StoryEditorOCM
Šibenikostao u drugom planu

Čija je Kuća umjetnosti ‘Arsen‘? Javio nam se razočarani šibenski arhitekt: Pisao sam i Buriću, ja sam autor projekta, a sad su me izostavili!

Piše Marija Lončar
18. svibnja 2021. - 17:04
Arhitekt Lino Jajac Jajac povrijeđen je situacijom što je njegova uloga u tako značajnom infrastrukturnom projektu ostala prešućenaNikša Stipaničev/Cropix

Puno se ovih dana govorilo i pisalo o Kući umjetnosti "Arsen", potpuno preuređenom prostoru nekadašnjeg šibenskog gradskog kina pretvorenog sada u vrhunski opremljenu dvoranu za razna glazbena i scenska događanja, kazališne predstave, izložbe te kino-projekcije, otvorenje koje je najavljeno 2. lipnja.

U očekivanju uporabne dozvole, nakon što su radovi završili, a počeli su još prije sedam godina i odvijali su se u fazama budući da je riječ o zahtjevnom i skupom projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture, novi prostor u pratnji Gorane Barišić Bačelić, ravnateljice Tvrđave kulture koja upravlja novim zdanjem i glavnog projektanta Damira Lasinovića, obišao je šibenski gradonačelnik Željko Burić. Dva dana prije izborne šutnje, želio se Burić pohvaliti gradskim projektom teškim 16 milijuna kuna, a vijest o Kući umjetnosti "Arsen" prenijeli su gotovo svi mediji u državi.

image
Gardonačelnik Željko Burić i ravnateljica Tvrđave kultute Gorana Barišić Bačelić u nedavnom obilasku kuće 'Arsen'
Nikša Stipaničev/Cropix

U medijskoj pozornosti koju je privukla ova šibenska priča, posve po strani ostao je, međutim, šibenski arhitekt Lino Jajac koji je, kako ističe, autor projekta preuređenja bivšeg kina Odeon. Štoviše, podsjeća kako je ta činjenica dobro poznata svima i u gradskoj upravi još od 2011. godine. Jajac o svemu tomu piše u e-meilu koji je uputio redakciji, no nije bio voljan o tomu dodatno, uživo, razgovarati.

- Autor predmetnog projekta je ured ovlaštenog arhitekta Lina Jajca, diplomiranog inženjera arhitekture. Damir Lasinović je tehnički realizator glavnog projekta po ideji autora, stoga je tehnički odradio autorsko pravo koje meni pripada. Osim manjih promjena, a bez potvrde autora, tehnički realizator projekta je zadržao osnovnu ideju: prožimanje prostora prema moru i premještanje pozornice uz popratnu fluidnost prostora – navodi Jajac, očito povrijeđen situacijom što je njegova uloga u tako značajnom infrastrukturnom projektu u šibenskoj, a po svemu sudeći i hrvatskoj kulturi, ostala prešućena.

Nagnalo ga je to da u ponedjeljak piše i Buriću, ne krijući kako je razočaran napisima oko otvaranja bivšeg kina Odeon.

- Od 2011. godine zna se da sam ja autor projekta i da je ideja zamjene pozicije pozornice za 180 stupnjeva, uz uklanjanje sanitarija i pomoćnih sadržaja iz sredine prostora, isključivo moja te da se na taj način otvara mogućnost interaktivnog pristupa sadržajima. Gospodin Lasinović i studio Arx su tehnički razradili moj projekt i u slijedu realizacije mogu biti samo tehnička podrška, ali nikada ne i autori projekta – napisao je Jajac šibenskom gradonačelniku u poruci koju nam je proslijedio.

Prozvani Lasinović odgovara, pak, kako se nikada nije kitio tuđim perjem, odnosno nikome se nikada nije predstavljao kao autor projekta.

- Točno je da je Lino Jajac autor idejnog projekta za dobivanje lokacijske dozvole. Međutim, sve kasnije, a bilo je još šest faza radova, sve smo odradili mi. Idejno rješenje početak je priče, gruba je skica koja je odredila u kojem će smjeru ići projekt. Znate, dug je put i puno je posla od idejnog do glavnog i izvedbenog projekta. Kompletnu razradu, sve smo napravili mi. Odradili smo svu kasniju dokumentaciju i pri dobivanju građevinske dozvole ja sam naveden kao glavni projektant – rekao je Lasinović.

Žao mu je, kaže, što je njegov kolega Jajac ostao u drugom planu, no niti on, tvrdi, niti itko iz njegova Arx studija s tim ima ikakve veze. Ipak, dodaje kako njegova uloga u cijelom projektu i nije bila tek puka "tehnička realizacija".

- Ako bi se ipak precizno govorilo, treba reći da je projekt kompletnog interijera naš. To znači cijelog dizajna, multimedije, ozvučenja, rasvjete, obloga... Projekt je i promijenjen u odnosu na idejni prema kojem je bila predviđena galerija kao svojevrsni VIP prostor. U njega se trebalo ulaziti izvana, ali je to funkcionalno i zbog statike bilo problematično. To je otpalo i tu je sada smještena tehnika i garderobe glumaca, ali se gore dolazi toplom vezom – zaključio je Lasinović.

image
Glavni projektant Damir Lasinović tvrdi da je kompletan interijer djelo njega i njegovog tima
Nikša Stipaničev/Cropix
24. travanj 2024 05:58