StoryEditorOCM
ŠibenikPrije 29 godina

Četnicima je prisjeo zadnji obrok u velikim tećama na šibenskom mostu 1991.

Piše i snimio: Joško Čelar
24. rujna 2020. - 12:33
Ushićene branitelje snimili smo 24. rujna 1991. na rubu platoa motela s pogledom na ŠibenikJoško Čelar/cropix

Točno prije 29 godina, odnosno na jučerašnji dan 23. rujna 1991., nakon osmodnevne opsade grada i razaranja Šibenika, kakvo grad ne pamti od Drugog svjetskog rata, branitelji HV-a, 113. šibenske brigade, policije i dragovoljaca, uz potporu topničke bitnice sa Žirja, oslobodili su Šibenski most, gdje su agresorske snage tenkovima izbile 16. rujna. Toga sudbonosnog predvečerja 1991., u jednom dramatičnome obraćanju građanima, urednica Radio Šibenika Živana Podrug objavila ja tada kako se neprijatelj nalazi "pred vratima grada". Ali i to da general Janko Bobetko šalje pomoć.

'Naoružani novinar'

Našli smo se na tom mjestu dan kasnije, 24. rujna, dok građanima još nije bio dopušten pristup. Na prostoru pred motelom "Panorama" stajali su razbacani ostaci napuštene opreme, oštećeno vozilo "Šibenke", zgaženi automobil na putu za Zaton. A u motelu pogođenom granatom gdje je agresoru bio dio logistike i smještaj, u njegovoj kuhinji, još je u velikim tećama bilo hrane, zadnjega obroka onih koji ga nisu stigli pojesti jer im je prisjeo.
Nekoliko ushićenih branitelja snimili smo tada na rubu platoa motela s pogledom na Šibenik, gdje je još nesmetano radila tvornica elektroda i ferolegura – TEF. Jedan od njih, onaj krupniji, uskoro je umro.
Susreli smo i Marka Slavicu iz šibenskoga stožera za obranu, i jednu ekipu francuske televizije s kojom smo prozborili nekoliko riječi. Slavica je nosio oružje (automatsku pušku škorpion) kazavši u šali kako se nikad ne zna tko se okolo još može kriti. Dao ga nam je u ruku, pa su nas Francuzi stavili u kadar, ali smo ih zamolili da izbrišu jer ne bi bilo zgodno vidjeti naoružanog novinara. Bila je to zapravo epizoda opuštanja nakon svega dramatičnoga što se na mostu i oko njega tih rujanskih dana događalo.
A Šibenik će morati proći još cijeli martirij do konačne pobjede u "Oluji".
Dugo su stajale rane na oštećenim i uništenim kulturnim, povijesnim i sakralnim objektima. Gradska vijećnica bila je pogođena minobacačkom granatom na svom istočnom krilu krova i sva su stakla renesansnog pročelja izletjela. Snimili smo hrvatskog branitelja kako u nevjerici gleda taj prizor.
Sve je podsjećalo i na daleku 1943., kad je 12 savezničkih bombardera B-24 "tepihom" bomba zasipalo Šibenik. Tada je Vijećnica sravnjena sa zemljom. Za dlaku nije pogođena i katedrala sv. Jakova.
Vijećnica je obnovljena u izvornom obliku pedesetih godina zaslugom genijalnog ing. arh. Harolda Bilinića. Jedna stara šibenska ulica danas nosi njegovo ime.

Kulturocid na katedrali

Još teži kulturocid neprijatelj je napravio upravo na katedrali, pogodivši kupolu 40-milimetarskim topom s ratnoga broda u luci. Bila je ugrožena cijela statika kupole i obnova je trajala pune dvije godine. U tome se istaknuo i tadašnji voditelj Odjela za graditeljstvo šibenske biskupije ing. Zvonko Najev.
Hrabro se jednom uspeo na skele i na sam vrh kupole, gdje su radnici odvajali teški zaglavni kamen koji na okupu drži plašt renesansne kupole, njezinana slavnoga graditelja Nikole Firentinca.
Danas to remek-djelo svjetske kulturne baštine blista punim sjajem.

19. travanj 2024 13:38