StoryEditorOCM
ŠibenikNišta od osvajanja Amerike

Carinski rat pogađa i šibenske gospodarstvenike: Uprava 'Impola' razočarana Trumpovim potezom

Piše Katarina Rudan
4. lipnja 2018. - 16:11

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio uvođenje carina od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija iz zemalja Europske unije, Meksika i Kanade, u šibenskom aluminijašu "Impolu", svojevrsnom sljedbeniku nekadašnjeg TLM-a, ne skrivaju razočaranje takvom odlukom američke administracije.

Naime, "Impol grupa" na američko tržište izvozi oko dva posto svojih proizvoda, a kako im posao raste, tako su ove godine počeli povećavati i proizvodnju aluminijskih proizvoda i izvoz. Čelni ljudi "Impol grupe" i "Impol-TLM-a" upravo su na nedavnom skupu u Šibeniku najavili jači proboj na američko tržište, na kojem su već prisutni.



Plan je osvajati ga najvećim dijelom valjanim proizvodima proizvedenim u "Impol-TLM-u" u Šibeniku. Do 2025. godine u Šibeniku planiraju povećati proizvodnju na čak 295.000 tona valjanih proizvoda, uložiti oko 80 milijuna eura u opremu i strojeve te još 180 milijuna eura za financiranje proizvodnje.

– U "Impol grupi" razočarani smo odlukom SAD-a i očekujemo da će negativno utjecati na naš izvoz. Moramo znati da carine ne samo da su pogodile Europu, nego praktično cijeli svijet, s rijetkim iznimkama. Učinak tih carina povećat će pritisak na europsko tržište te je moguće očekivati od europskih proizvođača i proizvođača trećih zemalja da traže dodatne mogućnosti na tom tržištu. Ove smo godine izvoz u SAD znatno povećali, jer smo na to tržište počeli prodirati i s valjanim proizvodima, dok smo u prošlosti izvozili samo prešane proizvode. Već imamo ugovore s kupcima, što nam donosi stabilnost, ali možemo očekivati pritisak na promjene što se tiče uvjeta poslovanja – odgovorili su nam iz Uprave "Impola".



Trgovinski rat na relaciji Europska unija–Sjedinjene Američke Države zasigurno će imati posljedica na hrvatsko gospodarstvo, a posebno na šibensku prerađivačku industriju aluminija, mišljenja je i predsjednik Županijske gospodarske komore Ivan Soža.

– To što se događa nije dobro i sigurno će se odraziti i na opće stanje prerađivačke industrije aluminija u Šibensko-kninskoj županiji. Očito je da su u tom sveopćem, globalnom trgovinskom ratu male industrije i male zemlje kolateralne žrtve velikih igrača. "Impol-TLM" zaista ima ambiciozne i velike planove koje HGK pozdravlja. Moguće je da ih ova situacija uspori, ali se duboko nadamo da će se otvoriti najavljeno tržište autoindustrije. Ako se to dogodi, moguće je da "Impol-TLM" time kompenzira udar zbog povećanja carine na američkom tržištu – rekao nam je Soža.

 

24. travanj 2024 19:41