdje na rubu naselja i kod same šetnice u Kanalu svetog Ante i Tvrđave svetog Nikole, spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a!

– Kako je moguće da se lov odvija u blizini kuća i rekreacijske zone? Hoće li zalutali metak pogoditi koga, ni krivog ni dužnog, dok šeta s obitelji, vozi bicikl ili u berbi maslina? – pita se ovaj građanin koji ne želi da mu ime osvane u novinama.
Pucnjeve nije čuo, niti je obavijestio policiju, no pitanje je što bi bilo sve i da jest? Jer, spomenuti dio područja grada Šibenika lovište je Lovačke udruge "Šibenik" gdje je lov dopušten, osim u nacionalnim i parkovima prirode, ukoliko se odvija 300 metara dalje od kuća u nizinskim i 200 metara u brdsko-planinskim područjima, kako propisuje Zakon o lovstvu. Tako je određeno, ma koliko zbog toga građane koji u prirodu zalaze iz drugih, a ne lovačkih pobuda, obuzimala nelagoda.
Doduše, dovoljno je "proguglati" da se u medijskim arhivima uvjerimo kako lovci diljem Hrvatske običavaju drastično kršiti ovu odredbu, međutim u konkretnom slučaju za to nema dokaza.

– Hajka o kojoj govorimo bila je uredno prijavljena tijelima društva i tada nije ispaljen ni jedan hitac. Divlje svinje lovci uopće nisu vidjeli, a kasnije se doznalo da su na šetnici uskočile u more i preplivale na suprotnu stranu Kanala sv. Ante, na Jadriju. Nije to rijetkost, plivaju i s jadrijske na zablaćku stranu – govori Zoran Bajić, predsjednik LU "Šibenik", ilustrirajući izvanrednu prilagodljivost ove divljači koja je zavladala ne samo Hrvatskom, već svim većim naseljenim otocima i cijelom Europom, zalazeći bez ikakve plahosti i u središta velikih gradova.
– Naši lovci pridržavaju se propisa i ne bi pucali na šetnici, ni na obližnjoj prometnici. Uostalom, nikome nije u interesu da mu policija oduzme oružje – napominje Bajić.

Taj čovjek, nastavlja, vidio je jedino pse koji su u potjeri za svinjama u pravilu uvijek daleko od lovaca, a građanima koji uoče kakav prekršaj savjetuje da prijave policiji i lovačkom društvu, neka svatko odgovara za svoje postupke. Jednako i lovac čiji pas eventualno prouzroči prometnu nesreću i štetu, jer se i to događa. A da šibenski lovci itekako paze na sigurnost, Bajić potkrjepljuje primjerom kako će se u Donjem Polju lov otvoriti tek 1. prosinca, nakon što završi berba maslina.
Napominje da se na području Zablaća lovi redovito, i nikad se nitko nije požalio ni na kakav incident. Udruga plaća koncesiju za lovište, održava ga, provodi redovite hajke na čagljeve i lisice čija se populacija razbuktala otkako je bjesnoća praktički istrijebljena oralnim cijepljenjem, bacanjem mamaca iz zrakoplova, a lovci su podigli i dvije visoke čeke.

Poziv ovoga građanina novinskoj redakciji Bajiću izgleda kao još jedan pokušaj pritiska, nekih od malobrojnih lovaca iz Zablaća također članova LU "Šibenik" i dijela mještana, da se njihov dio izuzme iz lovišta kao nekakva ekskluzivna zona gdje bi lovili jedino oni, a ostali uživali u nesmetanom "miru". Međutim, za to nema nikakvog, pa ni sigurnosnog razloga, tvrdi Bajić, budući da se lovačke aktivnosti odvijaju u gustim, jedva prohodnim dijelovima terena, te upućuje na nerijetko oprečno raspoloženje građana prema lovu i lovcima.

– Kada sve više lisica zalazi u zablaćka dvorišta, pa i u sam grad, ne bi li se nahranile iz kontejnera za smeće, tada je lovci pomagajte! A kada je u pitanju redoviti lov prema svim regulama, tada je na lovce povika – primjećuje Bajić, spominjući gotovo nevjerojatan događaj prošlog ljeta: vepar velik kao automobil u jutarnjim satima osvanuo je pred ulazom u "Solarisov" hotel "Ivan". Da se pomaknuo metar-dva lijevo-desno, uključio bi senzor automatskih vrata i možda "prošetao" hotelom praveći dar-mar! Pozvani su policija i lovci, prasac je, naravno, umakao, a ruju oni u ljetnim noćima i Zablaćem, također tragajući za hranom u blizini smeća – govori predsjednik šibenskih lovaca.
– Takvih bliskih kontakata s divljim životinjama, izgleda, bit će sve više. Dobrim dijelom i zbog toga, prijedlog novog zakona o lovstvu, koji je u pripremi, predviđa da dopuštena zona lova naseljima bude bliža od sadašnjih 300 metara – napominje Zoran Bajić.


NEDILJKO DUJIĆ
Najbolje rezultate donosi

povećani odstrjel
Pitanje regulacije lova tako da ne bude smetnjom turizmu i izletnicima kao u slučaju Zablaća, također i sigurnosni aspekti u lovu bit će kvalitetno riješeni u novom zakonu o lovstvu koji će u redovitu proceduru ući najvjerojatnije do nove godine, najavljuje u najopćenitijim crtama Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije, predsjednik županijske Skupštine i predstavnik Hrvatskoga lovačkog saveza u povjerenstvu za izradu Zakona.
Dujić je potvrdio Bajićeve riječi o mogućem smanjivanju granice zone lova od 300 metara jer je u Dalmaciji ona zbog konfiguracije terena u naravi i veća nego u Slavoniji, a lovačka društva plaćaju i te dijelove lovišta koje ne koriste. Izbjegao je međutim, detaljnija objašnjenja, vjerojatno poučen prašinom kakvu je u javnosti podigao prijedlog Obiteljskog zakona i prije nego što je došao u redovitu proceduru.
U pogledu divljih svinja, koje su u cijeloj Europi postale pošast do te mjere da noću ruju po parkovima Beča, lovci ne mogu poduzimati ništa na svoju ruku izvan odredbi Ministarstva poljoprivrede, koje će uskoro donijeti dodatne mjere za suzbijanje prenamnožene crne divljači. Kako je naglasio, iskustva su posvuda pokazala da najbolje rezultate donosi povećani odstrjel.

19. travanj 2024 18:54