StoryEditorOCM
ŠibenikPanel-diskusija

Četiri šibensko-kninska župana za svečarskim stolom u povodu 20. obljetnice Županije

11. travnja 2017. - 00:14

Povodom 20. obljetnice utemeljenja Šibensko-kninske županije, u šibenskoj Gradskoj vijećnici organizirana je večeras panel diskusija na kojoj se aktualni župan Goran Pauk, zajedno sa trojicom svojih prethodnika, Paškom Bubalom, Gordanom Barakom i Dujom Stančićem osvrnuo na postignuća u proteklom razdoblju, važne projekte i programe koji su obilježili posljednja dva desetljeća Županije u današnjim granicama.

Prvi župan Paško Bubalo podsjetio je uvodno na povijesne korijene županijskih ustroja i ulogu župana kroz hrvatsku povijest izrazivši zadovoljstvo što je bio na čelu Županije u ratnom i poratnom razdoblju te vremenu intenzivne infrastrukturne i svekolike druge obnove.



- Kada sam izabran za saborskog zastupnika u Županijskom domu Sabora obećao sam u Kninu kako će u tom gradu biti podignut spomenik kralju Dmitru Zvonimiru. Drago mi je što se to i dogodilo-kazao je Bubalo.

Za njegova mandata na čelu županije Gordanu Baraki, zakonom su, prisjetio se, ukinute mnoge ovlasti, između ostalih i status državnog dužnosnika.



- Možda je najupečatljivije čega se sjećam, činjenica što u to vrijeme nisam bio spreman za funkciju župana, ali sam je prihvatio i posvetio joj se najbolje što sam mogao. Vladajuća politička opcija na državnoj razini, nije bila naročito blagonaklona prema Županiji čije čelništvo nije bilo politički podudarno, pa se u tim okolnostima valjalo snaći. Ni tada, baš kao ni sada, nije bilo dovoljno novca za naše potrebe, a ni postupak decentralizacije nije išao glatko-kratko je izložio Baraka.

Mandat Duje Stančića, dalo se zaključiti, ostat će u sjećanju mnogih šibensko-kninskih vinogradara, maslinara i voćara kojima su u to vrijeme donirane ili subvencionirane stotine tisuća sadnica.



-Ljudima je omogućeno da ostanu i žive na svojim ognjištima, na što sam ponosan. Poljoprivreda je važna grana, naročito našem selu. U mom mandatu probijani su i protupožarni putevi, a oživio je i cestovni promet. Zato bih svakako želio da se što je moguće prije otvori cesta Šibenik-Drniš-Knin i da kvalitetno prometno povežemo cijelu Županiju-zaključio je Stančić.

Panel diskusija koja je u šibenskoj Gradskoj vijećnici okupila brojne pročelnike i zaposlenike županijskih ureda i ustanova te predstavnike gradova i općina nastavila se izlaganjem župana Gorana Pauka koji je prvi mandat započeo kriznom situacijom u poslovanju šibenske bolnice kada je, objasnio je, bio spreman Županiju staviti pod hipoteku kako bi osigurao nesmetan rad ustanove.



Uslijedilo je podsjećanje na projekte i programe, dovršene ili u različitim fazama realizacije, koji su u tom, ali i drugom Paukovom mandatu Županiju pozicionirali u hrvatsku zlatnu sredinu.



Svakako su za izdvojiti iznimni turistički rezultati, veliki projekti poput valorizacije Kanala sv. Ante koji će biti okrunjen uvrštenjem Tvrđave sv. Nikole pod UNESCO-vu zaštitu, intenziviranje projekta Bikarac, Alutech, visoka gotovost dokumentacije za navodnjavanje Petrova polja, Donjeg polja i mnogih drugih.  

20. travanj 2024 15:02